Witam, mimo że lustrzanke mam juz nascie lat to jestem swiezak w temacie. Moj D7100 przlezal w szafie uzywany sporadycznie, napstrykane 15013.
Troszke popsotrykalem zdjec na wakacjach, rodzinnych imprezach oraz makro z pierscieniami posrednimi. Obiektyw jaki posiadam to kupiony w komplecie z body Nikkor 18-140mm 1:3.5-5.6 G ED DX VR. Z czasem telefon wyparl lustrzanke.
Teraz postanowilem znowu go wyciagnac i porobic troche zdjec makro, głownie z reki (na wyprawach ale tez i w domu) jednak juz z jakims dedykowanym obiektywem. Szyn nie mam lampy też nie aczkolwiek też z czasem planuje je zakupić. Odpwoiednie dedykowane pytanie pewie sie pojawi jezeli nie znajde wczesniej odpowiedzi.
Oczywiscie jak zazwyczaj jest szukam czegos bardzo dobrego i we wzglednie rozsadnej cenie.
Nie jestem szalonym zapalencem zdjec makro aczkolwiek z racji tego ze hodowalem i hoduje wiele egzotycznych zwierzat od owadow po pajeczaki i gady oraz zwasze swiat makro strasznie mnie przyciagal i fascynowal chcialbym miec jakis fajny sprzet do robienia dobrego makro, przykladowo glowa owada, malego pajaka, mrowki itp.
Od czegos chce wystartowac co moze nawet bedzie wystarczajace dla moich potrzeb.
Zastanwialem sie nad Sigma 105mm F2.8 EX DG Macro HSM OS. z tego co widze kosztuje od 1500 do 1900 zł, wiem ze dla makro nie jest to duzo ale mimo wszytsko koszt konkretny. Dodatkowy plus nie jest tylko do makro i mozna pstrykac portrety.
1. Czy konieczna badz wskazana jest stabilizacja obrazu i bedzie robic duza roznice? Wspomniana Sigma bez stabilizacji to koszt 800 zł. Czy nie ma to sensu i jak jest ze stabilizacja to brac ze stabilizacja? Moj D7100 nie ma chyba stabilizacji.
2. Moze zamiast Sigmy polecacie cos innego, lepszego albo moze zeby troche dorzucic i kupic jakiegos Nikkora badz inny lepszy obiektyw?
Serdeczne dzieki za pomoc.
Szukaj
Skontaktuj się z nami