Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Pytanie o laptop

Jak w tytule. Zamierzam kupić używany laptop, który ma mi służyć jako databank, zdjęcia będę na nim przeglądał, raczej nie obrabiał. Jestem zdecydowany na IBM T40 (P M1,5 512) jednak w podobnej kwocie (ok. 1500zł) jest jeszcze DELL D600 (podobne parametry) który ma ponoć lepszą matrycę (i kartę, odpowiednio: IBM ATI Radeon 7500 32M, DELL 9000 32M).
    Jeśli macie doświadczenia z tymi sprzętami, to podpowiedzcie, który jest lepszym wyborem. Ja jestem bardziej zdecydowany na IBM (siakiś takiś porządniejszyś) ale ciekaw jestem, czy różnica w obrazie z obu jest istotna.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Adam

Domyślnie

Wiec tak,
    W swojej laptopowej karierze mialem.... IBM T22, T23, T30... ale bawilem sie sporo seria T40 - naprawde solidny i godny polecenia sprzet. Dellow tez sie kilka uzbieralo C640, D6cośtam a teraz zajezdzam D820 wiec czuje sie upowazniony do napisania iz mam rozeznanie w tych firmach....

Zdecydowanie wolalem IBMy z serii T - mam do nich sentyment, aczkolwiek raz sie przejechalem (T22 mi sie zapalil... doslownie!!!). Wiec jak dobry egzemplarz, to biez w ciemno.

W przypadku Della jak jeszcze na gwarancji to masz genialny serwis... ktory tez zdarza sie od czasu do czasu wykorzystac (mialem w D820 plyte glowna juz wymieniana, a z fabryki przylazl z kawalkiem odlupanej obudowy - rodacy w irlandii cos nie przykladaja sie do roboty heh)

Mam nadzieje ze cos pomoglem

Pozdrawiam
    AK
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

Aaaa zapomnialem.... seria T to obudowa solidna a D600 kiepski plastik
    Dopiero od serii D(6/20 mam pudlo wykonane ze stopow magnezu. Szczegol, ale IMHO bardzo istotny...

Domyślnie

Co do solidności, to widać - sprzęty są w podobntm wieku, poleasingowe więc nie oszczedzane w eksploatacji (za to duża ilość do wyboru) i IBMy wyglądają dobrze a DELLe na zużyte. Chodzi mi jedynie o różnicę w jakości matryc, czy do oglądania/sprawdzania zdjęć jest ona zauważalna.
    Dzieki
    Adam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Co do solidności, to widać - sprzęty są w podobntm wieku, poleasingowe więc nie oszczedzane w eksploatacji (za to duża ilość do wyboru) i IBMy wyglądają dobrze a DELLe na zużyte. Chodzi mi jedynie o różnicę w jakości matryc, czy do oglądania/sprawdzania zdjęć jest ona zauważalna.
    Dzieki
    Adam
    W jakości matryc powiem brzydko: DUPA. Chodzi o to ze nawet w tym samym modelu mozesz miec super matryce i taka se - wszystko zalezy od tego co producent w danym momencie mial na stanie magazynowym. Gwarantuje ci ze i dell i ibm ten myk wlasnie stosuja (jest tylko jakis poziom dna jakosci ktorego nie przekraczaja - wszystko w serwisowych ksiazkach).

A teraz zeby nie byc goloslownym: w pracy z kumplem mamy dwa takie same delle, dokladnie ta sama konfiguracja, kupione w odstepie tygodnia - posiadaja dwie rozne matryce. Niestety jedna z nich jest wyraznie do bani (qwaq ta moja ) - po prostu panel innego producenta (LG i AUOptics)

Polecam test organoleptyczny...

Pozdrawiam
    AK

Domyślnie

OK, dzięki wielkie, wezmę IBM, dzięki Tobie rozwiałem wątpliwości.
    Pzdrawiam
    Adam

Domyślnie

Witam,
    mam od roku IBM ThinkPad T40p. Laptop ma 4 lata - poleasingowy sprowadzony z USA. Szukalem specjalnie wersji p poniewaz maja matryce 1400x1050 - to jest to czego znajomi z ThinkPadami wyższych serii mi zazdroszcza . Maja tez lepsza karte graficzna (u mnie Mobility FireGL 9000 64 MB) i przewaznie mocniejsza baterie. Wykonanie naprawde super (jeden znajomy testowal z pozytywnym wynkiem mżawko-szczelność swojego T40 ).
    Wiem ze jesli bede kupowal kolejnego laptopa to na pewno bedzie to ThinkPad.

Jak to mowia - jesli aparat to Nikona a jesli laptop to ThinkPad... :P
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

Domyślnie

Chmm, tos mi namieszał Nigdzie nie ma aktualnie tych z "p" a ja będę musiał kupić w ciągu 4-5 dni, przed wyjazdem.
    Trudno, jakoś przeboleję zwykłego T40.
    Dzięki
    Adam

Domyślnie

Od ponad 3 lat używam IBM R40 Tyle co ten laptop przeszedł to żaden nie wytrzymałby Jest ze mną wszędzie i zawsze. Awaria była raz ;] - system operacyjny. Ale przecież sam go "wysadziłem w powietrze". Nie ma się czym martwić one działają bardzo dobrze. Jeżeli ktoś o niego dbał on odwdzięcza się tym samym działając non sto. Zmieniłem jedynie w swoim konfigurację, dodałem 120Gb dysku, nagrywarkę DVD oraz mam 1,5Gb ramu . Nie zamierzam go zmieniać. AAAA zapomniałem. Bateria spokojnie pracuje 3h ;] (tzn tyle siedzę bez podłączenia do prądu )
    1. D70s, D80, D5000 + Sigma 70-200 f2.8 EX DG MACRO HSM, Telekonwerter Sigma x1,4, Tamron 28-75 f2.8, Sigma EF 500 DG Super, Nikkor 18-55 VR + inne szkła

Domyślnie

Decyduje się na IBM m.in. ze względu na łatwą rozbudowę. Z góry zakładam, że niedługo przybędzie RAMu, dysku i nagrywarka CD zmieni się w DVD.
    Dzięki
    Adam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów