Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zumy do Fuji

Domyślnie Zumy do Fuji

Cześć,

znajomy mnie poprosił o pomoc w upgradzie sprzętu (canon g5x mk2) i generalnie padło na zakup Fuji xt5. Do tego jest potrzebny jakiś uniwersalny zoomik. Zastosowanie ogólnie amatorskie - krajobrazowo wycieczkowe. Bez napinki na super najlepsze obiektywy, raczej coś rozsądnego, żadne 2.8 nie wchodzi w grę (bo nie ma potrzeby).
    Zacząłem przeglądać co jest w Fuji (bo na co dzień jednak nie siedzę w tym systemie, więc właśnie trochę brakuje mi wiedzy i potrzebuję Waszego wsparcia ) i pierwsze co się nasuwa to 16-80/4, dają to nawet w kicie i pytanie czy to jest okej szkło? Czy np jakies 18-120, 18-135 jest warte rozważania, może jakościowo są nienajgorsze, a za to zakres lepszy (koledze brakowało zasięgu wcześniej, bo miał ekwiwalent 24-120). Planował dokupić też 70-300, ale z kolei znalazłem Tampona 18-300, więc może takie jedno szkło do amatorskiego focenia krajobrazu by spełniło zadanie? Te ultrazoomy ostatnimi latami trochę się poprawiły jakościowo, wiec może to jest jakieś rozwiązanie?
    Możecie coś podpowiedzieć? Może jeszcze jakieś inne pomysły? Dzięki z góry za pomoc

Domyślnie

Dla mnie 16-80f4 to bardzo "okej" obiektyw, mamy rozmiar, fajny uniwersalny zakres, jakość też jak dla mnie wystarczająca. Jako jedyne szkło do amatorskiego krajobrazu brałbym właśnie to, między 16mm a 18mm na szerokim końcu to za duża różnica.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Dla mnie 16-80f4 to bardzo "okej" obiektyw, mamy rozmiar, fajny uniwersalny zakres, jakość też jak dla mnie wystarczająca. Jako jedyne szkło do amatorskiego krajobrazu brałbym właśnie to, między 16mm a 18mm na szerokim końcu to za duża różnica.
    Trzeba dodać że to uszczelniony obiektyw i bardzo przyjemnie się go użytkuje. Zawsze mi imponowała jakość wykonania tych wszystkich Fujinonów XF, zoomów i stałek
    Miałem kiedyś początkowo 18-55 ale szybko zamieniłem na 16-80 i już nie zdejmowałem z aparatu a najbardziej w nim zaskoczyła mnie wysoka wydajność stabilizacji.

Domyślnie

Mocno rozważył bym coś alternatywnego. Na przykład Tamrona 17-70 ze stałym światłem 2.8 i stabilizacją. Bardzo chwalony, ostry, świetne szkło za fajna kasę. Oraz Sigma 18-50 f 2.8. Sigma nie ma stabilizacji, ostre i bardzo lekkie i malutkie szkiełko. W sam raz na spacer zooma. Posiadam i jestem zadowolony. Przy cenach szkieł fuji, to bardzo fajne propozycje nie ustępujące jakością obrazka systemowym obiektywom w dodatku jaśniejsze i tańsze. Same zalety.
    Fuji

Domyślnie

Miałem XF 16-80 właśnie z X-T5, wspominam go dobrze, choć nie był bez wad. Na szerokim kącie trudno było w nim uzyskać ostre rogi i brzegi nawet po przymknięciu, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadzało, bo nie miałem ciśnienia, żeby wyciskać z tej matrycy każdego pojedynczego piksela.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basket Zobacz posta
    Przy cenach szkieł fuji, to bardzo fajne propozycje nie ustępujące jakością obrazka systemowym obiektywom w dodatku jaśniejsze i tańsze. Same zalety.
    Nie wiem czy same zalety, lepsze światło i niższa cena (o ile to zaleta) owszem. Natomiast nie da się ukryć że Tamron 17-70 f2.8 jest jednak większy, cięższy, i ma gorszy zakres niż systemowy 16-80. Tak więc stwierdzenie "same zalety" jest tu bardzo nie na miejscu.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Z różnymi zoomami jest tak, że albo nam przypadnie do gustu całokształt i jest ok albo nie Tu nie ma chyba reguły.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L ||A73 SY 35-150/2-2.8 |Pleśniaki|Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8, Vivitar 135/2.8||iPhone 14 PRO||

Domyślnie

Okej, ten 17-70 jest do rozważania jeszcze, przeglądałem po sklepach co jest pod Fuji i chyba akurat się nie wyświetlił, dzięki za wskazówkę, bo bym nie zauważył. Obczaję jeszcze rozmiary i wagę w stosunku do 16-80.
    18-50 odpada, bo 50mm zdecydowanie za krótko.

Rozumiem, że tych dłuższych zoomów (18-120/135) nikt nie zna, więc pewnie to nic specjalnie wartego uwagi?

Do tego krótkiego zooma będzie potrzebne jeszcze coś dłuższego, bo w sumie to było pierwotną motywacją kolegi żeby wymienić kompakt na coś lepszego i sam znalazł sobie Fujikowe 70-300. Macie jakieś doświadczenia z tym obiektywem? Ew alternetywę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    Rozumiem, że tych dłuższych zoomów (18-120/135) nikt nie zna, więc pewnie to nic specjalnie wartego uwagi?
    18-120 jest wielki i przeznaczony bardziej do wideo, natomiast 18-135 to już starsza konstrukcja z czasów 16-megapikselowych matryc i może mieć problem z 40 megapikselami. W Fuji ewidentnie brakuje nowego obiektywu typu 16-135, coś na wzór nikonowskiego 24-200.

Cytat Zamieszczone przez morzon Zobacz posta
    Do tego krótkiego zooma będzie potrzebne jeszcze coś dłuższego, bo w sumie to było pierwotną motywacją kolegi żeby wymienić kompakt na coś lepszego i sam znalazł sobie Fujikowe 70-300. Macie jakieś doświadczenia z tym obiektywem? Ew alternetywę?
    Miałem 70-300 - bardzo fajny, nawet rozmiarowo nie tak straszny i przyjemnie się go używało z X-T5. Do turystyki, krajobrazu czy architektury to te 300 mm to jednak była lekka przesada - wolałbym, żeby było szerzej z przodu, a krócej na końcu... Używałem tego obiektywu dość rzadko i w końcu odechciało mi się szukania go po torbie i żonglowania obiektywami za każdym razem, gdy był potrzebny. Nikon + 24-200 rozwiązał ten problem. Aczkolwiek do amatorskiej przyrody taki 70-300 to może być strzał w dziesiątkę (przy zastrzeżeniu, że w dobrym świetle).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Domyślnie

Miałem 16-80 na X-T3. Uważam, że był opcją rozważną, bo miał dosyć fajny zakres i był uszczelniony, no i można go było dostać w rozsądnych pieniądzach w porównaniu do 16-55 f/2.8. Zastanawiam się, jak sobie radzi na upakowanej matrycy X-T5. Biorąc pod uwagę, jak zachowywał się na mniejszej matrycy, to wydaje mi się, że szkoda podpinać go do nowych wysoko rozdzielczych Fuji. Pamiętam, że przy stałkach typu 35 f/2, ten obiektyw nie istniał. Nie że był słabszy, jak zwykle przy stałkach, tylko tragiczny w porównaniu z nimi.
    GFX 50S mk II, EOS RP, S5II, G9, G80
    Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni