Cześć,
znajomy mnie poprosił o pomoc w upgradzie sprzętu (canon g5x mk2) i generalnie padło na zakup Fuji xt5. Do tego jest potrzebny jakiś uniwersalny zoomik. Zastosowanie ogólnie amatorskie - krajobrazowo wycieczkowe. Bez napinki na super najlepsze obiektywy, raczej coś rozsądnego, żadne 2.8 nie wchodzi w grę (bo nie ma potrzeby).
Zacząłem przeglądać co jest w Fuji (bo na co dzień jednak nie siedzę w tym systemie, więc właśnie trochę brakuje mi wiedzy i potrzebuję Waszego wsparcia ) i pierwsze co się nasuwa to 16-80/4, dają to nawet w kicie i pytanie czy to jest okej szkło? Czy np jakies 18-120, 18-135 jest warte rozważania, może jakościowo są nienajgorsze, a za to zakres lepszy (koledze brakowało zasięgu wcześniej, bo miał ekwiwalent 24-120). Planował dokupić też 70-300, ale z kolei znalazłem Tampona 18-300, więc może takie jedno szkło do amatorskiego focenia krajobrazu by spełniło zadanie? Te ultrazoomy ostatnimi latami trochę się poprawiły jakościowo, wiec może to jest jakieś rozwiązanie?
Możecie coś podpowiedzieć? Może jeszcze jakieś inne pomysły? Dzięki z góry za pomoc
Szukaj
Skontaktuj się z nami