Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie [VILTROX] O obiektywach Viltrox ogólnie

Temat o obiektywach firmy Viltrox, niezależnie od systemu.
    Moim zdaniem to bardzo ciekawa firma i idzie im coraz lepiej.
    Od roku posiadam Viltrox FE 16mm f1.8 AF (Sony), dzisiaj przyszły XF 27mm f1.2 PRO i XF 75 f1.2 PRO (Fuji).
    W zasadzie o tych trzech obiektywach mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach. I to nie dlatego że są tanie (relatywnie), ale zwyczajnie są bardzo, bardzo dobre.
    To że 16mm f1.8 na FF jest dobry to wiadomo od dawna, było o tym pisane. Spędziłem dzisiaj kilka godzin testując wersje XF na Fuji X-H2, i po powrocie do domu i przejrzeniu zdjęć na komputerze wykonałem mały taniec radości.
    Oba szkła ostre jak żyleta, przepiękny bokeh, bardzo neutralne, naturalne kolory, i dobrze działający AF (nie mam na myśli akcji, mam na myśli portrety i inne statyczne ujęcia).
    Podoba mi się bardzo solidna jakość wykonania nowych Viltrox'ów PRO, niczym nie ustępuje najlepszym obiektywom systemowym w dowolnym "dużym" systemie.
    Jako ciekawostkę napiszę też że AF na Fuji działa lepiej w Viltrox'ie (tak samo celnie, ale szybciej) niż na systemowym XF 56mm f1.2 WR.
    Nie ukrywam że bardzo mi zaimponowało jak w krótkim czasie z producenta super tanich lecz przeciętnych szkieł weszli na "poziom światowy".
    Nie mogę się doczekać serii PRO obiektywów Viltrox pod FF z bagnetem Z i FE.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Taką pierdołkę niedawno na S/FE wypuścili. Na N/Z też podobno niedługo ma być.

Mnie ciekawi, czy zoomy też zaczną robić?
    Oczywiście mowa o zwykłych zoomach, nie filmowych Lunach za grube dziesiątki $$.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Przykładowy portret ze spaceru (tyko światło zastane, f1.2) wykonany Viltrox 75 f1.2 PRO na Fuji X-H2.
    Mnie tam się podoba, no okej, odcięcia od tła takiego jak FF nie ma, ale jak na APS-C to moim zdaniem jest naprawdę dobrze.
    Pod względem ostrości nawet na 40mpx matrycy nie ma się do czego przyczepić, na pełnej dziurze wszystko ostre jak trzeba można sobie rzęsy liczyć jak ktoś ma taką potrzebę.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCF0348.jpg
Wyświetleń:	42
Rozmiar:	1,96 MB
ID:	83098
    Marcin

Domyślnie

Piszesz wszystko ostre jak trzeba a tutaj ewidentnie ostrosc nie jest na twarzy, tylko bardziej na prawym rekawie bluzki.
    Nie to zebym sie czepial, prawdopodobnie to jest twoja wina jakos usera, bo ci pewnei lekko reka drgnela i doszlo de lekkiego przesuniecia plaszczyzny ostrosci, to wszak 1.2.

A pokazalbys cos, taki portret np zeby cos bylo blizej w tle, jakiesgalezie, liscie.
    Bo na razie bokeh taki kremowo-budyniowy. Niektorzy tak lubia, ale ciekaw jestem jak ten obiektyw "zakreci, poszarpie" tlo w niostrosciach...
    Fuji S5Pro / D90 / F801 / F601 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 / CPL / Cokin / Hitech.
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

@krzysztofz24, to prawda, bluzka (jej fragmenty) są ostre, ale oczy i twarz również. Zrobiłem sobie z tego zdjęcia tapetę na Apple Studio Display i twarz wygląda dobrze.
    Może to kwestia tego że faktura sweterka rzuca się w oczy w przeciwieństwie to gładkiej skóry na buzi? Nie wiem. A może AF mógł trafić lepiej, lub to kwestia pomniejszonej miniatury na forum?
    W każdym razie mnie ostrości na twarzy nie brakuje kiedy oglądam zdjęcie w pełnym rozmiarze.

Bardzo chętnie wrzucę więcej zdjęć jak tylko jakieś zrobię, postaram się zrobić kilka wersji w różnych konfiguracjach tła dla demonstracji bokeh.
    Marcin

Domyślnie

Viltrox 85 mm f/1.8, z mocowaniem Z zresztą, pełnoklatkowy też jest dobry. Na 24 Mpx ostry (ARTy są ostrzejsze, ale Vitek jest wystarczająco ostry nawet na 45 mpx), ludzie chwalą bokeh. Solidny, metalowy, ciężki, budowy nie ma się co czepiać.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

To chyba ten sam sklep, co wystawił V16 na N/Z 2 tygodnie przed oficjalną premierą.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Było by super...jeszcze wersja na Z i w ogóle
    Marcin

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni