Temat o obiektywach firmy Viltrox, niezależnie od systemu.
Moim zdaniem to bardzo ciekawa firma i idzie im coraz lepiej.
Od roku posiadam Viltrox FE 16mm f1.8 AF (Sony), dzisiaj przyszły XF 27mm f1.2 PRO i XF 75 f1.2 PRO (Fuji).
W zasadzie o tych trzech obiektywach mogę się wypowiedzieć w samych superlatywach. I to nie dlatego że są tanie (relatywnie), ale zwyczajnie są bardzo, bardzo dobre.
To że 16mm f1.8 na FF jest dobry to wiadomo od dawna, było o tym pisane. Spędziłem dzisiaj kilka godzin testując wersje XF na Fuji X-H2, i po powrocie do domu i przejrzeniu zdjęć na komputerze wykonałem mały taniec radości.
Oba szkła ostre jak żyleta, przepiękny bokeh, bardzo neutralne, naturalne kolory, i dobrze działający AF (nie mam na myśli akcji, mam na myśli portrety i inne statyczne ujęcia).
Podoba mi się bardzo solidna jakość wykonania nowych Viltrox'ów PRO, niczym nie ustępuje najlepszym obiektywom systemowym w dowolnym "dużym" systemie.
Jako ciekawostkę napiszę też że AF na Fuji działa lepiej w Viltrox'ie (tak samo celnie, ale szybciej) niż na systemowym XF 56mm f1.2 WR.
Nie ukrywam że bardzo mi zaimponowało jak w krótkim czasie z producenta super tanich lecz przeciętnych szkieł weszli na "poziom światowy".
Nie mogę się doczekać serii PRO obiektywów Viltrox pod FF z bagnetem Z i FE.
Szukaj
Skontaktuj się z nami