Close

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 109

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mirkus Zobacz posta
    Sęk w tym że właśnie o takie aparaty chodzi owym influencerom. Kompakt z lat 2000-2009 z matrycą CCD. Ja też robiłem nim ładniejsze widoczki ale to nie o widoczki chodzi tylko jak prosto z aparatu wyglądały kolory i jak rejestrował mocno kontrastowe sceny. Jak widać na moich przykładach szału nie było.

@poste Też bym obstawiał jakiś sentyment pokolenia Z do młodzieńczych lat a nie cudownych właściwości matryc CCD
    @brzezior Zgadzam się całkowicie.

Aaaa. no chyba że Nie śledziłem jakoś bieżących trendów i myślałem, że matryca musi być wsparta solidnym kawałkiem elektroniki i szkła

Trochę mi to jednak wyjaśnia fenomen jaki zaobserowałem ostatnio. Ja z różnych "łajzów" po giełdach, targach zawsze lubię sobie kupić jakiś aparat. Co lepsze (ciekawsze dla mnie) zostają w kolekcji a resztę po czasie sprzedaję. I faktycznie ostatnio co wystawię na olx jakiś stary kompakt to schodzi momentalnie Wygląda więc, że trzeba ceny podnieść skoro jest moda
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Całe to gadanie wszelkiej maści influencerów wpisuje się w sentymentalny trend obecny w sieci od jakiegoś czasu, który zawiera się w powiedzonku "kiedyś to były czasy" Mnie ostatnio na fejsie "atakują" posty zachwyconych magią starych magnetofonów szpulowych. Ochy i achy nad ZK 120 i dźwiękiem wydawanym przez to cudo przybierają wręcz groteskową formę. o ile jestem w stanie zrozumieć sentyment porównywalnych mi PESELOWO starych pierdzieli, to już głosy tych, którzy świadomie czegokolwiek zaczęli słuchać na przenośnych MP3 budzą uśmiech politowania.

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3-Spectral-sensitivity-graph-of-CCD-sensor-CMOS-sensor-and-human-eye-3-Width-is-5mm.png
Wyświetleń:	173
Rozmiar:	4,0 KB
ID:	82441

Pewnie jakaś różnica jest, pytanie czy jest praktycznie dostrzegalna po przetworzeniu. Z wykresu wynika że CFA będzie zdecydowanie ważniejsza. Niestety większość porównań (jakie widziałem) robiona jest na zbyt amatorskim poziomie żeby dało się cokolwiek wywnioskować (oprócz preferencji "testującego").

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Trochę mi to jednak wyjaśnia fenomen jaki zaobserowałem ostatnio. Ja z różnych "łajzów" po giełdach, targach zawsze lubię sobie kupić jakiś aparat. Co lepsze (ciekawsze dla mnie) zostają w kolekcji a resztę po czasie sprzedaję. I faktycznie ostatnio co wystawię na olx jakiś stary kompakt to schodzi momentalnie Wygląda więc, że trzeba ceny podnieść skoro jest moda
    Podnoś cenę bez krępacji. Jeszcze dopisz że wyposażony w matrycę CCD o jakości obrazu nieosiągalnej w dzisiejszych aparatach

Domyślnie

Kolory z CCD bywają OK, natomiast dynamika w starych aparatach raczej słabiutka: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	screenshot.png
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	71,8 KB
ID:	82445

Domyślnie

To jest chyba dobry aparat z matrycą CCD:
    https://allegro.pl/oferta/pentax-645...SABEgJySvD_BwE
    SONY A7III ; SONY A3000 Full Spectrum

Domyślnie

Ale fajny ten Pentax!
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

A tak z ciekawości to jakaś firma wypuszcza obecnie coś na CCD?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    "leikowe" no bo Leica jeszcze pakuje ccd.
    Nie pakuje od jakichś 10 lat
    Mam Lajkę M9 z CCD od 12 lat. Najpiękniejsze kolory jakie widziałem od czasów Velvii. Następne modele z CMOSem nie miały już takiego klarownego obrazka. Obecenie chyba tylko Hasselblad X2D zbilża się kolorami do M9-ki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Nie pakuje od jakichś 10 lat
    Mam Lajkę M9 z CCD od 12 lat. Najpiękniejsze kolory jakie widziałem od czasów Velvii. Następne modele z CMOSem nie miały już takiego klarownego obrazka. Obecenie chyba tylko Hasselblad X2D zbilża się kolorami do M9-ki.
    A no tak, już nie pakuje.
    Ccd plus oprogramowanie dawało to "coś" leikowego.
    Te żółcie i niebieski

Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni