Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Mała lampka

Domyślnie Mała lampka

Kurde. Po latach przerwy w Nikonie, chciałem kupić jakąś małą lampkę i kupa.
    Nie ważna cena, byleby była mała, nowa i zasilana bateriami. Dobrze widzę, że nie ma już niczego takiego?
    A może coś będzie niedługo?

Domyślnie

Może Godox Retro Lux Junior?
    35mm: Praktica VLC2; Pentacon 28; Pancolar 50; Pentacon 135
    DX: Z fc; Z DX 16-50; TTArtisan 50/1.2
    FX: Z8; V 24; N 35; N 40; N 50; Meike 50/1.2; N 85; N 14-30; N 24-120; T 70-210

Domyślnie

Quadralite 36N?

Domyślnie

Meike MK-320, z Amazon chyba najkorzystniej.

Domyślnie

Fajny ten Godox i Meike, dzięki.
    Takie durne pytanie - jak z jakością wykonania niezależnych lamp błyskowych? Nie ma niebezpieczeństwa, że coś się przepnie i padnie aparat?
    Bo o kompatybilności Hasselbladów z fleszami Nikona to pewnie nikt nic raczej nie wie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    o kompatybilności Hasselbladów z fleszami Nikona to pewnie nikt nic raczej nie wie?
    Która seria i co masz na myśli pisząc kompatybilność? Bo 501 z podpiętym po PC Nikonem SB28 hula pięknie.

Domyślnie

Fajny ten Godox i Meike, dzięki.
    Takie durne pytanie - jak z jakością wykonania niezależnych lamp błyskowych? Nie ma niebezpieczeństwa, że coś się przepnie i padnie aparat?
    Bo o kompatybilności Hasselbladów z fleszami Nikona to pewnie nikt nic raczej nie wie?
    Nie miałem jakoś dużo aparatów i systemów, natomiast nigdy nie miałem lampy tzw. systemowej. Nigdy też nic w tych lampach mi się nie zepsuło (choć wybitnie często to też nie używam), nie uszkodziło żadnego aparatu. Używam lamp do Nikona na Sony i działają bardzo dobrze, w trybie manualnym oczywiście. Większość producentów (może nawet wszyscy) używa gorącej stopki i lampy można podłączać do innych systemów, oczywiście w manualu. Ta Meike ma też tryb sterownika i wyzwala inne lampy (innego producenta też do Nikona), z czego czasem korzystam. Jeśli jakimś cudem nie działałaby z Hasselem to prawdopodobnie jakieś pracowite rączki stworzyły już odpowiednią przejściówkę, jakąś kostkę czy inne obejście tego problemu ;

Mam wrażenie, że od dłuższego czasu rynek lamp zdominowali tzw. niezależni producenci (albo producenci podróbek, jak kto woli). Po prostu rozjazd cen między ich wypustami a lampami firmowymi jest obecnie naprawdę duży. Każdy może sobie to oczywiście przekalkulować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Która seria i co masz na myśli pisząc kompatybilność? Bo 501 z podpiętym po PC Nikonem SB28 hula pięknie.
    Nie, no - po PC to wszystko hula, chyba, że mysz kabel przegryzie. A w przypadku mechnicznej 501, to bardziej bym się martwił, że lampa wybuchnie a nie aparat
    Chodzi mi o X2 i te wszystkie bajery z doświetlaniem TTL.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Jeśli jakimś cudem nie działałaby z Hasselem to prawdopodobnie jakieś pracowite rączki stworzyły już odpowiednią przejściówkę, jakąś kostkę czy inne obejście tego problemu.
    Działać powinno. X2D nie ma swojego systemu lamp, tylko oficjalnie jest zaimplementowany system Nikona.

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Mam wrażenie, że od dłuższego czasu rynek lamp zdominowali tzw. niezależni producenci (albo producenci podróbek, jak kto woli). Po prostu rozjazd cen między ich wypustami a lampami firmowymi jest obecnie naprawdę duży. Każdy może sobie to oczywiście przekalkulować.
    Cena nie ma znaczenia. Rzadko używałem fleszy, a jeśli już, to zawsze oryginalne. W przypadku mechanicznych aparatów nie widzę problemu, jednak w przypadku elektronicznych komputerków jakimi są dzisiejsze aparaty foto, nie chciałbym żeby jakieś przebicie z kondensatora niefirmowej lampy poszło na układy scalone kamerki.
    Mam zerowe pojęcie o jakości fleszy niezależnych producentów.

Domyślnie

Nikon SB-300 powinieneś jeszcze gdzieś znaleźć nową, jeśli chcesz "firmową" i małą lampę. Trudno mi powiedzieć, czy w ogóle jest technicznie możliwość przebicia kondensatora lampy i uszkodzenia elektroniki aparatu. Moim zdaniem nie, ale nie jestem inżynierem.

Domyślnie

Kurde. Po latach przerwy w Nikonie, chciałem kupić jakąś małą lampkę i kupa.
    Nie ważna cena, byleby była mała, nowa i zasilana bateriami. Dobrze widzę, że nie ma już niczego takiego?
    A może coś będzie niedługo?
    Mam takie małe cudo. Jeżeli nie kupiłeś to poczytaj o viltrox JY610NII TTL Speedlite.

Mam w sumie trzy lampy i ta jest mi zbędna.