Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Pierwszy statyw

Domyślnie Pierwszy statyw

Cześć
    Szukam swojego pierwszego statywu i nie do końca wiem czym się kierować. Z jednej strony nie chciałbym wydawać miliona monet na statyw, z drugiej natomiast martwić się, że stawiam sprzęt na stojaku z zapałek i cały czas drżeć, że zaraz spadnie. Poczytałem sporo wątków na ten temat ale dalej mam trochę mętlik w głowie.
    Wstępnie zakładałem budżet w granicach +/- 500zł, chociaż jeśli warto dołożyć, bądź wręcz przeciwnie, niewarto przepłacać, to oczywiście ta kwestia jest do ewentualnej zmiany.
    Wpadł mi w oko Benro IT25, ale zauważyłem właśnie, że na amazonie jest promocja na jakiś statyw Smallrig, który zbiera nienajgorsze opinie:
    https://www.amazon.pl/SMALLRIG-Apara...btag=591300408
    Warto dokładać do Benro albo czegoś innego czy ten z linka jest w porządku? Miał ktoś z Was z nim do czynienia? Mogę Was prosić o pomoc w wyborze?
    Fotografuję Fuji X-S20 z obiektywami Fuji 16-80 i Fuji 70-300.
    Z góry dzięki za pomoc!

Domyślnie

Benro ma dobre opinie. Mnie ten Smalrig zupełnie się nie podoba.
    Masz lekki zestaw. Kup lekki i mały statyw, który będzie ci się chciało zabierać.
    Polecam: https://store.sirui.com/pl/products/...eria-b-00k-am2

Jest niestety na granicy budżetu, ale to dobrze zrobiony lekki statyw. Kupiłem przed wakacjami i w końcu przychodzi mi do głowy zabrać gdzieś ze sobą statyw w podróż. Większego Manfroto de facto zabierałem gdzies raz na dwa lata.
    Ten statyw zawdzięcza swoją poręczność brakowi kolumny centralnej. Można ja dokupić za 100zł, ale choć myślałem, że dokupię, to teraz nie widzę zupełnie potrzeby.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Ten Benro IT25 jest pięciosekcyjny, co może oznaczać kłopoty ze stabilnością po wyciągnięciu na pełną długość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spawarch Zobacz posta
    zbiera nienajgorsze opinie:
    69% 5* vs 8% 1-2* - jak na recenzje na Amazonie to słaby wynik.

Cytat Zamieszczone przez Kojocisko Zobacz posta
    Popieram

Domyślnie

Ja od lat jako statywu podróżnego używam karbonowego Triopo i bardzo go sobie chwalę.
    Tyle, że dzisiaj ich oferta jest jakaś uboga - nie wiem czy są jeszcze u nas dostępne.
    Tylko taki znalazłem:
    https://foto-tip.pl/pl/statywy/177-z...995006829.html
    ale nie jestem pewny czy bym go na 100% polecił.
    Ten który mam ma o jedną sekcję mniej, przez co moim zdaniem będzie stabilniejszy.
    Kupiłem używany przez Allegro, służy mi już chyba z 7 lat i nadal jest w porządku.
    Więc może warto się przyjrzeć.
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Będę dalej zachwalać Sirui. Pomysł, że statyw nie musi mieć kolumny centralnej jest genialny. To cudownie wpływa na kompaktowość statywu po złożeniu.
    Właśnie obok mnie stoi rozłożny na 4 sekcje i mam na nim Z6II+Nikkor 180-600.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Ale ja bynajmniej nie neguję Sirui
    Moje Triopo też może być bez kolumny centralnej, ale kolumnę też mam - i zawsze mogę ją wkręcić, dzięki czemu statyw jest wyższy.
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Trafiłem na taki:
    https://www.ceneo.pl/90845882?srslti...mqPk0u9uJ4_xDG
    Wybrany na techradar jako "best budget tripod 2024" wśród statywów podróznych, akurat w budżecie, może ktoś używał i się wypowie.

Domyślnie

Ja chyba nie będę orginalny jak napiszę że najlepiej to idź do sklepu gdzie można sobie posadzić swój aparat na kilku statywach i zobaczyć który Ci najbardziej odpowiada.
    Jeśli masz zamiar z nim podróżować to rozmiar po złożeniu i waga będzie kluczem wyboru, poza oczywiście nośnością i stabilnością. Z tych dwóch podlinkowanych wczesniej jest to podobne.

Ten z Twojego linka może mieć problemy ze stabilnością na pełnym wysuwie wszystkich elementów, głównie patrząc na kolumnę centralną.

Fajnie jak maksymalna wysokość jest około dwóch metrów ale grubość tych rurek przy tej wysokości .... hmmm.... no nie wiem. Może się skończyć tym że pełny wysuw kolumny centralnej nie będzie użyteczny.

Ja do podróży mam Sirui Traveler 5A. Super mały i lekki ale dla mnie priorytetem było zapakowanie go do małego plecaka do samolotu. Daje radę z D750 i obiektywem Sigma Art, który jest prawie tak ciężki jak aparat .
    Nie ma możliwości takiego wysuwu jak ten Smallrig ale trzeba bylo na jakieś kompromisy pójść. Do większych ciężarów mam rury prawie czołgowe, które niszczą kręgosłup

Jeszcze raz polecam pójść do sklepu i podotykać

Domyślnie

Jakby co, na amazon.pl jest taniej. Manfroto to jedna z lepszych firm statywowych.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni