Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie Surface Pro 11 na Snapdragon do obróbki zdjęć - słów kilka

Kupiłem niedawno nowe Surface Pro 11 i chciałem się podzielić na szybko kilkoma spostrzeżeniami bo jestem zaskoczony tym co potrafi to urządzanie.
    A potrafi wiele jak się okazuje. Surface wraz z klawiaturą jest bardzo małe - nawet mniejsze niż iPad Pro 13 na M4 z Apple Magic Keyboard czy jak to się nazywa (mam obydwa porównałem sobie).
    Tylko że Surface ma pełnowartościowy Windows 11 Pro i wszystko na nim normalnie działa jak na stacjonarnym komputerze.
    Zainstalowałem pakiet Adobe i okazuje się że Photoshop / ACR działa aż miło. Jestem teraz na wyjeździe i komfortowo obrabiam sobie zdjęcia.
    Wszystkie funkcje normalnie działają, nawet odszumianie AI.
    Przypominam że cały czas mowa o urządzeniu które w zasadzie jest tabletem... no szczęka mi opadła.
    Na iPad Pro 13 z M4 nie ma o tym mowy, jest tylko PS mobilny pod iOS, a tu mamy pełną wersję.
    Do tego mam mobilny przenośny monitor 4K 17 cali (Espresso Pro 17) podłączony pod USB C (zasilany z Surface, nie wymaga żadnych innych kabli) i mam komfortowy dwumonitorowy zestaw który wraz ze wszystkimi akcesoriami mieści się w etui na laptopa.
    Szczerze - aktualnie używam więcej Apple niż PC, ale za to Surface trzeba naprawdę Microsoft pochwalić.

PS. Poniżej zdjęcie tego mini zestawu.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20240829_140833.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	3,44 MB
ID:	82244
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

to co tam w środku jest, że tak zasuwa PS? LR też śmiga płynnie? Lapki w tym przedziale cenowym na windowsie to raczej średnio przyjemne obrabianie w LR przy dużej ilości zdjęć.

Jak wygląda oddanie kolorów na nim (bez monitora zewnętrznego)? daje radę?

Domyślnie

LR nie instalowałem bo nie mam potrzeby, więć się nie wypowiem.
    Co do parlamentów urządzenia to w środku ma Snapdragon Elite 12 rdzeni, 32GB RAM i 1TB SSD.
    Kolory na wbudowanym wyświetlaczu bardzo OK, to OLED, wygląda dobrze. Na moje oko to samo co na iPad / MacBook Pro.
    Marcin

Domyślnie

No w zestawie mobilnym dodatkowy monitor to jest rozpusta.
    Jak zawsze u Ciebie - ciekawa i pożyteczna recenzja. Nie podejrzewałbym Surface o taką dobrą wydajnosć.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Tylko proszę mnie dobrze zrozumieć - absolutnie nie twierdzę że Surface ma porównywalną wydajność do stacjonarnego PC z Ryzenem 3D i RTX na pokładzie - zwyczajnie chodzi mi o to że da się płynnie i komfortowo obrobić te kilkanaście RAWów na wyjeździe.
    Jak na taki mały tablet to moim zdaniem sukces, zwłaszcza że ma pełnowartościowy Win11 na pokładzie więc praca biurowa to sama przyjemność.
    Nie wiem jak to działa z innymi pakietami graficznymi, ja używam Adobe i akurat PS / ACR natywnie wspierają architekturę ARM pod Windows z pełną akceleracją sprzętową GPU / NPU - analogicznie jak Apple Silicon na Mac'u.
    Marcin

Domyślnie

Jak masz możliwość sprawdzić jak działa LR to byłbym wdzięczny.

Domyślnie

A na czym miałoby polegać takie sprawdzenie? Bo LR zainstalowałem i działa. Ale na tablecie nie trzymam żadnych zdjęć tylko to co aktualnie obrabiałem, więc żaden to test. Zresztą ja w ogóle mało LR używam nawet na stacjonarce...
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grafo Zobacz posta
    Jak masz możliwość sprawdzić jak działa LR to byłbym wdzięczny.
    Powinien działać bardzo dobrze - https://youtu.be/eWDdGU3mZ54?si=WYBMNuR5oy7XL58f&t=552
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Domyślnie

Kolejna porcja wrażeń: oszumianie AI jednego zdjęcia z Fuji XH2 - czyli 40mpx - to niecałe 4 minuty. W sumie nie ma tragedii.
    Natomiast sama praca na RAW'ach z tego aparatu, czy to w ACR czy później w PS (2-3 warsty, maski, pędzle) - wszystko działa płynnie.
    Marcin

Domyślnie

Fajna opinia, dzięki za podzielenie się!
    Dla porównania ile trwa odszumianie AI 40mpx na stacjonarnym? W tym snapdragon miał przodować według zapowiedzi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni