Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Zależy od stacjonarnego Na dobrym sprzęcie 10 sekund, na starszym kilka minut.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Kolejna porcja wrażeń: oszumianie AI jednego zdjęcia z Fuji XH2 - czyli 40mpx - to niecałe 4 minuty. W sumie nie ma tragedii.
    Natomiast sama praca na RAW'ach z tego aparatu, czy to w ACR czy później w PS (2-3 warsty, maski, pędzle) - wszystko działa płynnie.
    Ja bym powiedział, że jak na buńczuczne zapowiedzi to raczej słabo

Żeby nie było, sam miałem kilka Surface Pro, obecnie Surface Book, a 11 mam mocno pod okiem. Nie podoba mi refleksyjność panelu, wyjątkowo słaba na tle konkurencji. Poza tym problemy z kompatybilnością póki co są znacznie większe niż miało to miejsce na macu za czasów przejścia na ARM, a ten lipny czas odszumiania to wisienka na torcie. Tak do 30 sekund to jeszcze do przeżycia, bo nie wybija całkiem z pracy. 4 minuty to już czas, w którym człowiek się skupi na czym innym.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Ja bym powiedział, że jak na buńczuczne zapowiedzi to raczej słabo

Żeby nie było, sam miałem kilka Surface Pro, obecnie Surface Book, a 11 mam mocno pod okiem. Nie podoba mi refleksyjność panelu, wyjątkowo słaba na tle konkurencji. Poza tym problemy z kompatybilnością póki co są znacznie większe niż miało to miejsce na macu za czasów przejścia na ARM, a ten lipny czas odszumiania to wisienka na torcie. Tak do 30 sekund to jeszcze do przeżycia, bo nie wybija całkiem z pracy. 4 minuty to już czas, w którym człowiek się skupi na czym innym.
    Ehem???? Cały czas mowa o tablecie przecież. Jak dla mnie fakt że mały tablet ma czas odszumiania taki sam jak niejeden stacjonarny PC z dedykowaną kartą graficzną to sukces a nie porażka.
    Ipad Pro 13 na M4 w ogóle nie obsługuje tej funkcji.... Zwyczajnie jej nie ma.
    Co do panelu - nie mam pojęcia o czym piszesz, jaka refleksyjność, ja nic takiego nie zauważyłem. Tak, wiem że w sieci piszą o tym, że Ipad ma lepiej. Ale ja mam jedno i drugie i dla mnie wygląda tak samo...
    Co do problemów z kompatybilnością - też nie wiem o czym mowa, używam pakietu Office + Adobe CC, wszystko obsługiwanie natywnie pod ARM, zero problemów.
    Myślę że szanowny kolega ma zbyt wysokie oczekiwania i pomylił mu się stacjonarny PC do profesjonalnej obróbki zdjeć z małym tabletem który jest na tyle fajny że da się na tym wygodnie obrobić kilka(dziesiąt) zdjęć na wyjeździe i przy okazji odszumić w razie potrzeby.

PS. Żeby dać Wam punkt odniesienia - używam ładowarki z Power Delivery która pokazuje pobór mocy podłączonego urządzenia. Surface Pro 11 pod pełnym obciążeniem pobiera 25W, a podłączonym zewnętrznym monitorem zasilanym przez USB-C 35W. Przy pracy biurowej czy przeglądaniu internetu 8-10W. Tak więc proszę mierzyć oczekiwania na pobór mocy, to nie stacjonarny komputer z zasilaczem 1000W
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 04-09-2024 o 13:43
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Ehem???? Cały czas mowa o tablecie przecież. Jak dla mnie fakt że mały tablet ma czas odszumiania taki sam jak niejeden stacjonarny PC z dedykowaną kartą graficzną to sukces a nie porażka.
    Ale ja bardzo kibicuję MS bo Surface używałem na długo zanim pojawiły się w PL (jedynkę kupiłem jeszcze w 2013 roku w Stanach), ale zapowiedzi dedykowanego NPU miały wręcz pożreć konkurencję.

Ipad Pro 13 na M4 w ogóle nie obsługuje tej funkcji.... Zwyczajnie jej nie ma.
    To fakt, ale już kilkuletni Macbook Air z M1 radzi sobie z tym wydaje mi się lepiej niż SP11, bo pliki 40mpix robi poniżej dwóch minut (ale nie pamiętam skąd mam te wyniki, więc mogą być wyższe, ale 4 minuty to raczej nie).

Co do panelu - nie mam pojęcia o czym piszesz, jaka refleksyjność, ja nic takiego nie zauważyłem. Tak, wiem że w sieci piszą o tym, że Ipad ma lepiej. Ale ja mam jedno i drugie i dla mnie wygląda tak samo...
    MS pożałował na panelu i choć świetny jest jakościowo, to w oświetleniu zewnętrznym niestety mocno odbija światło, bo pożałowali na antyrefleksie. Nie mówię że nie da się używać, ale ponownie konkurencja

Co do problemów z kompatybilnością - też nie wiem o czym mowa, używam pakietu Office + Adobe CC, wszystko obsługiwanie natywnie pod ARM, zero problemów.
    Akurat Office to chyba musiał działać, bo inaczej byłby wstyd na cały świat Natomiast Adobe CC mamy wylistowane tutaj: https://helpx.adobe.com/download-ins...rocessors.html

i jak widać do pełnej kompatybilności daleko. Premiere czy DaVinci ledwo zipią. https://www.youtube.com/watch?v=zFMTJm3vmh0

Wiadomo - problemy wieku dziecięcego, oby było coraz lepiej. Wydaje mi się, że Apple szybciej ogarnęło kompatybilnośc.

Myślę że szanowny kolega ma zbyt wysokie oczekiwania i pomylił mu się stacjonarny PC do profesjonalnej obróbki zdjeć z małym tabletem który jest na tyle fajny że da się na tym wygodnie obrobić kilka(dziesiąt) zdjęć na wyjeździe i przy okazji odszumić w razie potrzeby.
    Raczej widzę, że Macbook Air przy tym samym poborze i rozmiarze radzi sobie po prostu lepiej. Nie to, że SP jest złe, ale wolę raczej równać w dół niż do góry

PS. Żeby dać Wam punkt odniesienia - używam ładowarki z Power Delivery która pokazuje pobór mocy podłączonego urządzenia. Surface Pro 11 pod pełnym obciążeniem pobiera 25W, a podłączonym zewnętrznym monitorem zasilanym przez USB-C 35W. Przy pracy biurowej czy przeglądaniu internetu 8-10W. Tak więc proszę mierzyć oczekiwania na pobór mocy, to nie stacjonarny komputer z zasilaczem 1000W

Ja nie oczekuję wyników poniżej 10s jak na stacjonarnych RTXach, ale przy tym poborze mocy jednak Apple wypada lepiej. Jako że z Apple nie jestem kompatybilny, to SP11 planowałem kupić na samą premierę, ale niestety za dużo jest jeszcze z mojej perspektywy kompatybilnego softu (i nie mówię tu tylko o tym do fotografii). Czekam na wersję 5G i jeżeli do tego czasu chociaż część bolączek zniknie, to już będzie super.

Więc jeszcze raz żeby uściślić - dziękuję bardzo za podzielenie się opinią, bo jest to produkt nad którym mocno się zastanawiam, ale jednocześnie widzę sporo niedoskonałości i nieco rozdmuchanych obietnic. Testy i recenzje wszelakie nieco ostudziły mój entuzjazm, więc póki co się wstrzymuję. Dobrze wiedzieć, że chociaż LrC działa dobrze, szczególnie patrząc na gabaryty.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12