Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27
    MarcinZ
    Gość

Domyślnie Problem - sigma 70-300

Witam wszystkich serdecznie jestem nowym uzytkownikiem forum i nowym uzytkownikiem nikona. Drodzy forumowicze chcialem zakupic szkielko sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO MACRO do Nikona d50 bo na moje typowo amatorskie potrzeby jest wystarczajace. Niestety gdy udalo mi sie juz zamontowac obiektyw do puszki pojawil sie problem. Mainowicie obiektyw ustawia ostrosc i naciskam spust migawki, a tu nic, cisza i zadnego zdjecia nie ma. problem ten nie pojawial sie za kazdym razem, ale dosyc czesto. Wygladalo to tak jakby cos sie zacinalo po nastwieniu ostrości i puszka nie chce zrobic zdjecia. Dodam, ze ze szkielkiem kitowym ten problem nie wystepuje. Prosze o porade i pozdrawiam

Domyślnie

Spróbuj przekręcić pierścień przysłony nie pamiętam od jakiej przysłony jest ten obiektyw ale w każdym razie przekręć do czerwonych cyferek

MarcinZ
    Gość

Domyślnie

Czy po takim zabiegu nie bedzie juz sie zacinal?

Domyślnie

Ja nie wiem czy to pomoże w twoim przypadku, jeśli tak było, że przysłona nie była zablokowana na najmniejszej dziurze a teraz jest i wszystko działa to więcej tego problemu nie będziesz miał napisz czy ten zabieg pomógł
    Pozdrawiam

MarcinZ
    Gość

Domyślnie

Dobra zobacze co z tego wyniknie. Dziekuje ci za pomoc

Domyślnie

Może też przyczyna leżeć po stronie obiektywu (styków) ja w moim pierwszym obiektywie do D70 miałam podobny problem okazało się że jedna z tych kulek była wciśnięta i nie odstawała pomogła wtedy igła

MarcinZ
    Gość

Domyślnie

Sprzedawca w sklepie usilowal mi wmowic, ze to problem puszki i ze pierwszy raz cos takiego widzi. A swoja droga to jaki obiektyw bys polecila totalnemu poczatkujacemu amatorowi?

Domyślnie Re: Problem - sigma 70-300

Cytat Zamieszczone przez MarcinZ
    Witam wszystkich serdecznie jestem nowym uzytkownikiem forum i nowym uzytkownikiem nikona. Drodzy forumowicze chcialem zakupic szkielko sigma 70-300 f/4.0-5.6 DG APO MACRO do Nikona d50 bo na moje typowo amatorskie potrzeby jest wystarczajace. Niestety gdy udalo mi sie juz zamontowac obiektyw do puszki pojawil sie problem. Mainowicie obiektyw ustawia ostrosc i naciskam spust migawki, a tu nic, cisza i zadnego zdjecia nie ma. problem ten nie pojawial sie za kazdym razem, ale dosyc czesto. Wygladalo to tak jakby cos sie zacinalo po nastwieniu ostrości i puszka nie chce zrobic zdjecia. Dodam, ze ze szkielkiem kitowym ten problem nie wystepuje. Prosze o porade i pozdrawiam
    A na pewno jesteś co najmniej 1,5 metra od fotografowanego obiektu?
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

MarcinZ
    Gość

Domyślnie

No to tu mnie kolega zaskoczyl. Zeczywiscie moglem byc nieco blizej niz 1,5m. Chyba nie doczytalem manuala. Dzieki za info.

Domyślnie

Zależy, jaka suma jest dla ciebie do zaakceptowania trzeba pamiętać czy będziesz dalej inwestował w sprzęt ja kiedyś też kupiłam parę obiektywów z dolnej pułki i był naprawdę problem ze sprzedażą nie wspominając o stratach, jakie to niesie za sobą trzeba pamiętać, że dobre obiektywy nie tracą na wartości tak jak te tanie (ciemne) a na początek poleciłabym Tamrona SP AF28-75mm f/2,8 XR DI LD

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów