Witam.
Mam pytanie dotyczące aparatu Nikon D90. Aparat nie był używany przez ostatnich kilka lat i niby wygląda wszystko normalnie, ale po zrobieniu zdjęcia pojawia się błąd Err i migająca kropka obok niego (jeśli popatrzy się przez wizjer). Nie można kontrolować wtedy ustawień migawki, ani ogniskowej, nie pojawia się nic na wyświetlaczu. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu wszystko wraca do normy i wszystko niby działa normalnie. Innym objawem jest mocne ściemnienie obrazu, jakby światło nie przechodziło przez obiektyw w całości. Wynikiem tego jest przy tych samych ustawieniach aparatu niedoświetlenie zdjęcia nawet w dużym stopniu. Problem znika po zrobieniu kolejnego zdjęcia lub kolejnych dwóch zdjęć. Aparat przetestowałem na obiektywie Nikkor, oryginalnie kupionym razem z aparatem. Dokupiłem teraz kolejny obiektyw Sigma jednak problem jest ten sam. Wyczyściłem styki w aparacie ściereczką nic to nie pomogło. Dźwignia sterowania przysłoną wygląda na niwuszkodzoną.
Czy ktoś zna może sposób na rozwiązanie tego problemu? Ciągle wyłączanie i włączanie aparatu po każdym zdjęciu jest dosyć uciążliwe.
Obiektywy testowe:
Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR
Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro
Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami