A dobra karta, to jaka? Jakiś konkretny producent? Może konkretny model?
Szukaj
A dobra karta, to jaka? Jakiś konkretny producent? Może konkretny model?
Sandisc Extreme Pro na przykład. Na pewno unikaj kart microSD z adapterem.
Dla mnie tak, dla Ciebie może też, ale na pewno nie dla kogoś, kto robi nocne krajobrazy czy w ogóle jakiekolwiek krajobrazy poza zdjęciami z wakacji.
Najszybsza, na jaką Cię stać w standardzie prędkości obsługiwanym przez aparat, czyli UHS-I w przypadku Z50. Producent raczej nie ma znaczenia, pod warunkiem, że nie będzie to chińska firma krzak. W profesjonalnym sklepie fotograficznym raczej nie powinni Ci wcisnąć żadnej lipy.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Karta: sandisk extreme pro lub lexar pro
Wysłane z mojego SM-S711B przy użyciu Tapatalka
Ja swój statyw trzymam w piwnicy, kiedyś woziłem w bagażniku ale trochę za duże to bydle więc... Piwnica.
Nie wyobrażam sobie iść na krajobraz bez statywu... Nawet jeśli ma się dobra stabilizację... Chyba że to krajobraz w środku dnia a nie o poranku, kiedy słońce wstaje, mgła... Byłem na kilku i statyw bardzo się przydał... Przynajmniej eliminujemy kwestie poruszenia zdjęcia na dłuższym czasie naświetlania, odchylany ekranik, pozycja wyprostowana, kręgosłup nie boli, teraz to można fotografować przyjemnie
Statyw to lepiej wybrać samemu w sklepie, pomacać itp... I nie ma co żałować pieniędzy, serio, przerabiałem kilka i skończyło się manfrotto (używka)
Z8 + FTZ II | S 24 1.4 ART | Z 35 1.8 S | Z 50 1.8 S | N 85 1.8 G | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Ostatnio jest wysyp podroznych statywów w przyzwoitej cenie. Na pewno dadzą radę z dyskutowanym zestawem a ważą ok 1.5kg.
Wysłane z mojego SM-S711B przy użyciu Tapatalka
Taka uwaga, zestaw na początek będzie ok, ale co w następnym kroku? Wyprzedaż i kupno tzw. pełnej klatki, bo jasnego zooma reporterskiego do Z50 nie kupisz. Poza tym zoom 16-50 jest dość krótki, a 50-250 też furory przy fotografowaniu przyrody nie robi. Zestaw niby do wszystkiego, ale ze sporymi ograniczeniami.
Moim zdaniem lepiej już szukać z50 z 18-140, przynajmniej jest przyzwoity zakres w podstawowym zoomie.
Zastanowiłbym się ponadto nad Sony a6600 z 18-135 (nawet bez promocji w budżecie) lub a6600 z Sigmą 18-50/2.8. Zakres tej Sigmy w porządku dla zdjęć rodzinnych, krajobrazów (choć 16 mm lepiej) a nawet f2.8 będzie ok do nocnego nieba. Natomiast aparat ma stabilizowaną matrycę oraz przyzwoity AF. W sumie odpowiednikiem z50 będzie raczej a6400 czy nawet a6100, popatrz sobie na ceny np. z Sony 18-135.
Szkoda, że nie wchodzą w grę używki. Znakomitego Nikkora 24-70f4S można kupić pewnie za 1600-1800PLN. Za mniej niż 4K kupisz pierwszą wersję Z6, który ma genialną matrycę a po update firmware AF też jest ok (fotografuję koncerty tym body). Więcej na początek niczego nie potrzeba. Widzę nawet zestaw Z6 mk2 z 24-70 za 6200PLN, to jest śmieszna cena jak za możliwości, które daje. Jest też zestaw Z6 + 24-70 + karta i super pasek peak design za 5.5K.
Ostatnio edytowane przez pyetya ; 01-08-2024 o 20:19
Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive
No szkoda, taki urok. Z resztą patrzyłem na historię cen, to jeszcze w czerwcu taki z50 był za 4500 zł, a teraz 6000 zł.
teraz nie kupuj bo ceny są chore chyba że musisz ale ceny właśnie od lipca poszły w górę... mi się ledwo udało kupić Z8 jeszcze w dobrej cenie ale już ceny rosły... a teraz musiałbym dopłacić jakięś 2500-2800 zł także ten tego tylko pytanie czy niedługo będzie jakie cashback/promocja nikona...
ale jakkk?
4500 zł - https://www.avans.pl/foto-i-kamery/a...9-ea86f2186a3c
Z8 + FTZ II | S 24 1.4 ART | Z 35 1.8 S | Z 50 1.8 S | N 85 1.8 G | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Skontaktuj się z nami