Dzień dobry,
Na wstępie zaznaczam, że jestem zielony jeśli chodzi o hardware, więc mogę pisać głupoty, proszę mnie prostować
Posiadam aktualnie wysłużonego MacBook’a Pro i7 16Gb RAM z 2015 roku i komputer stacjonarny na Windowsie w takiej specyfikacji:
Procesor: Core i5-10400, 2.9GHz, 12 MB
Płyta główna: B560M DS3H V2
RAM: Ripjaws V, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18
Zasilacz: Seasonic S12III 500W
Dysk: SSD Kingston KC2500 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
Z laptopa korzystam do zwykłego użytku „cywilnego” i do fotografii sportowej czy zrzucania zdjęć i ewentualnej selekcji podczas reportaży, natomiast w domu obrabiam na stacjonarce. MacBook już mocno muli przy Lightroomie (co niedziwne przy 9-letnim modelu), a i obróbka na stacjonarce mocno się wydłuża przy wykorzystywaniu AI (czy to wtyczek Retouch4Me w Photoshopie, czy odszumiania AI w Lightroomie czy innych programach jak ON1 czy Luminar). Dlatego nadeszła pora na upgrade sprzętu.
Wstępnie myślałem o nowym laptopie, jednak to co by mnie interesowało to już koszty 8-10 tysięcy (np. MacBook Pro M2 Pro), wtedy mógłbym raczej pracować tylko na tym sprzęcie i zaoszczędziłoby to czas na przerzucanie sesji między MacBookiem, a stacjonarką. A MacBooki Air, które można kupić za 6 tysięcy to przy pracy fotografa chyba tylko półśrodek (?).
Stąd teraz bardziej skłaniałbym się żeby jeszcze jakoś przemęczyć się na zleceniach sportowych, a dokupić kartę graficzną do stacjonarki, a do tego zewnętrzny dysk SSD, żeby obrabiać bezpośrednio na nim bez konieczności przerzucania plików na dysk stacjonarny. Z pobieżnego research’u wyczytałem, że kartę graficzną, która już dobrze daje radę przy fotograficznych narzędziach AI, Photoshopie, Lightroomie itp. typu RTX 4060 można już kupić za 1200-1400 zł, tylko jestem zielony i nie wiem czy mógłbym po prostu dołożyć taką kartę do mojego komputera, czy jest to kompatybilne z moją płytą główną (lub jeszcze z innymi podzespołami), czy zasilacz wtedy uciągnie ten zestaw czy należałoby wtedy zmienić go mocniejszy.
Stąd moje pytania:
1. Czy jest opcja dołożenia takiej karty do mojego komputera jeśli chodzi o kompatybilność? Jeśli nie to co jeszcze trzeba by wymienić w moim zestawie, żeby był to znacząco wydajniejszy sprzęt do fotografii? Czy w ogóle jest sens czy może jest to zbyt stary procesor żeby robić tutaj upgrade i nie ma sensu dalej ładować w to kasy tylko odkładać na coś zupełnie nowego?
2. Jeśli tak to czy tego typu karta jest sensownym rozwiązaniem czy lepiej rozglądać się za innymi modelami? Zaznaczam, że kupowana jest typowo do zastosowań fotograficznych - filmów nie montuję, w gry nie gram, żadnych innych wymagających programów typu jakieś projektowanie 3D czy VR nie używam.
3. Czy taki komputer stacjonarny po dołożeniu karty graficznej będzie wydajniejszy niż np. taki MacBook Pro M2 Pro z 16Gb RAM-u? Czy może ze względu na starszy 6-rdzeniowy procesor nawet Mac Air na podstawowej wersji M1/M2 spisze się lepiej?
4. Jaki szybki zewnętrzny dysk SSD warto wybrać, żeby obrabiać bezpośrednio na nim i jak należy go połączyć z komputerem żeby mieć największą prędkość? Tu od razu pytanie czy w ogóle moja płyta ma takie porty, żeby większe szybkości były osiągalne?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc od bardziej obeznanych ze sprzętem użytkowników
Szukaj
Skontaktuj się z nami