Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Domyślnie

... Nie pytałbyś co o tym sądzimy.

Aby wyrównać to musisz dokupić drugiego ZF...
    Albo kupi dwa Z6III.

A cała reszta to marnowanie tlenu.

Domyślnie

Pożyjemy zobaczymy... na razie wolę poczekać, aż pierwsi testerzy zaczną się wypowiadać nt. sprzętu, bo póki co jutub fuczy samymi ochami i achami, ale oni cokolwiek nie dostaną to robią z tego TOP fajności - dla wyświetleń, bo w końcu lepiej się nie narażać, żeby dostawać ciągle sprzęt do testów

Więc TESTERZY do dzieła, coś mało kupujecie tego Z6III

Domyślnie

Okej, jestem po macanku Z6III. Raczej krótkie testy, niż jakieś praktyczne w boju na planie fotograficznym. To są jakieś moje pierwsze wrażenia z krótkiego obcowania.

Moje początkowe wrażenie po wzięciu aparatu było takie sobie, może dlatego że jestem już przyzwyczajony do bryły Z6 to nie zrobił ten aparat na mnie jakiegoś specjalnego wrażenia przy pierwszym macanku generalnie Z6 jak to Z6, jest kilka drobnych zmian wizualnych w obudowie, ale to ciągle jest wizualnie i ergonomicznie stara dobra pucha Z6.
    Jeśli chodzi o wizjer, faktycznie jest wyraźniejszy, ale przy jakimś przekładaniu aparatów ZF/Z6II/Z6III przestałem jakoś zwracać na to uwagę, generalnie mając obok ZF i Z6II nie czułem że w ZF i Z6II jest jakoś znacznie gorzej od Z6III, skupiając się raczej na fotografowaniu to są pomijalne różnice które moim zdaniem będą do pominięcia przy praktycznym używaniu aparatów.
    DR nie sprawdziłem bo nie mam plików. Jest szybkostrzelność i to fajnie działa, tylko dla mnie i pewnie dla wielu fotografów, którzy zajmują się przykładowo portretem, studio, krajobraz, spacery, fotografia okolicznościowa itp. taka szybkostrzelność zupełnie nie jest potrzebna - chyba że ktoś na ślepo wali sesje zdjęciowe robiąc seriami. Ja jak już zdecyduję się odpalić serie to mam ograniczoną do 4-5 FPS. Więc teoretycznie wolałbym jednak postęp w matrycy, choćby faktycznie delikatnie zwiększoną ilość MPX czy choćby pozostanie na tym samym poziomie DR. Bo jeśli waliłbym jakiś sport i robił tak dużymi seriami, to raczej kupiłbym Z9 która de facto jest przeznaczona do takich zdjęć. Co do AF - dla mnie jest to ten sam AF co w ZF, szybkość ustawiania ostrości i celność z obiektywami natywnymi jest bardzo dobra, świetnie działa 3D i EAF - różnice w szybkości i precyzji AF pomiędzy tymi aparatami nie zauważyłem. Filmu nie sprawdziłem, bo raczej nie ma sensu, wiemy jakie możliwości daje ten aparat - tutaj dla filmowców jest zdecydowanie fajna opcja, ale zapis na jeden slot, WTF?

Podsumowanie i kij w mrowisko.
    Dla mnie ten aparat nie jest warty wydania 13,000zł. W perspektywie fotograficznej (tylko fotograficznej, bo w video się nie będę wypowiadał). Uważam że taki właśnie powinien być Z6II, a w kwocie 13,000zł Z6III powinien bardziej pójść do przodu. Dobry AF od dawna ma konkurencja w aparatach tej kategorii, a tutaj JUTUB marketing robi mocne hallo, bo w końcu Nikon zrobił Z6 aparat z dobrze działającym wyszukiwaniem oka. I tak na prawdę dopłacając worek kasy, dostajemy coś, co dawno powinno być w Z6II, w praktycznym widzeniu, dostajemy poprawiony AF. A reszta jest taka sama jak w Z6II. Chyba że ktoś taką puchę używa do walenia serii i potrzebuję tej serii, nie mając kasy na Z9. Ja w swojej fotografii nawet bym nie zauważył że jest jakaś stackowana matryca, gdybym tego nie przeczytał to w praktyce bym w ogóle tego nie odczuł.

No i na koniec, trochę o ZF. Właśnie obrabiam materiały z ZF w stosunku do Z6II. Widać że w ZF fajnie została zaprogramowana ta matryca, RAWy lepiej się obrabia niż w 6II. Serio dawno nie miałem tak prostych plików w obróbce, które po kilku pstryknięciu suwakami dają mi fantastyczny kolor. Z6II również jest bardzo dobrze, ale trafiają się momenty w których są zafarby z którymi trzeba powalczyć, w ZF po prostu szybciej te zafarby można ogarnąć. Jeżeli Z6III będzie kolorystycznie zbliżona do ZF i cena zejdzie do okolic 10,000zł to wtedy kupię Z6III.

Domyślnie

Przyznam się, że pomimo „mania” kilku różnych puszek z Nikona, stale używam tylko Zf. Jedyne co mnie w nim wkurza to ekran, a w zasadzie sposób jego odchylania. Ja wole ten z Z7. Fakt, dołożyłem obudowę i spust, żeby poprawić ergonomię. Ale obrazek faktycznie jest ok.

Domyślnie

Tak jak część kolegów podpowiada. Jeżeli dwa korpusy to takie same. Wg mnie nie ma tematu - masz ZF, jesteś zadowolony, to z drugiego też będziesz Mam ZF i też bardzo go lubię. Używam z FTZ i T35/1.4 oraz S135/1.8 - to dosyć ciężkie obiektywy ale nie stanowi to problemu. Po prostu więcej pracy ma lewa ręka która podtrzymuje obiektyw. Jak dla mnie dużą zaletą jest kolorystyka. Używam w parze z ...D3S i nie ma jakiejś kosmicznej różnicy w kolorach. Ciągle mi chodzi po głowie zakup drugiego ZF, ale tak naprawdę go nie potrzebuję. Byłoby mi wygodniej, ale do moich celów D3s ciągle się sprawdza.

Domyślnie Nikon ZF VS Nikon Z6III (only fotografia) ergonomia.

Miałem tego zf pierwszy raz w ręku w sklepie. Też mam rozkmine między nim a z6III. Bez gripa dziwnie się trzyma ten aparat. Po paru minutach już bolały mnie palce a to było samo body bez baterii. Co zaskoczyło mnie to pokrętła nie mają blokady. Czy na szelkach nie przestawiają się? Pamiętam że w starym fujifilm x-t3 każde pokrętło miało taką blokadę. Idealny by był z8 ale te duże rawy mnie trochę odrzucają. Do tego mam pytanko czy zf ze smallrig da się przypiąć do szelek?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez shaper ; 12-07-2024 o 15:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaper Zobacz posta
    Miałem tego zf pierwszy raz w ręku w sklepie. Też mam rozkmine między nim a z6III. Bez gripa dziwnie się trzyma ten aparat. Po paru minutach już bolały mnie palce a to było samo body bez baterii. Co zaskoczyło mnie to pokrętła nie mają blokady. Czy na szelkach nie przestawiają się? Pamiętam że w starym fujifilm x-t3 każde pokrętło miało taką blokadę. Idealny by był z8 ale te duże rawy mnie trochę odrzucają. Do tego mam pytanko czy zf ze smallrig da się przypiąć do szelek?

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Smallrig załatwi Twój problem z trzymaniem aparatu. Ja tak jak pisałem, na plener zabieram sobie body bez smallriga, a na ślub dokręcam ten grip. Bardzo łatwo się to dokręca i ściąga. Jasne, w smalrigu masz gwint pod spodem dodatkowo masz na bokach tego grupa masz możliwość zaczepienia dodatkowych pasków, jak używam to ja zaczepiam pasek nadgarstkowy do smallriga

Domyślnie Nikon ZF VS Nikon Z6III (only fotografia) ergonomia.

Cytat Zamieszczone przez shaper Zobacz posta
    Miałem tego zf pierwszy raz w ręku w sklepie. (…) Po paru minutach już bolały mnie palce a to było samo body bez baterii.
    Tego typu aparatów nie trzyma się przez parę minut w ręku, bo po co? One są od dyndania na pasku i używania tylko wtedy, gdy są potrzebne. Do ciągłej pracy są heble robocze, a nie takie aparaty biżuteryjne.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Smallrig załatwi Twój problem z trzymaniem aparatu. Ja tak jak pisałem, na plener zabieram sobie body bez smallriga, a na ślub dokręcam ten grip. Bardzo łatwo się to dokręca i ściąga. Jasne, w smalrigu masz gwint pod spodem dodatkowo masz na bokach tego grupa masz możliwość zaczepienia dodatkowych pasków, jak używam to ja zaczepiam pasek nadgarstkowy do smallriga
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tego typu aparatów nie trzyma się przez parę minut w ręku, bo po co? One są od dyndania na pasku i używania tylko wtedy, gdy są potrzebne. Do ciągłej pracy są heble robocze, a nie takie aparaty biżuteryjne.
    @epicure, ja się z Tobą zgadzam w 100%, ale zauważ że autor tematu używa ZF zawodowo do ślubów itp... przypominam że kiedy sam wyraziłem zdziwienie używaniem ZF do tego typu fotografii (w wątku ZF i lagu w EVF) to usłyszałem że zawodowo to można fotografować wszystkim. No a skoro tak...

PS. Nie mam zamiaru nikomu mówić jak i czym ma zarabiać na życie, ale jestem zwolennikiem doboru sprzętu pod zastosowana, a skoro już dyskutujemy sobie o tym na forum (i to wielokrotnie)... dla mnie tego typu dyskusje są mocno na siłę. Przypominają mi dywagacje na temat jak wykorzystać foliową torbę - reklamówkę z marketu jako namiot. Jak ktoś chce to pewnie się da, i nawet przed deszczem ochroni, ale w takim razie po co narzekać że taka folia ledwo się trzyma kupy i trudno się składa, kiedy można zwyczajnie kupić namiot zaprojektowany do tego celu? I tu jest tak samo. Nie wiem, może wylecę z forum jak @JK bo on miał podobne zdanie w tej sprawie, ale zwyczajnie uważam że facet miał rację.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 12-07-2024 o 18:47
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    @epicure, ja się z Tobą zgadzam w 100%, ale zauważ że autor tematu używa ZF zawodowo do ślubów itp... przypominam że kiedy sam wyraziłem zdziwienie używaniem ZF do tego typu fotografii (w wątku ZF i lagu w EVF) to usłyszałem że zawodowo to można fotografować wszystkim. No a skoro tak...

PS. Nie mam zamiaru nikomu mówić jak i czym ma zarabiać na życie, ale jestem zwolennikiem doboru sprzętu pod zastosowana, a skoro już dyskutujemy sobie o tym na forum (i to wielokrotnie)... dla mnie tego typu dyskusje są mocno na siłę. Przypominają mi dywagacje na temat jak wykorzystać foliową torbę - reklamówkę z marketu jako namiot. Jak ktoś chce to pewnie się da, i nawet przed deszczem ochroni, ale w takim razie po co narzekać że taka folia ledwo się trzyma kupy i trudno się składa, kiedy można zwyczajnie kupić namiot zaprojektowany do tego celu? I tu jest tak samo. Nie wiem, może wylecę z forum jak @JK bo on miał podobne zdanie w tej sprawie, ale zwyczajnie uważam że facet miał rację.
    Znasz przysłowie, sprzętu kupa a fotograf ... ?

Więc jakie to ma znaczenie kto z kim i czym, skoro każdemu będzie inaczej się pracowało na danym sprzęcie.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 12-07-2024 o 20:45

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni