Chodzi o szkołę średnią i niepełnoletnich uczniów, a także o nauczycieli. Chodzi o pewien szkolny dokument, jest też tam załącznik o użyciu zdjęć. Mam pogląd na to jak pewne punkty powinny, a czasami nie powinny wyglądać, ale wolę się upewnić. Nie chcę nic sugerować (może jestem stronniczy?) zadam tylko pytania, nie podając swojej interpretacji.
1. Czy szkoła ma prawa do zdjęć autorstwa uczniów, które to wykonają one w przyszłości? Zakładając oczywiście, że we wrześniu rodzice i uczniowie dadzą taką zgodę (na rok szkolny, na cały okres nauki?). Oczywiście chodzi o to czy szkoła może dalej tych zdjęć używać (i do czego).
2. Czy można zawrzeć zapis, w którym opiekun prawny niepełnoletniego daje zgodę na użycie wizerunku zdjęć dziecka wykonanych mu w nadchodzącym roku szkolnym (albo przez cały okres nauki w szkole)? Użycie na FB, IG, stronie szkoły, reklamie szkoły (ulotki, banery, plakaty). Jeżeli taką zgodę może dać to co powinna taka zgoda zawierać?
3. Czy szkoła ma prawa do zdjęć autorstwa nauczycieli? Jeżeli nie ma, to czy może dać mu do podpisania zgodę na to by to co zrobi w ramach pracy szkoła mogła publikować bez ograniczeń?
4. Co z sytuacją gdy na przerwie albo nawet na lekcji zdjęcie robi uczeń uczniowi i wrzuca dajmy na to na FB, czy szkoła może te sprawy regulować? jak? Co z egzekwowaniem takiego zapisu?
Czy te punkty są zbyt ogólnikowe by były ważne, a jeżeli tak to jakich doprecyzowań wymagają by było wszystko formalnie OK?
Szukaj
Skontaktuj się z nami