Wątek utworzony ze spekulacyjnych dyskusji. Można pociągnąć dalej, puścić wodze fantazji.
Szukaj
Wątek utworzony ze spekulacyjnych dyskusji. Można pociągnąć dalej, puścić wodze fantazji.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 12-06-2024 o 08:46
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8
[...]w sumie niewiele jest co nowego wymyślić.
Ewentualnie odkupić i ulepszyć technologię matryc organicznych od Panasa, albo prześcignąć Sigmę w Foveonach.
Lub matryce zakrzywione, ale to jeszcze nie teraz.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 12-06-2024 o 08:47 Powód: przystosowanie po kopiowaniu z innego wątku
jak nie ma czego nowego wymyślić? jest i to od dekad:
- sensowny system zmiany obiektywów, zamiast dopasowywania kropeczek i siłowania się z uszczelnionymi obiektywami,
- wbudowane fizyczne filtry (coś jak w canonowym adapterze do EF->R),
- tilt-shift na matrycy aparatu,
- dogonienie technologii najbardziej zaawansowanego sprzętu fotograficznego - komórek (fakt, że w Z9 już się to chyba zaczęło - wyciąganie cieni z twarzy),
- aparat modularny,
- zintegrowane osłony p-słoneczne - sensownie składane,
- soczewki obiektywów chronione bez idiotycznych dekielków dla dekli
pomysły lepsze lub gorsze, ale wymyślone w 15s. Fotosieroty przez 50 lat nie byli w stanie tego wymyślić :/ Wiem, że ten post bardziej się nadaje do wątku o ewolucjach/rewolucjach, ale nie chciałem wdawać się w dyskusję z kolegą od samozbanowania sprzed 3 postów, bo bym sam wyłapał bana przy niektórych wpisach
To by wymagało projektu nowego bagnetu. Teraz na to za późno.
Czyli nic nowego: jak sam napisałeś, ma to adapter Canona. Dawno dawno temu szkła z wbudowanymi filtrami na karuzeli też były. No i nie wiem, czy kamery z takich dynksów nie korzystają.
O, i to jest dobry pomysł. Może kiedyś.
Tu bardziej oprogramowanie.
Kolejny ciekawy pomysł. Zwłaszcza możliwość dostosowania rękojeści pod swoją łapę. Da się w pistoletach, to dlaczego nie aparatach?
Swego czasu tele-obiektywy z takiego rozwiązania korzystały. Producenci z jakiegoś powodu zrezygnowali.
No ok, ale jak?
Odzio, niektóre z tych pomysłów są idiotyczne, a inne mają swoje nieciekawe konsekwencje.
Pierwszy - zmiana bagnetu??? No chyba cie ...
T-S wymaga całkiem dużego zakresu ruchów by efekt był widoczny. Powiększysz aparaty i podniesiesz cenę dla czegoś co interesuje garstkę osób?
Włożyć do środka filtry możesz, nie jest to produkt Nikona ale co z tego?
Modularny - co autor ma na myśli? Wymiana matrycy? Wymiana procesora i płyty głównej? To jest absurdalne.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-06-2024 o 22:27
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i ponad 30 szkiełek.
Niewielki T-S matrycy to już jest...
Przecież IBIS pracuje w kilku osiach.
W DXach dało by się większy shift zrobić, dzięki szerokiemu bagnetowi. Z pokłonem byłby większy problem.
Tylko pytanie, czy w ogóle zysk do kosztów byłby opłacalny...
DX, a kogo to interesuje. I czy ludzie mają zamiar dopłacić dużo do DX by mieć to coś? DX ma być tanie. Kto ma DX i chce coś do zabawy niech sobie kupi lensbaby.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i ponad 30 szkiełek.
O, i teraz będzie zabawnie. Canon ma patent na kamerkę z mechanizmem T-S matrycy.
Oczywiście patent a wykorzystanie to dwie różne rzeczy, ale...
@odzio w swoim poście zawarłeś tak dużo ataków personalnych, niegrzecznych zwrotów, braku szacunku dla rozmówcy, jednocześnie wypominając komuś jego chamstwo... Może przyjrzyj się temu, co sam piszesz na forum. Doceniam Twoje próby ulepszania świata, ale może powinieneś zacząć od siebie...?
Ostatnio edytowane przez gniady ; 11-06-2024 o 08:06
Czy ty to piszesz serio? Jeżeli tak, to lepiej przestań proponować inżynierom jako "lepiejwiedzący".
Gwint a bagnet to ogromna róznica. Bagnety są różne, ale ja widzę że Tobie żaden nie pasuje. Bagnety Canona i Nikona są nowe i kurcze inżynierowie nie słyszeli od odzio, że to złe. Że rurę z dziurą mają połączyć inaczej. Tylko ku.. jak? AI, sterowane myślami, na magnes? Że coś jest stare to nie znaczy, że jest złe. Koła inaczej nikt nie wymyśla, ale ty byś wolał kwadratowe, bo jak zmieniasz to ci nie ucieka. Kilka razy rezygnowałem z pisania pod postami w których pisałeś rzeczy bezsensowne. Dotyczących sprzętu właśnie i swoich "pomysłów" racjonalizatorskich, które nimi nie były. Bo były krytyką tego co jest, ale .... co chcesz zamiast takiego bagnetu? Czym ten inny miałby sie róznić? Moja rada, przestań fantazjować. Bo potraktuje to jako spam, z konsekwencjami. Zacytowałeś 2 moje wątki. Przeczytałem całe, jeszcze raz. Słowa bym tam nie zmienił. Ty też je przeczytaj, np część o procedurach.
Aha. Nie wiem skąd pomysł, że nie mam wymagań. Mam, nie kupuje byle jakiego sprzętu. Nie chodzę z jednym obiektywem, ale rąk mi nie brakuje, w jednej mam korpus a w drugiej obiektyw.
Może miej pretensje do kogoś innego, że nie masz trzech rąk, inni to zaaprobowali.
Kontynuować tej rozmowy nie będziemy, a jeżleli tak ktoś zaprawnie to .. jak to poczyścimy, usuniemy itp, wg oceny sytuacji.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-06-2024 o 08:41
Skontaktuj się z nami