Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Domyślnie Wynalazki, nowe rozwiązania techniczne w aparatach

Wątek utworzony ze spekulacyjnych dyskusji. Można pociągnąć dalej, puścić wodze fantazji.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 12-06-2024 o 08:46
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Z9 + N14-24 f/2.8S + N24-70 f/2.8S + N70-200 f/2.8G VR II + 35 f/1.8S + 50mm f.1.8S + Planar T* 50 mm f/1.4 + 85 f/1.8S + N105 f/1.4E + S135 f/1.8

Domyślnie

[...]w sumie niewiele jest co nowego wymyślić.
    Ewentualnie odkupić i ulepszyć technologię matryc organicznych od Panasa, albo prześcignąć Sigmę w Foveonach.

Lub matryce zakrzywione, ale to jeszcze nie teraz.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 12-06-2024 o 08:47 Powód: przystosowanie po kopiowaniu z innego wątku
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    No i inna sprawa, że w sumie niewiele jest co nowego wymyślić.
    Ewentualnie odkupić i ulepszyć technologię matryc organicznych od Panasa, albo prześcignąć Sigmę w Foveonach.

Lub matryce zakrzywione, ale to jeszcze nie teraz.
    jak nie ma czego nowego wymyślić? jest i to od dekad:

- sensowny system zmiany obiektywów, zamiast dopasowywania kropeczek i siłowania się z uszczelnionymi obiektywami,
    - wbudowane fizyczne filtry (coś jak w canonowym adapterze do EF->R),
    - tilt-shift na matrycy aparatu,
    - dogonienie technologii najbardziej zaawansowanego sprzętu fotograficznego - komórek (fakt, że w Z9 już się to chyba zaczęło - wyciąganie cieni z twarzy),
    - aparat modularny,
    - zintegrowane osłony p-słoneczne - sensownie składane,
    - soczewki obiektywów chronione bez idiotycznych dekielków dla dekli

pomysły lepsze lub gorsze, ale wymyślone w 15s. Fotosieroty przez 50 lat nie byli w stanie tego wymyślić :/ Wiem, że ten post bardziej się nadaje do wątku o ewolucjach/rewolucjach, ale nie chciałem wdawać się w dyskusję z kolegą od samozbanowania sprzed 3 postów, bo bym sam wyłapał bana przy niektórych wpisach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    - sensowny system zmiany obiektywów, zamiast dopasowywania kropeczek i siłowania się z uszczelnionymi obiektywami,
    To by wymagało projektu nowego bagnetu. Teraz na to za późno.
    - wbudowane fizyczne filtry (coś jak w canonowym adapterze do EF->R),
    Czyli nic nowego: jak sam napisałeś, ma to adapter Canona. Dawno dawno temu szkła z wbudowanymi filtrami na karuzeli też były. No i nie wiem, czy kamery z takich dynksów nie korzystają.
    - tilt-shift na matrycy aparatu,
    O, i to jest dobry pomysł. Może kiedyś.
    - dogonienie technologii najbardziej zaawansowanego sprzętu fotograficznego - komórek (fakt, że w Z9 już się to chyba zaczęło - wyciąganie cieni z twarzy),
    Tu bardziej oprogramowanie.
    - aparat modularny,
    Kolejny ciekawy pomysł. Zwłaszcza możliwość dostosowania rękojeści pod swoją łapę. Da się w pistoletach, to dlaczego nie aparatach?
    - zintegrowane osłony p-słoneczne - sensownie składane,
    Swego czasu tele-obiektywy z takiego rozwiązania korzystały. Producenci z jakiegoś powodu zrezygnowali.
    - soczewki obiektywów chronione bez idiotycznych dekielków dla dekli
    No ok, ale jak?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Odzio, niektóre z tych pomysłów są idiotyczne, a inne mają swoje nieciekawe konsekwencje.
    Pierwszy - zmiana bagnetu??? No chyba cie ...
    T-S wymaga całkiem dużego zakresu ruchów by efekt był widoczny. Powiększysz aparaty i podniesiesz cenę dla czegoś co interesuje garstkę osób?
    Włożyć do środka filtry możesz, nie jest to produkt Nikona ale co z tego?
    Modularny - co autor ma na myśli? Wymiana matrycy? Wymiana procesora i płyty głównej? To jest absurdalne.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-06-2024 o 22:27
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i ponad 30 szkiełek.

Domyślnie

Niewielki T-S matrycy to już jest...
    Przecież IBIS pracuje w kilku osiach.

W DXach dało by się większy shift zrobić, dzięki szerokiemu bagnetowi. Z pokłonem byłby większy problem.
    Tylko pytanie, czy w ogóle zysk do kosztów byłby opłacalny...
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

DX, a kogo to interesuje. I czy ludzie mają zamiar dopłacić dużo do DX by mieć to coś? DX ma być tanie. Kto ma DX i chce coś do zabawy niech sobie kupi lensbaby.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i ponad 30 szkiełek.

Domyślnie

O, i teraz będzie zabawnie. Canon ma patent na kamerkę z mechanizmem T-S matrycy.

Oczywiście patent a wykorzystanie to dwie różne rzeczy, ale...
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

@odzio w swoim poście zawarłeś tak dużo ataków personalnych, niegrzecznych zwrotów, braku szacunku dla rozmówcy, jednocześnie wypominając komuś jego chamstwo... Może przyjrzyj się temu, co sam piszesz na forum. Doceniam Twoje próby ulepszania świata, ale może powinieneś zacząć od siebie...?
    Ostatnio edytowane przez gniady ; 11-06-2024 o 08:06

Domyślnie

...Co do pomysłów, to oczywiście, jak pisałem, nie muszą być genialne, bo zabrałem je w czasie pisania posta, inżynierowie z branży mają nieco więcej czasu.

Nowy bagnet, pewnie zauważyłeś wielkie marki wprowadziły na przestrzeni ostatniej dekady. Czym się różni zmiana obiektywów od czasów M42, exacty, czy podobnych dziwolagow? Niczym. Dalej mocując walcowaty obiekt do okrągłego otworu muszę się cackać, a w marszu wiecznie brakuje mi ręki na przekładanie dekielkow. Ty nie masz wymagań, więc sobie postoisz, pójdziesz do auta i wyciągniesz obiektyw, wrócisz po 3min do modela i będziesz klikać. Kto inny wyciągnie drugie body z gotowym obiektywem i wszyscy zarobicie na tym jakieś pieniądze, jasne. Ale później przyjdzie japko i szajsung i pokaże, że można szybko cyknąć fotkę, czy to UWA, czy tele. Bez wożenia w plener bagażnika szmelcu.

Zmiana bagnetu była jedną z najlepszych możliwości na usprawnienie pracy z body, bo można było przemyśleć fajne, innowacyjne rozwiązania, a nie krzyknąć na warsztat: "chłopy, zróbcie najkrótsza odległość rejestrowa i największa dziurę na rynku, ci od telewizorów już nie będą nas zapinać!" i z ukontentowaniem uznać, że durnowaty sposób spasowania koła z walcem jest majstersztykiem inżynierii. .
    Czy ty to piszesz serio? Jeżeli tak, to lepiej przestań proponować inżynierom jako "lepiejwiedzący".
    Gwint a bagnet to ogromna róznica. Bagnety są różne, ale ja widzę że Tobie żaden nie pasuje. Bagnety Canona i Nikona są nowe i kurcze inżynierowie nie słyszeli od odzio, że to złe. Że rurę z dziurą mają połączyć inaczej. Tylko ku.. jak? AI, sterowane myślami, na magnes? Że coś jest stare to nie znaczy, że jest złe. Koła inaczej nikt nie wymyśla, ale ty byś wolał kwadratowe, bo jak zmieniasz to ci nie ucieka. Kilka razy rezygnowałem z pisania pod postami w których pisałeś rzeczy bezsensowne. Dotyczących sprzętu właśnie i swoich "pomysłów" racjonalizatorskich, które nimi nie były. Bo były krytyką tego co jest, ale .... co chcesz zamiast takiego bagnetu? Czym ten inny miałby sie róznić? Moja rada, przestań fantazjować. Bo potraktuje to jako spam, z konsekwencjami. Zacytowałeś 2 moje wątki. Przeczytałem całe, jeszcze raz. Słowa bym tam nie zmienił. Ty też je przeczytaj, np część o procedurach.
    Aha. Nie wiem skąd pomysł, że nie mam wymagań. Mam, nie kupuje byle jakiego sprzętu. Nie chodzę z jednym obiektywem, ale rąk mi nie brakuje, w jednej mam korpus a w drugiej obiektyw.
    Może miej pretensje do kogoś innego, że nie masz trzech rąk, inni to zaaprobowali.

Kontynuować tej rozmowy nie będziemy, a jeżleli tak ktoś zaprawnie to .. jak to poczyścimy, usuniemy itp, wg oceny sytuacji.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-06-2024 o 08:41

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni