Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: manual v AF...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

no i oto chodzi...całkowicie obiektywne odczucie subiektywne w zbliżonych warunkach i tym samym szkle, aparat na statywie, a szkło skręcone na maxa, obiekt przybity gwoździem do szarej ściany w pełnym słońcu...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie :-)

Cytat Zamieszczone przez Alf
    czy jest sens wydawać 500zł na manuala, skoro można trafić AF-y np 601, F60, a nawet wyższe modele za te, lub niewiele większe pieniądze?
    Manuale mają swoje zalety. Pierwsza i najważniejsza, że są manualne
    W wielu sytuacjach AF nawet najszybszego aparatu jest tylko zbędnym gadżetem. Mistrzowie "decydującego momentu" (np. HC-B) nie mieli w swoich aparatach AF
    Raz przekonałem się na własnej skórze, że włączony AF tylko uniemożliwił zrobienie zdjęcia - to mi wystarczy.
    Zazwyczaj obiektywy manualne maja inny skok nastawienia ostrości. W niektórych obiektywach AF (zwłaszcza tych tańszych) ręczne nastawienie ostrości graniczy czasem z cudem, poza tym nawet jeśli ustawimy ostrość to po kilku ruchach aparatem może nam się ona rozjechać (ze względu na duży "skok" czyli wystarczy mała korekta pierścieniem - nie wiem czy nie za pokrętnie wyjaśniłem ).
    Poza tym aparaty manualne są mniejsze (mniej zwracaja nasiebie uwagę) i zazwyczaj solidniejsze od cenowo podobnych aparatów AF.
    Jeśli jednak aparat ma służyć do popularnego focenia to AF na pewno się przyda
    Jak się ma super aparat to się robi same super foty.
    Ja wolę robic badziewem hehe

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

no tak...ale większ i solidniejsze body lepiej na ogół leży w ręku i jest pewniejsze przy operowaniu - zwłaszcza w ruchu...
    no i druga sprawa...z czasem wzrok już nie ten i trzeba liczyć, że AF za nas się pobawi w ustawienie ostrości:))
    oczywiście są sytuacje, przy których manual jest niezastąpiony np. makro czy focenie długimi rurami...
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Anonymous
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Alf
    no tak...ale większ i solidniejsze body lepiej na ogół leży w ręku i jest pewniejsze przy operowaniu - zwłaszcza w ruchu...
    no i druga sprawa...z czasem wzrok już nie ten i trzeba liczyć, że AF za nas się pobawi w ustawienie ostrości)
    oczywiście są sytuacje, przy których manual jest niezastąpiony np. makro czy focenie długimi rurami...
    No tak, masz całkowitą rację , ja tylko chciałem dodać troszkę argumentów za "manualami"
    Przy długich "rurach" na pewno większe body jest bardziej wygodne, a AF sprawia, że aparat jest bardziej uniwersalny.

Pozdrawiam

Ten post u góry to ode mnie
    jak widać "udało" mi się go wysłać bez logowania - przepraszam
    Jak się ma super aparat to się robi same super foty.
    Ja wolę robic badziewem hehe

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

kiedyś robiło się wyłącznie manualem, a dzisiaj nawet AF nie wystarcza...musi być jeszcze szybki:))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling
    I wcale nie bedzie to klamstwo. Prosty przyklad obiektyw 50 f=8 i ostrosc ustalona na jakies 3 metry - masz ostre praktycznie wszystko od 2 m do nieskonczonosci.
    a skąd takie dane?
    pzdr

Domyślnie

przy tych ustawieniach i uwzgledniajac wielkosc klatki w d70: ostrosc od 2,52 m do 3,70 m

zrodlo [kalkulator go]: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Domyślnie

Polecam manualnego F301, prostota i intuicja w obsłudze, a że brak AF przeciez starszy AF to bł czołg z bezwładnością słonia nie ma co inwestować w używane F50, F60 czy tego typu starsze i prostsze konstrukcje,
    APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
    moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

właściwie problem już rozwiązałem...do makro i czasem długiego zooma kupiłem RICOH TLS-401 + obiektyw auto RIKENON 2/50mm:))
    niestety, zestaw nikonowski przewyższa cenowo ten zestaw minimum x5:((

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów