no i oto chodzi...całkowicie obiektywne odczucie subiektywne w zbliżonych warunkach i tym samym szkle, aparat na statywie, a szkło skręcone na maxa, obiekt przybity gwoździem do szarej ściany w pełnym słońcu...
Szukaj
no i oto chodzi...całkowicie obiektywne odczucie subiektywne w zbliżonych warunkach i tym samym szkle, aparat na statywie, a szkło skręcone na maxa, obiekt przybity gwoździem do szarej ściany w pełnym słońcu...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Manuale mają swoje zalety. Pierwsza i najważniejsza, że są manualneZamieszczone przez Alf
![]()
W wielu sytuacjach AF nawet najszybszego aparatu jest tylko zbędnym gadżetem. Mistrzowie "decydującego momentu" (np. HC-B) nie mieli w swoich aparatach AF![]()
Raz przekonałem się na własnej skórze, że włączony AF tylko uniemożliwił zrobienie zdjęcia - to mi wystarczy.
Zazwyczaj obiektywy manualne maja inny skok nastawienia ostrości. W niektórych obiektywach AF (zwłaszcza tych tańszych) ręczne nastawienie ostrości graniczy czasem z cudem, poza tym nawet jeśli ustawimy ostrość to po kilku ruchach aparatem może nam się ona rozjechać (ze względu na duży "skok" czyli wystarczy mała korekta pierścieniem - nie wiem czy nie za pokrętnie wyjaśniłem).
Poza tym aparaty manualne są mniejsze (mniej zwracaja nasiebie uwagę) i zazwyczaj solidniejsze od cenowo podobnych aparatów AF.
Jeśli jednak aparat ma służyć do popularnego focenia to AF na pewno się przyda![]()
Jak się ma super aparat to się robi same super foty.
Ja wolę robic badziewem hehe
no tak...ale większ i solidniejsze body lepiej na ogół leży w ręku i jest pewniejsze przy operowaniu - zwłaszcza w ruchu...
no i druga sprawa...z czasem wzrok już nie ten i trzeba liczyć, że AF za nas się pobawi w ustawienie ostrości:))
oczywiście są sytuacje, przy których manual jest niezastąpiony np. makro czy focenie długimi rurami...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
No tak, masz całkowitą racjęZamieszczone przez Alf
, ja tylko chciałem dodać troszkę argumentów za "manualami"
![]()
Przy długich "rurach" na pewno większe body jest bardziej wygodne, a AF sprawia, że aparat jest bardziej uniwersalny.
Pozdrawiam![]()
Ten post u góry to ode mnie![]()
![]()
![]()
jak widać "udało" mi się go wysłać bez logowania - przepraszam![]()
Jak się ma super aparat to się robi same super foty.
Ja wolę robic badziewem hehe
kiedyś robiło się wyłącznie manualem, a dzisiaj nawet AF nie wystarcza...musi być jeszcze szybki:))
a skąd takie dane?Zamieszczone przez Gamling
pzdr
przy tych ustawieniach i uwzgledniajac wielkosc klatki w d70: ostrosc od 2,52 m do 3,70 m
zrodlo [kalkulator go]: http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Polecam manualnego F301, prostota i intuicja w obsłudze, a że brak AF przeciez starszy AF to bł czołg z bezwładnością słonia nie ma co inwestować w używane F50, F60 czy tego typu starsze i prostsze konstrukcje,![]()
![]()
![]()
APARATAMI I OBIEKTYWAMI NIKONA FOTOGRAFUJĘ OD 1990 roku
moje fotografie na facebook-u, Jarosław Jeleński Fotografia Przyrody.
właściwie problem już rozwiązałem...do makro i czasem długiego zooma kupiłem RICOH TLS-401 + obiektyw auto RIKENON 2/50mm:))
niestety, zestaw nikonowski przewyższa cenowo ten zestaw minimum x5:((
Skontaktuj się z nami