Witam wywaliłam ten EXIF ze zdjęć teraz takie pytanie koło każdego zdjęcia powstał nowy folder BAK czy mogę to powyrzucać???
Pozdrawiam
Szukaj
Witam wywaliłam ten EXIF ze zdjęć teraz takie pytanie koło każdego zdjęcia powstał nowy folder BAK czy mogę to powyrzucać???
Pozdrawiam
Polecam warszawski Wilab (www.wilab.pl).
Deklaruja, ze domyslnie wywoluja bez zadnej obrobki.
Robia to szybko i efekty sa calkiem niezle, przynajmniej dla mnie![]()
pozdrawiam
poprostu musisz przekonać laboludka że tych fotek nawet kijem nietykać![]()
![]()
![]()
sprzęt mieszany ciągłe zmiany
Nie ma labu którego nie trzeba obsługiwać, trzeba mu co dzień lub częściej zrobić testy szarości, ustawić kanały, kontrasty, wyostrzanie, co jakiś czas kalibrację profilu maszyny, kalibrację kolorymetru i parę innych pierdół,
jeśli Wam się wydaje że Wasze zdjęcia idą bez korekcji to jesteście w błędzie, soft w nowych labach jest tak rozbudowany że naprawdę ciężko to ogarnąć, część automatów można wyłączyć lub po swojemu je zaprogramować
na inne nie mamy wpływu. Kwestia czy exif jest czy go nie ma to niemalże bez znaczenia .
podstawą do otrzymania prawidłowej odbitki jest prawidłowo skalibrowany monitor na którym jest przygotowane zdjęcie, dobrze przy tym mieć profil labu z którym zapisujemy fotke do wywołania, jeżeli nie mamy profilu labu to usuwamy ten co ewentualnie jest przypisany do zdjęcia.
Z doświadczenia wiem że obsługa labów tak ustawia maszyny żeby odbitka podobała się właścicielowi i jak największej rzeszy klientów którzy robią kiepskie fotki małpkami i trzeba im podciągnąć kontrasty i w cieniach i w światłach, ostrość, i nasycenie... bo 99% klientów nie obchodzi jak ja to zrobię poprostu ma być dobrze
a do tego jest potrzebny kumaty laborant
Właśnie doczytałem na stronie wilabu, że trzeba zaznaczyć, żeby nie było obróbki. Podali też, jak skalibrować monitor i jak przygotować zdjęcie według własnego uznania. Dam im jeszcze szansę, bo mam blisko.
A ja NIE polecam efoto.pl. Chciałem tak jakoś profesjonalnie się do tego zabrać, więc poprosiłem o profil. Dostałem profil tyle, że jak go wgrywałem to mi zupełnie znikał czerwony kolor (na przykład na intensywnej szmince na ustach). Oddałem więc kilka zdjęć z profilem i kilka bez, efekt ten sam czyli spaprana czerwień. Dałem im drugą szansę i wysłałem kilka zdjęć czarno-białych (jako grayscale a nie RGB). Były to zdjęcia w większym rozmiarze, chyba 30x45 a mimo to nikt nie zadał sobie trudu ich obejrzenia. W efekcie tego dostałem odbitki czarno-białe w kolorze zielonym. Top było już jakiś czas temu, więc może się poprawili, ale dla pewności lepiej ich przetestować.
Polecam natomiast wysyłkę do Media Markt na ostrobramskiej. Wszystko dokładnie tak jak na monitorze. Od tej pory często tam oddaję, zwłaszcza jak z wakacji trzeba 700 zdjęć wywołać. Jest jednak jeden warunek... Trzeba zaznaczyć, że ma nie być żadnej obróbki. Raz zapomniałem i otrzymałem marchewkowe kolory oraz takie wyostrzenie, że aż się ludziom aureolki robiły nad głowami. Więc zasada taka, że wszędzie trzeba oddawać z zakazem obróbki.
jak byl na swietokrzyskiej, to czesto tam oddawalem zdjecia netem, zawsze bylo ok, aha zaznaczalem ze bez korekcji i bez kadrowania (z biala ramka)
od czasu jak sie odbiera na solidarnosci to jescze tam nie robilem
niedlugo wysle na probe co do hajnowki do labu polecanego tutaj na forum, to dam znac
michal musze ta ostrobramska tez stestowac tym bardziej ze mam pod nosem prawie
Skontaktuj się z nami