Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Foto Laby

Domyślnie Foto Laby

Witam
    Mam do Was wielką prośbę czy moglibyście umieścić adresy /www/ dobrych labów chodzi o te, z których jesteście zadowoleni pod względem jakości tutaj już nie chodzi o cenę, ale jakość, bo to, co dostałam ostatnio to się nie nadaje w ogóle do oglądania , mam jeszcze prośbę podam odnośnik do strony z jednym zdjęciem, które dałam do wywołałania http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=15335 jest to zdjęcie z tymi trzema drzewkami na odbitce widać tylko trawę i górną linie gór a te wszystkie drzewa to jest jedna wielka czarna plama i teraz nie wiem czy tak mam źle ustawiony monitor?, Moje pytanie jest takie jak to zdjęcie wyświetla się na waszych monitorach?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

U mnie linia drzew jest ciemna, ale rysunek jest czytelny. Nie ma plamy
    Pozdrawiam Giuppo

Domyślnie

Dzieki za potwierdzenie, u mnie na monitorze widac wszystkie zarysy tych drzew w głębi a na odbitce nie wida nic między linią nieba a trawnikiem .
    Pozdrawiam

Domyślnie

mysle, ze to moze byc kwestia przygotowania zdjecia. np. masz za jasno monitor, a tak naprawde jest ciemniej. oczywiscie tak tylko na szybkiego rzucam, co to moze byc.

druga sprawa, radze sie zapoznac z droga jaka musi przejsc plik, aby skonczyc na papieprze. na odbitce mozemy nie uzyskac dokladnie tego samego co na monitorze. monitor swieci, a od odbitki odbija sie swiatlo, stad takie niuanse jak detale we wlosach, czy w tym przypadku drzewa, moga sie zlac.

moim zdaniem sprobuj jeszcze potestowac dany lab (poczytac o maszynie, wychowac laboludka) albo znalezc pewny lab, gdzie nie beda sie bawic.

podkreslam, ze to na szybkiego pisze, gdyz troche jestem juz zmeczony, a chce pomoc. mam nadzieje, ze cos tam zaswita i skonczysz z dobrymi odbitkami, takimi jak trzeba. pozdrawiam

Domyślnie

Witam zrobiłam taki eksperyment i ściemniłam monitor do takiego efektu jak była zrobiona odbitka ale to jest nie możliwe żeby była potrzeba aż tak zaciemniać bo jak weszłam na tą stronę z kalibracją monitora to ostatnie 5 kwadracików było całkowicie czarne dlatego powrotem ustawiłam tak jak było teraz to się jeszcze zastanawiam czy nie kupić takiego urządzona do kalibracji znalazłam sklep gdzie można to kupić za 170$ tutaj to jest pokazane http://www.letsgodigital.org/html/re...pyder2_en.html
    Pozdrawiam

Domyślnie

Po prostu podbili ci kontrast, bo tak robią ze względu na to że 90% klientów oddają fotki z głuptaków i chcą mieć super!!! kontrast i kolorki nawet z mydlanych zdjęć. A zapomniałem jeszcze dodać o wyostrzaniu które też jest mocno dowalone. Pogagaj z laboludkiem, aby nic nie podbijali i powinno być ok. Kalibrator do monitora to niezła sprawa, ale co z tego że będziesz miała ustawiona idealnie monitor, jak żaden lab nie jest poprawnie skalibrowany bo trzeba by to robić kilka razy dziennie, a nie raz na miesiąc . Wyjątkiem są targi na których wszystkie laby są idealnie skalibrowane i możesz zrobić odbitki na powiedzmy pięciu różnych i praktycznie nie widać różnicy. Rada: wychowaj sobie laboludka.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Witam z tym wychowaniem LaboLuda to będzie problem, bo w Zakopanem nie wywołuję, bo nie wychodzą ja wysłałam na razie do labów w Krakowie i Warszawie, ale też nie jestem zadowolona, dlatego prosiłam o adresy fotolabów, z których Wy jesteście zadowoleni
    P.S
    Czy możesz mi powiedzieć jak by to było gdybym usunęła ze zdjęcia EXIF to labolud będzie musiał poustawiać ręcznie wszystko? Gdzieś czytałam, że niektóre maszyny z tego korzystają do wywoływania odbitek i dlatego mogą być nie dopracowane.

Domyślnie

droga Antonino, troszeczke sie mylisz. teraz labolud ma naprawde malo roboty - EXIF sluzy maszynie, zeby sobie sama pracowala. te wszystkie laby dostaja nagrody za to, ze nie potrzeba do ich obslugi wykwalifikowanego personelu hehe. najwazniejsze - maszyna ma drukowac plik BEZ zadnych swoich obrobek, z reguly to sie nazywa "no convert" czyli maszyna drukuje plik jaki dotanie, bez zadnych swoich *******ek.

pierwsze co robisz to mowisz dobranoc EXIFowi

Domyślnie

troszeczke sie mylisz. teraz labolud ma naprawde malo roboty - EXIF sluzy maszynie, zeby sobie sama pracowala.
    Dzięki czyli następne zdjęcia bez EXIF teraz pytanie jak inaczej go usunąć w PhotoShopie wystarczy zrobić zapisz dla weba, ale może jest inny sposób szybszy???
    Pozdrawiam

Domyślnie

save for web moim zdaniem (do labu) nie jest dobrym rozwiazaniem. na sieci znajdziesz przydatny programik do tego. nazywa sie JPG Cleaner - rozwiaze problem exifow .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów