Pytam z czym ty masz problem w sensie co takiego napisałem czego sam nie powtórzyłeś? Wyspecjalizowany oznacza tylko tyle, że robi dobrze jedną rzecz, ma jakąś specjalność. Nigdzie nie napisałem a nawet wielokrotnie podkreśliłem, że Z9 jak najbardziej nadaje się do reporterki. To po prostu R1 mniej niż Z9 nadaje się do innych rzeczy, które Z9 może robić z powodzeniem. I dlatego Z9 jest narzędziem bardziej wszechstronnym. A nie jest typowo reporterskim właśnie przez matrycę, która jest takim overkillem w zastosowaniach ogólnie rzecz biorąc reporterskich gdzie wysoka jakość nie jest aż tak kluczowa. Canon postanowił tak pozycjonować swoje wyroby, by reporterzy (nie wszyscy, mamy przecież jeszcze R5II) dostali narzędzie bardziej wyspecjalizowane a mniej wszechstronne. Nikon oferuje wszystko w jednym. Na tym polega różnica i o tym pisałem. Odnoszę wrażenie, że jakoś cię to ubodło, że nie wrzuciłem Z9 do tej samej kategorii. Nie wrzuciłem, bo dla mnie na tym polega różnica i wcale nie uważam, że to jakoś umniejsza Z9 jako sprzętowi, który z powodzeniem można używać także jako reporterski. Piszesz, że dopytujesz z ciekawości. Odpisałem ci kilka razy to samo. Czy się z tym zgadzasz czy nie to odpowiedź dostałeś. I nadal ciągniesz więc jakby zapala mi się światełko, że coś cię zabolało. Teraz widzę po stopce, że ma Z9. Czyli sam doskonale wiesz jak dobrze się spisuje w reportażu. Co nie znaczy, że jest typowym przedstawicielem tego gatunku. To trochę jak z ostatnią miss Rzeszowa. Niby ma wszystko co trzeba żeby zostać miss. Czar, urodę, chyba nawet pochodzi z Rzeszowa, ale wg niektórych nie wpisuje się w kanonDo których tych niektórych się oczywiście nie zaliczam. (żartuje, nie jestem generalnie rasistą). Nie mam wątpliwości, że kiedyś 100Mpx to będzie w reportażu minimum, ale do tej pory panowało przekonanie, że takie duże rozdzielczości nie były kluczowe w reportażu. Za jakiś czas się to pewnie zmieni. Kula (przepraszam pocisk) świszczący nad głową Trumpa to jak się później okazało tylko mały wycinek oryginalnego kadru poczyniony wysokorozdzielczym aparatem, czyli nie jest tak, że te piksele się nigdy w repo nie przydają. To było uogólnienie, ale jak najbardziej uzasadnione.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami