Close

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 96 z 96

Wątek: Canon EOS R1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jacek zluzuj, pogrążasz się w tej bezsensownej dziecinnej przepychance, a już powoływanie się na autorytet trolli internetowych pokroju Candara to pukanie w dno od spodu ...
    Ja tak nie uważam. On pokazywał przykładowe zdjęcia, a przytoczone wyżej argumenty fanów Canona uważam za wręcz kuriozalne.
    Zauważ, że miesiące później, po tamtej dyskusji, gdy wyszło parę modeli bezluster R wartość DR, którą bagatelizowali za czasów lustrzanek nagle zaczęli zauważać i analizować, czy jest na poziomie matryc Sony.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-07-2024 o 00:50
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja tak nie uważam. On pokazywał przykładowe zdjęcia, a przytoczone wyżej argumenty fanów Canona uważam za wręcz kuriozalne.
    Zauważ, że miesiące później, po tamtej dyskusji, gdy wyszło parę modeli bezluster R wartość DR, którą bagatelizowali za czasów lustrzanek nagle zaczęli zauważać i analizować, czy jest na poziomie matryc Sony.
    Kuriozalne to są Twoje ogólnikowe tezy, zresztą na CB dostałeś srogie baty (merytoryczne) - mnie się tu już nie chce tego ciągnąć, inni zrobili to za mnie. Może jednak pisz o aparatach których używałeś, bo takie generalizowanie że Canon to a Nikon tamto to dobre jest ale w przedszkolu ...../*

/*- przy czym zaznaczmy tu, bo warto, że rozmawiamy o parametrach których wpływ na wartość artystyczną zdjęć jest pomijalny. Zazdroszczę ludziom dla których różnica 0.5 EV w DR albo maksymalna prędkość odczytu zdecyduje o tym że ich zdjęcia trafią do galerii albo nie.
    Na prawdę chciałbym żeby to tak działało w moim przypadku, że jak kupię aparat który ma te parametry lepsze to od razu zobaczę to na zdjęciach. Niestety mam przekonanie graniczące z pewnością że absolutnie nic to nie wniesie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-07-2024 o 22:34
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

To zależy od dziedziny fotografii jaką się kto zajmuje. Np w studiu, gdy robię na błysku DR matrycy jest nieistotny, mogę robić w RAW 12 bitów albo w jpg.
    Nie mów innym co jest dla nich ważne.
    Co do rozmowy na CB - przytaczałem ranking matryc (nie samego DR) z dxomark, gdzie Canon wypada fatalnie. Producent decyduje jaka cecha danego aparatu jest dla niego ważniejsza i nie ma tak, ze każdy z parametrów matrycy będzie lepszy (oczywiście mowa o matrycach z podobnego okresu). Tam też są pewne kompromisy. Kopanie się na forum CB z fanami Canona nie ma sensu. Wystarczy mi, że tutaj trzeba dyskutować z fanami innych marek. Czas nie jest z gumy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-07-2024 o 00:28
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To zależy od dziedziny fotografii jaką się kto zajmuje. Np w studiu, gdy robię na błysku DR matrycy jest nieistotny, mogę robić w RAW 12 bitów albo w jpg.
    Nie mów innym co jest dla nich ważne.
    Nie wiem skąd takie wnioski. Może spójrz w lustro zanim sam zaczniesz kolejną bezsensowną wojenkę ...
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem skąd takie wnioski. Może spójrz w lustro zanim sam zaczniesz kolejną bezsensowną wojenkę ...
    Wnioski o pracy w studiu, w którym siedzę od 30 lat? Z praktyki.

Domyślnie

EOS R1 – aktualizacja oprogramowania układowego, wersja 1.3.0
    https://www.canon.pl/support/consume...cm:125-2395043

Oprogramowanie układowe w wersji 1.3.0 zawiera poniższe usprawnienia i poprawki:
    1. Dodano opcję [American Football/Futbol amerykański] w pozycji [Action Priority/Priorytet akcji], aby zoptymalizować wykrywanie ludzi noszących kaski i ochraniacze na ramiona.
    * Informacje ogólne i instrukcje dotyczące korzystania z pozycji [Action Priority/Priorytet akcji] można znaleźć w instrukcji obsługi lub w Przewodniku po ustawieniach AF.
    2. Poprawiono skuteczność śledzenia i wykrywania w przypadku funkcji [Register People Priority/Rejestracja priorytetu osób] w trudnych warunkach, w tym w widoku z profilu, przy rozmytych lub częściowo zasłoniętych twarzach, małych obiektach w kadrze oraz dzieciach, nawet jeśli ta funkcja jest ustawiona na [Off/Wył.].
    * Aktualizacja oprogramowania układowego spowoduje usunięcie zarejestrowanych danych zapisanych w aparacie. W razie potrzeby zapisz wcześniej te dane, korzystając z opcji [Save/load registered data on Card/Zachowaj/Pob. nastawy na karcie], a następnie wczytaj je po aktualizacji oprogramowania układowego. Szczegółowe informacje znajdują się w instrukcji obsługi.
    3. Dodano opcję [Wi-Fi Freq. band/Pasmo częstotliwości Wi-Fi] do pozycji [Communication Settings/Ustawienia komunikacji], więc użytkownik może wybrać pasmo 5 GHz lub 2,4 GHz po przejściu z łączności Bluetooth na łączność Wi-Fi.
    4. Dodano opcję [No. Of Connections/Liczba połączeń] do pozycji [FTP transfer Settings/Ustawienia transferu FTP], co pozwala użytkownikowi wybrać liczbę wątków przesyłania dla opcji [FTP transfer/Transfer FTP].
    5. Umożliwiono zapisania nawet czterech wartości [Color temp/Temperatura barwowa] w pozycji [White Balance Setting/Ustawienie balansu bieli] i przypisania funkcji [Switch color temperature/Przełącz temperaturę barwową] w pozycji [Customize buttons for shooting/Dostos. przyc. do fotogr.].
    6. Umożliwiono wybranie opcji [On/Wł.] w pozycji [False Color Settings/Ustawienia zafałszowanych kolorów], gdy została wybrana opcji [HDR/C.Log View Assist/Asystent widoku HDR/C.Log].
    7. Umożliwiono przypisanie opcji [Pre-continuous Shooting/Wst. rej. ciągła] w pozycji [Customize buttons for shooting/Dostos. przyc. do fotogr.].
    8. Umożliwiono przesyłania ustawień związanych z AF pomiędzy aparatami tego samego modelu poprzez dodanie opcji [Save to card/Zapisz na karcie] i [Load from card/Wczytaj z karty] w pozycji [Zarej./przywołaj ust. zw. z AF].
    9. Umożliwiono wyświetlanie poziomicy elektronicznej podczas nagrywania filmu.
    10. Dodano opcję wyświetlania siatki podczas nagrywania filmu.
    11. Umożliwiono wyświetlania ekranów odtwarzania i menu podczas wyprowadzania sygnału do dwóch ekranów przy użyciu opcji [HDMI Display during Connection/Wyświetlanie przez HDMI podczas połączenia].
    12. Umożliwiono przełączanie ustawień grupy aparatu odbiorczego z aparatu nadawczego w przypadku używania aplikacji EOS Multi Remote.
    13. Dodano opcję menu [Night Display Mode/Tryb nocnego wyświetlania].
    14. Rozwiązano problem, który może powodować wyświetlanie błędu Err70 w trybie Live View, gdy użytkownik zarejestrował zdjęcie z wielokrotną ekspozycją w ciemnym otoczeniu.
    15. Rozwiązano problem, który może powodować wielokrotne wyświetlanie błędu Err49 podczas komunikacji z serwerem SFTP.
    16. Rozwiązano problem, który może uniemożliwiać aparatowi fotografowanie, jeśli funkcja automatycznego wyłączania zasilania jest włączona podczas fotografowania z samowyzwalaczem interwałowym.
    17. Rozwiązano problem, który może spowodować ponowne uruchomienie aparatu po naciśnięciu przycisku migawki podczas usuwania obrazów.
    18. Rozwiązano problem, który uniemożliwiać rozpoznanie aparatu po podłączeniu do smartfona przez złącze USB.
    19. Poprawiono inne aspekty stabilności systemu.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910