Close

Pokaż wyniki od 71 do 80 z 96

Wątek: Canon EOS R1

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Nawet na stronie Canona R1, ogólnie jedynki historycznie, reklamują jako aparat dla "fotografów sportowych, prasowych i sportowych" (to nie mój błąd, tak napisali ) Czyli widać do kogo jest skierowany Tak samo jego af ma funkcje typowo przeznaczone do sportu. Nawet widziałem ambasadorów Canona (nazwisk nie pomnę Mc ktośtam dla przykładu) otwarcie mówiących, że dla nich bardziej podpasuje R5II. A co do matryc 24Mpx to chyba jeszcze ich czas nie przeminął i w zupełności wystarczają do wielu zastosowań. Oprócz R1 z tych co się niedawno pojawiły to choćby również "flagowy" (choć u Sony to chyba równie zagmatwane jak u Canona) A9III a u Nikona Z6III czy Zf. I jeszcze w kwestii formalnej. Nie napisałem, że wysoka jakość nie jest w reportażu kluczowa tylko, że nie jest aż tak kluczowa. Różnica niby mała, ale dla mojej wypowiedzi "kluczowa" Bo matryca 24 często w repo aż nadto jest wystarczająca, są po prostu inne działki w fotografii gdzie kładzie się na to jeszcze większy nacisk. Co do zdjęć na stadionie to wszystko zależy od oczekiwań, często jest to bilans zysków i strat. Jednemu plik z Z9 będzie niezbędny, wtedy weźmie Z9, Z8 czy np. Canona R5II a innemu bardziej będzie zależeć na jeszcze szybszej serii czy na najlepszym możliwym AFie lub transferze bezprzewodowym. Nie o to mi się rozchodziło. R1 jest typowym przedstawicielem linii reporterskiej (tak było od czasów 1 w lustrach, serii D jednocyfrowej w Nikonie czy A9 w Sony). Gdy pojawił się A1 to z tego co pamiętam sony go nie reklamowało jako aparat reporterski tylko jako everything camera. Mimo, że do reporterki można go stosować nawet w 2024 na wiecu Trumpa. W tej lidzie jest tylko jeszcze jeden aparat Z9/Z8 (dla mnie to to samo ). A sory, ostatnio dołączył także R5II. Nie da się o tym na razie napisać, że to jest typowe. To nowa niedawnopowstała wszystkomająca kategoria. Typowe to może to się stanie za jakiś czas, jeśli Canon się przejedzie na R1/R3 a Sony zrezygnuje z A9. Wtedy nie będzie wyjścia. Wszystko co najlepsze będą pakować we flagową puszkę, która będzie robić wszystko najlepiej.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 20-07-2024 o 23:17