Close

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 96

Wątek: Canon EOS R1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Wzorem przytoczonego Nikona Z9 i Z8
    Ale ja nie przytoczyłem Nikona jako wzór tylko przykład na to, że jest miejsce na dwie linie produktów, które są do siebie bardzo podobne. A jak się je odpowiednio cenowo "wypozycjonuje" to obie będą się sprzedawać. Z resztą odpowiednik Z8 Canon też ma. Inna sprawa, że R1 i R3 to są maszynki typowo reporterskie, nastawione na jedno zadanie. W Nikonie w tej chwili nie ma czegoś bliźniaczego. Typowo reporterskie maszyny Nikon miał za czasów lustrzanek, w tej chwili Canon jako jedyny utrzymuje aż dwie linie tego typu sprzętu, Sony ma jedną serię A9 a Nikon chyba ogranicza ilość serii. Typowo reporterskiej nie ma, nie wiadomo też czy dalej będą utrzymywać Z7. Moim zdaniem Canon nic nie traci. Nie obiecuje przecież, że R3 nadal będzie utrzymywać, z drugiej strony jeśli życie ich zmusi by do R1II wrzucić wszystko co najlepsze to w odwodzie mają furtkę w postaci R3 do którego napchają trochę mniej.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 20-07-2024 o 20:27

Domyślnie

Żeby jednak nie było, że tylko narzekam - faktycznie ten Action Priority po tym co obejrzałem działa fenomenalnie. To jest następny poziom autofocusa w fotografii sportowej bez dwóch zdań.
    Podoba mi się wygląd zewnętrzny. No może nie przód z malutkim obiektywem, bo wtedy wygląda jak ja wchodzący do naszego zimnego morza:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_9693-1536x1024.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	131,6 KB
ID:	81414

ale tył wygląda świetnie:

Nazwa:	IMG_9691-1536x1024.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	121,0 KB
ID:	81415

Oczekiwania były ogromne, bo i przewalały się przecieki o GS z 85MPx i to trzy lata temu:

Tak, dla mnie to nie było realne i nie jest nawet na dzień dzisiejszy. Zwyczajnie myślałem, że to będzie albo mocny konkurent dla A1 z podobną specyfikacją, albo polecą po bandzie i zrobią A9III w body takim jakie ma R3. Dostaliśmy jednak takiego trochę lepszego R3, więc te częste głosy o tym, że powinien nazywać się R3II wcale mnie nie dziwią.

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Ale ja nie przytoczyłem Nikona jako wzór tylko przykład na to, że jest miejsce na dwie linie produktów, które są do siebie bardzo podobne. A jak się je odpowiednio ceno "wypozycjonuje" to obie będą się sprzedawać. Z resztą odpowiednik Z8 Canon też ma. Inna sprawa, że R1 i R3 to są maszynki typowo reporterskie, nastawione na jedno zadanie. W Nikonie w tej chwili nie ma czegoś bliźniaczego. Typowo reporterskie maszyny Nikon miał za czasów lustrzanek, w tej chwili Canon jako jedyny utrzymuje aż dwie linie tego typu sprzętu, Sony ma jedną serię A9 a Nikon chyba ogranicza ilość serii. Typowo reporterskiej nie ma, nie wiadomo też czy dalej będą utrzymywać Z7. Moim zdaniem Canon nic nie traci. Nie obiecuje przecież, że R3 nadal będzie utrzymywać, z drugiej strony jeśli życie ich zmusi by do R1II wrzucić wszystko co najlepsze to w odwodzie mają furtkę w postaci R3 do którego napchają trochę mniej.
    OK. Dostosowuję więc zdanie: "Przykładem przytoczonego Z9 i Z8"
    Droczę się, wiem, że nie będzie R3 bez gripa. Choć w sumie kto ich tam wie...

Z9 nie jest reporterski?

Nazwa:	damn.gif
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	1,45 MB
ID:	81416
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 20-07-2024 o 20:34
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Podoba mi się wygląd zewnętrzny.
    Trochę, jak T-90 Colani'ego. Ma swój urok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robcio.m Zobacz posta
    Może to właśnie jest ten pokaz możliwości na dziś, na teraz, zrobiliśmy z pewnością konkurencyjny autofocus ale matryce no cóż potrafimy tyle, zrobiliśmy dwie nowe stacked.
    Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę ale Canon bardzo mocno podkreśla przy premierach, że jest twórcą swoich matryc, sami projektują sami wytwarzają. (to być może takie nawiązanie do tego, że Nikon swoje kupuje u Sony)
    Noo. Yutubery też zauważyły i narzekają, że powinni kupować matryce od Sony, bo są daleko w tyle. Na to, że R1 jest zbyt wyspecjalizowany w sumie też narzekają

- - - - kolejny post - - - - - -

...Z9 nie jest reporterski?

Nazwa:	damn.gif
Wyświetleń:	59
Rozmiar:	1,45 MB
ID:	81416
    Typowo reporterski. Tak napisałem. Wyspecjalizowany.

Domyślnie

Typowo reporterski. Tak napisałem. Wyspecjalizowany.
    Rozumiem, Z9 nie jest typowo reporterski. A co ma albo czego nie ma, że nie może być typowo reporterskim korpusem?
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

cdc
    Gość

Domyślnie

@cz4rnuch
    @Ligo

R3 jest za 4500$ i tu przy różnicy cen 1800$ są większe różnice w speckach.
    A różnica cen między Nikonami to 2000$ -grip to 350$.

Domyślnie

Rozumiem, Z9 nie jest typowo reporterski. A co ma albo czego nie ma, że nie może być typowo reporterskim korpusem?
    Przecież sam zacytowałeś odpowiedź. R1/R3 to są wyspecjalizowane korpusy do reporterki. Z9 jest bardziej wszechstronny. Co jest niejasnego w stwierdzeniu wyspecjalizowany? Z9 nie jest wyspecjalizowany, robi dobrze wiele rzeczy. Reporterkę też z powodzeniem można nim uprawiać. Po prostu stwierdzam fakt, że R1 to bardziej niszowa kategoria.

Domyślnie

Przecież sam zacytowałeś odpowiedź. R1/R3 to są wyspecjalizowane korpusy do reporterki. Z9 jest bardziej wszechstronny. Co jest niejasnego w stwierdzeniu wyspecjalizowany? Z9 nie jest wyspecjalizowany, robi dobrze wiele rzeczy. Reporterkę też z powodzeniem można nim uprawiać. Po prostu stwierdzam fakt, że R1 to bardziej niszowa kategoria.
    Wyspecjalizowany, typowo reporterski, bo ma mało megapixeli? Pomiędzy R3 a Z9 to oprócz zakresu ISO (pomijalne) jedyna główna różnica.
    W mojej ocenie Z9 wchodził na rynek właśnie jako typowo reporterskie body, wół roboczy na wszelkie reportaże - od sportu, poprzez reportaż wojenny na eventach kończąc. Diabelskie połączenie D3s z D3x.

Domyślnie

Wyspecjalizowany, typowo reporterski, bo ma mało megapixeli? Pomiędzy R3 a Z9 to oprócz zakresu ISO (pomijalne) jedyna główna różnica..
    I dlatego, przez tę matrycę, jeden jest wyspecjalizowany a drugi bardziej wszechstronny. Z czym ty masz problem? A to, że bardziej wyspecjalizowany R1 będzie miał nie wiem, np 5% lepszy AF, trochę lepszą serię, o ile komuś na tym zależy, czy może jeszcze jakiś inny drobiazg to nie znaczy, że Z9 nie nadaje się do reporterki. To co napisałem oznacza tylko tyle, że R1 nadaje się do reporterki jak mało który sprzęt, to jego specjalność, ale już do portretu czy krajobrazu nie aż tak jak inne obecne na rynku aparaty. Czy to pozycjonowanie wyjdzie Canonowi na dobre to się okaże. Może przekombinowali, ale jedno wiem na pewno. Canon jak mało kto zna się na zarabianiu na foto. Od lat ludzie narzekają na to, że tego czy owego brakuje, że za drogie, matryca do dojpy, że konkurencja itd. I od lat Canon stoi na pierwszym miejscu w zagarnianiu rynku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Z elektroniczną. Z mechaniczną 1/200. Na mechanicznej 12 fps. Na elektronicznej tylko 40 fps. Matryca jedynie 24 Mpx.
    Na pierwszy rzut oka parametry nie zwalają z nóg. Zapewne na pierwszym miejscu postawiono szybkość i pewność AF.
    Jestem tego samego zdania. Rozczarowałem się. Aparat moim zdaniem ciągle gorszy niż Z9, 40fps jest fajne, ale przydatne naprawdę nieczęsto. U siebie w A1 mam 30fps którego nie używam nawet w fotografii ptaków (zwalniam do 20fps) bo... za dużo w zasadzie identycznych zdjęć do przeglądania.
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni