Close

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 168

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    A jak mówiłem, że bezlustra Nikona nie nadają się do dynamiki (ptaki, samoloty) to niejaki JK problemu nie widział. Pewnie mu $$$ od Nikona przesłaniała widok
    Im bardziej ludzie, którzy od lat uprawiają ten typ fotografii zaczną grzebać w tym temacie tym więcej takich baboli wyjdzie. Ja mam przestrzelane Z50/Z6/Z7/ZF i w każdym miałem ten sam problem z lagiem w wizjerze na AF-C a co jest źródłem tego to nie chce mi się doktoryzować.
    Bezlustra Nikona jak najbardziej się nadają dynamicznych scen, fotografuję nimi ptaki w locie... kwestia zakupu WŁAŚCIWEGO modelu aparatu, czyli Z8/Z9, a nie stylizowanego na retro gadżetu do fotografii spacerowej
    W moich Nikonach nie mam żadnego laga w wizjerze, Nikon nic mi nie płaci za taką opinię, porównanie ze sprzętem innych marek również posiadam.
    Przestrzelaj sobie Z8/9 i powiedz czy masz problem z AF-C i lagiem
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Wiesz... Jeśli N "zmusza" do zakupu flagowca, żeby mieć coś, co w lustrach można było ogarnąć nawet amatorskim czy średnio-zaawansowanym modelem, to słabo...
    Nawet jeśli ten flagowiec kosztuje 2/3 ceny flagowców konkurencji czy lustrzanych.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

W lustrach wizjer jest optyczny, więc D40 i D3000 nie mają laga.
    To, że we flagowcach jest lepiej to nic dziwnego, w końcu gdyby nie było lepiej to by nikt nie kupował flagowców.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Wiesz... Jeśli N "zmusza" do zakupu flagowca, żeby mieć coś, co w lustrach można było ogarnąć nawet amatorskim czy średnio-zaawansowanym modelem, to słabo...
    Nawet jeśli ten flagowiec kosztuje 2/3 ceny flagowców konkurencji czy lustrzanych.
    Zaraz tam "zmusza".... Tu też "da się ogarnąć", tylko jak widać jest niewygodnie bo obraz nie jest płynny i trudniej się kadruje.
    Jak widać zdecydowanej większości "grupy docelowej" odbiorców tego aparatu (czyli nie w Polsce, gdzie z jakiś przyczyn fotografuje się nim zarobkowo na weselach, tylko na świecie, gdzie jest to aparat turystyczny dla amatorów / hobbystów) nie ma problemu bo nawet go nie zauważyła.
    Pytałem się w weekend u mnie w klubie foto czy im na ZF obraz skacze w EVF. Nikt nie potwierdził, a 4 osoby mają ZF. Ale dam głowę że wszyscy mają tak samo tylko nikt nie zauważył

PS. Przyznaję że mi taki lag by przeszkadzał i z tego powodu odłożyłem (bezterminowo) zakup ZF, ale to chyba bardziej dlatego że o tym wiem, bo w praktyce mógłbym nawet nie zauważyć przy wycieczkowym pstrykaniu.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 28-05-2024 o 17:09
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Zaraz tam "zmusza".... Tu też "da się ogarnąć", tylko jak widać jest niewygodnie bo obraz nie jest płynny i trudniej się kadruje.
    Jak widać zdecydowanej większości "grupy docelowej" odbiorców tego aparatu (czyli nie w Polsce, gdzie z jakiś przyczyn fotografuje się nim zarobkowo na weselach, tylko na świecie, gdzie jest to aparat turystyczny dla amatorów / hobbystów) nie ma problemu bo nawet go nie zauważyła.
    Pytałem się w weekend u mnie w klubie foto czy im na ZF obraz skacze w EVF. Nikt nie potwierdził, a 4 osoby mają ZF. Ale dam głowę że wszyscy mają tak samo tylko nikt nie zauważył

PS. Przyznaję że mi taki lag by przeszkadzał i z tego powodu odłożyłem (bezterminowo) zakup ZF, ale to chyba bardziej dlatego że o tym wiem, bo w praktyce mógłbym nawet nie zauważyć przy wycieczkowym pstrykaniu.
    Ja żeby zobaczyć musiałem wykonać test wg instrukcji. W codziennym użytkowaniu z moim profilem robienia zdjęć nie ma opcji.

Domyślnie

Mag znów mi zarzucisz że się denerwuje, ale wcale tak nie jest. Zero emocji, ale bez bicia piany mam wrażenie że gdzieś po drodze w swoim życiu zgubiłeś logiczne myślenie. Ten lag nie ma niczego wspólnego z kategorią sprzętu. Gdyby było tak jak mówisz to niższe modele od ZF z gorszymi procesorami, gorszymi parametrami działaby w 10 FPS.
    ZF mimo swojej retro obudowy, ma w sobie nowoczesne technologie, to że ma pokrętła ustawiania ISO nie robi z tego aparatu jakiegoś amatorskiego urządzenia. Musisz zagłębić się bardziej w problem, bo Ty po prostu chyba tego nie rozumiesz kiedy ten problem się pojawia i w jakich momentach, to nie jest normalne działanie, ani nie ma niczego wspólnego z kategorią tego sprzętu, pewnie nie wiesz, dlatego takie dziwadła wypisujesz. Jakbyś miał bliżej do Wrocławia to bym Ci pokazał na czym to polega, to nie jest tak że zawsze ten lag się pojawia.

Twoim tokiem myślenia wszystkie aparaty FUJI to zabawkowe gadżety, bo mają retro obudowy. Ty serio nie widzisz tego co piszesz ?

Dla niektórych taka właśnie retro obudowa, może być dużo bardziej ergonomiczna niż Z8. Bo ustawianie pokrętłami ISO i parametrów może być dużo szybsze niż ergonomia Z8/Z9. Ja dużo pracuję manualnie na ISO które często zmieniam i dla mnie rozwiązanie z pokrętłami ISO osobno, to bardzo dobre rozwiązanie, szybkie przesunięcie, dosłownie pstryknięcie palcem z iso 100 na 6400 lub na odwrót, to jest coś czego nie uzyskam w innych aparatach. Dlatego tak wcześniej rozglądałem się za Fuji, bo mi ta ergonomia ********** siedzi.

Zrozum kolego, że to nie kategoria tego aparatu jest przyczyną, tylko fakt że ten dany model został w niedopracowany, gdzieś został popełniony błąd.
    To tak samo jakbyś nazwał Z8 amatorskim aparatem bo boczne mocowanie odpada od niego - to jest powszechny problem.

Co do Twoich kolegów z klubu.
    Ja tutaj stawiam kratę piwa, Twoi koledzy przyjdą i w 2 sekundy pokaże im ten problem. Niestety wiele osób ma to gdzieś,olewa ten problem. Albo po prostu nie zauważają.
    To że praktycznie każda sztuka ma ten problem, zostało już powiedziane na innych forach/grupach, do tego zostało to przetestowane przez ludzi którzy zjedli zęby na Nikonach.

Czasy się zmieniają, kilka lat temu taka flara w D750 o której nikt nie wiedział narobiła sporo dymu i Nikon w podskokach robił akcje serwisową, bo ludzie się w****... że dostali aparat z wadą fabryczną, nawet nie doświadczając tego, byli zirytowani faktem że coś nie gra. Dziś ludzie dostają ch...owy produkt i mówią że tak ma być.

Problem się zacznie jak będą chcieli sprzedać ten aparat po roku po dwóch latach.... bo pójdzie fama o tym i mało kto będzie chciał kupić za dobrą cenę. Już zaczynają się takie sytuacje, że zaczyna się wyprzedaż ZFek przez ten problem a zainteresowani zaczynają kręcić nosem. Trzeba znać swoją wartość, w końcu pieniądze na drzewach nie rosną, jeśli coś kupujesz to ma działać w pełnym zakresie, a nie że na jednych czasach naświetlania coś laguje, a na drugich nie laguje.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez nazwy-1.jpg
Wyświetleń:	180
Rozmiar:	477,9 KB
ID:	80406

Co do Nikona Z8/Z9 to nie jest dobry aparat dla wszystkich. Ja nie potrzebuję matrycy wielkości z Z8, gdzie S i M Raw są celowo ograniczone i żeby cieszyć się dobrym plikiem, trzeba korzystać z dużej ilości mpx. Rocznie robię ogrom odbitek, ogrom albumów o rozmiarach rozkładówek 30x60 cm i taka matryca 24mpx to ideał. Większe matryce dla mnie to tylko strata zasobów na dyskach. Z9 to kloc, dla mnie to aparat na godzinny mecz i do domciu. Potrzebuję dwóch aparatów które się trzyma jedną ręką, które wiszą na szelkach skórzanych.

No i ostatnie, zgadzam się... masz rację, wstrzymałeś się od kupna przez tego laga. Ja gdybym wiedział o tym wcześniej też bym się powstrzymał. Nastawiałem się na kupno Z6III ale nie popełnię już nigdy błędu, kupowania Nikonów na premierę i świeżo po premierze, niezależnie czy to będzie ZF, Z6III, Z9 czy Z trylion.

ZF zrobiłem już 8 repo. ślubnych. jestem przekonany że ten aparat u mnie nie zostanie, będąc w takim stanie jakim jest teraz. Ja czuję ten aparat, to było coś na co czekałem długo, właśnie na taką ergonomię, na zewnętrzne rolki którymi będę ustawiał sobie parametry, dla mojej fotografii jest wręcz ideałem, idealna matryca, idealna obudowa, idealnie szybki AF. Ale ten problem utrudnia mi fotografowanie i nie mogę się z tym pogodzić. Czekam na rozwój sytuacji, z nadzieją że to tylko oprogramowanie, że Nikon zrobi nową łatkę i zapomnimy o tym problemie, ale czym dłużej to trwa, tym bardziej wątpię że wina leży po stronie oprogramowania, bo jestem przekonany o tym że oni po takiej dużej ilości zgłoszeń, wiedzą że takie coś się wydarzyło, tylko na razie cisza w eterze bo może ustalają co zrobić ... ostatni mail to prosili mnie żeby cierpliwie czekać bo muszą to dokładniej sprawdzić. No ale nie wiadomo jakie będą decyzje.

Ja już swoją decyzję podjąłem, jeśli Nikon z tym problemem nic nie zrobi, będę reklamował aparat, aż mi zwrócą środki. Myślałem o kupnie Z6III lub drugiego ZF, ale raczej nie będę ryzykował kupowania kolejny raz tak szybko aparatów Nikona. Z8 to nie dla mnie, Z9 też nie dla mojej fotografii. Już jestem po pierwszych testach Canonów R6mk2 i genialnie te aparaty działają, do tego dojdzie canon 35-70 i niestety będzie rozstanie z Nikonem po wielu latach. To jest właśnie mój plan B.

- - - - kolejny post - - - - - -

otóż to. To by był strzał w kolano dla Nikona. Jeśli by coś takiego zrobili. Tym bardziej że konkurencja brnie do przodu.
    To nie jest realne żeby to było zrobione celowo, przez pryzmat kategoryzowania sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 28-05-2024 o 18:36

Domyślnie

Moim zdaniem problem raczej jest kwestią błędów w oprogramowaniu i pewnie wyjdzie w końcu łatka. Pytanie brzmi: kiedy? Wiele lat temu rozmawiałem z programistą, który pracował przy sofcie do lamp błyskowych. Niestety było to tak dawno temu, że już nawet nie pamiętam marki, czy było to Nikon, czy Canon, na pewno któryś z gigantów. Ogólnie ich oprogramowanie było skrajnie łopatologiczne, żadnych komplikacji, zmiany były robione tak ostrożnie, jakby byli odpowiedzialni za misję na Marsa, a nie robili głupie menu i sterowanie palnikiem błyskotek. Słowem strasznie ślamazarnie. Czy dalej tak jest? Nie wiem. Ale kiedy przeglądam kretyński układ menu w moim Z5, to podejrzewam, że może tak być. A jeśli tak, to poprawka nie wyjdzie szybko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Przestrzelaj sobie Z8/9 i powiedz czy masz problem z AF-C i lagiem
    Poczekam na wyższy model, bo dla mnie za tanie takie zabawki. Taki za 40tys.zł mnie interesuje, akurat żeby hobbistycznie zrobić jakiegoś ptaka czy samolot.

W punkt
    Ciekawe jest to, że w C i S nie trzeba kupować flagowca do w/w zastosowań, tylko Nikon cofnął się w rozwoju względem ostatnich wypuszczonych luster.
    Ostatnio edytowane przez Schwefel ; 29-05-2024 o 03:45

Domyślnie

Tylko czy to możliwe jeżeli aparat leżał w bagażniku przy -5*C a lagował w zasadzie od razu po rozpoczęciu robienia zdjęć? Tak szybko nagrzewa się procesor?
    Nie wiem, ale u mnie nigdy nie laguje od razu, tylko zazwyczaj po kilkudziesięciu sekundach od włączenia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Ciekawe jest to, że w C i S nie trzeba kupować flagowca do w/w zastosowań, tylko Nikon cofnął się w rozwoju względem ostatnich wypuszczonych luster.
    To jaki to może być Canon? Taki R czy Rp już zrobi robotę? Jak rozumiem chodzi Ci o opóźnienie wizjera?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 9 z 17 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni