Close

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 131
  1. #31

    Domyślnie

    Czy opcja „Apply Settings to live view” na off pomaga czy jest to samo? D8 lub D9 o ile pamiętam.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. #32

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez shaper Zobacz posta
    Czy opcja „Apply Settings to live view” na off pomaga czy jest to samo? D8 lub D9 o ile pamiętam.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

    Wszyscy których znam z ZF każdy milimetr opcji przerobili w tym aparacie - nic nie pomaga.




    Do mnie właśnie Nikon odpisał, że w ich egzemplarzach nie ma tego problemu.
    Albo nie potrafią tego przetestować, mając takie sztuki jak my. Albo już poszła jakaś poprawiona wersja ZF która nie ma tego problemu, a my zostaliśmy z trefnymi egzemplarzami. Skoro sądzą że ich sztuki nie mają tego problemu.

    Nikon USA mojemu koledze (tam kupował) napisał że to że obraz rwie może być normalne zjawisko. Mimo tego że kolega im pisał że ma też Z8/Z9/Z6 w których ten problem nie występuje.

    Nie wiem co dalej. Gdybym wiedział nie kupiłbym tego aparatu. Ostatni raz coś kupiłem po premierze. Planowałem Z6III kupić ale raczej zabawy w testerów zostawię dla innych. Ciągle mam nadzieje że to jest aktualizacja i będzie naprawione.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 17-05-2024 o 15:41

  3. #33

    Domyślnie

    Moja rada taka, udaj się do sklepu foto, i przetestuj jakiś inny egzemplarz ZF. Wtedy będziesz wiedział czy to kwestia poprawionej wersji hardware czy nie.
    A co do samego aparatu - nie możesz oddać? Jest ewidentnie zepsuty, a skoro na gwarancji a producent nie umie naprawić, dla mnie to powód do zwrotu lub wymiany na inny egzemplarz.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5

  4. #34

    Domyślnie

    Mam wersje 4000xxx i jest to samo.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

  5. #35

  6. #36

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Co jeszcze ciekawsze, raz laguje tylko obraz w wizjerze, a innym razem i w wizjerze, i na ekranie. Sprawdziłem też ustawienia stabilizacji - nie mają wpływu.
    -Masz laga w wizjerze, a w tym samym czasie nie ma laga na ekranie?


    Tak się zastanawiam, czy wciskając spust do połowy nie aktywuje stabilizacji -i czy to ona nie jest odpowiedzialna w AF-C przy czasach ≥ 1/200 za ten efekt.
    Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 19-05-2024 o 16:57

  7. #37

    Domyślnie

    Lag najczęściej jest i na ekranie, i w wizjerze, ale czasem się zdarza, że tylko w wizjerze. Stabilizacja nie ma z tym nic wspólnego, bo sprawdzałem zarówno przy włączonej, jak i włączonej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

  8. #38

    Domyślnie

    Dostałem odpowiedź z Nikona takiej oto treści: "Dziękujemy za przesłane wideo oraz dodatkowe informacje. Informuję Pana, że może wystąpić opóźnienie w udzieleniu odpowiedzi, gdyż musimy dokładniej zbadać i przeanalizować Pana sprawę, aby udzielić dodatkowej odpowiedzi..." Odczekam kilka dni i znowu do nich napiszę.
    ZF, Z6II, S24/1.4A, N28-75/2.8, N50/1.8S, S85/1.4A, S135/1.8A, SB-910, SB-700, SB-600

  9. #39

    Domyślnie

    Mam i ja. Co ciekawe - jeśli łapię ostrość w ciemnym i przejdę w jasne to problem nie znika. Jeśli łapię obraz w jasnym i przejdę w ciemne, problem nie występuje. Oczywiście nie ściągamy palca ze spustu podczas zmiany "ekspozycji".

  10. #40

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    Mam i ja. Co ciekawe - jeśli łapię ostrość w ciemnym i przejdę w jasne to problem nie znika. Jeśli łapię obraz w jasnym i przejdę w ciemne, problem nie występuje. Oczywiście nie ściągamy palca ze spustu podczas zmiany "ekspozycji".
    Coraz więcej osób się orientuję. Jak to możliwe że Nikon PL w swoim egzemplarzu nie zauważył problemu ... ? Dostałem informację że badali swoją sztukę i nie zauważyli tego problemu na swoim egzemplarzu.
    Więc przypuszczenia są takie. Dwie opcje.

    1. Nikon PL ma już jakiś poprawiony egzemplarz. My dostaliśmy wadliwe.
    2. Albo faktycznie wszystkie ZF są takie a oni źle przeprowadzili test i nie potrafią wywołać tego efektu.

    Ewentualnie 3 opcja.... skoro do nich napływają maile od dłuższego czasu o tym, więc wiedzą o tym, ale przeciągają to wszystko w czasie, tuż przed premierą Z6III ?
    Chociaż mnie wczoraj bardzo pozytywnie support Nikona zaskoczył, wysyłając przypominającego maila o przesłaniu pliku z ustawieniami mojego aparatu. Bo długo im nie odpisywałem


    Moja rada taka, udaj się do sklepu foto, i przetestuj jakiś inny egzemplarz ZF. Wtedy będziesz wiedział czy to kwestia poprawionej wersji hardware czy nie.
    A co do samego aparatu - nie możesz oddać? Jest ewidentnie zepsuty, a skoro na gwarancji a producent nie umie naprawić, dla mnie to powód do zwrotu lub wymiany na inny egzemplarz.
    Tak bym zrobił, ale potrzebuję teraz tego aparatu, a prawdę mówiąc ciągle mam nadzieje że to jednak zostanie naprawione softem i moja ZF zostanie u mnie.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 21-05-2024 o 12:10

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Problem z oprogramowaniem - brak exifu, brak miniatur zawartości zdjęcia
    By Kadziu in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 28-07-2020, 16:14
  2. Czy postęp technologiczny powoduje, że szumy są mniejsze?
    By ropusz in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 16-10-2011, 12:39
  3. Problem z ostrością obrazu w D3100
    By michol in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 19-06-2011, 21:01
  4. Problem - Drganie obrazu w d60
    By fortilama in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 13-04-2009, 12:47
  5. Nikon D50 No Problem-mały Problem
    By aguniar in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 12-11-2006, 10:25

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •