Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Domyślnie

bo to nie urządzenie hurtowe, bardziej po to jak się nie chce jechać z jedną odbitką
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

W zasadzie taką drukarką też można lecieć hurtem, no może wolniej.
    Myk jest taki, że przynajmniej w moim starym Olympusie wydruk by pokrywany warstwą folii bezbarwnej i pewnie to robi robotę.

Domyślnie

No to technologii nie ulepszyli przez te lata One, wszystkie na końcu pokrywają wydruk folią.
    Aparaty (duże i stare): Nikon D1, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Casio Exilim ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piotrków Tryb.

Domyślnie

Witam.
    Nie chcę zakładać nowego wątku, bo temat ten sam, miałem kiedyś drukarkę Canon-a, ale padła po 2,5 roku, czyli po gwarancji, teraz przymierzam się do kupna termosublimacyjną, ale z wyższej półki, chodzi mnie o DNP DC-RX1 HS, cena na pewno trochę zwala z nóg, ale w późniejszym użytkowaniu wychodzi tanio za jeden wydruk i pytanie czy warto ją kupić do użytku w domu ? Dzięki za podpowiedzi.

- - - - kolejny post - - - - - -

Witam.
    Nie chcę zakładać nowego wątku, bo temat ten sam, miałem kiedyś drukarkę Canon-a, ale padła po 2,5 roku, czyli po gwarancji, teraz przymierzam się do kupna termosublimacyjną, ale z wyższej półki, chodzi mnie o DNP DC-RX1 HS, cena na pewno trochę zwala z nóg, ale w późniejszym użytkowaniu wychodzi tanio za jeden wydruk i pytanie czy warto ją kupić do użytku w domu ? Dzięki za podpowiedzi, chyba, iż jest inna alternatywa.

Domyślnie

To zależy jak rozpatrywać wg mnie. W kategorii fajności sprzętu, możliwości wydruku o każdej porze dnia i nocy pewnie warto. Licząc jednak tylko pieniądze to niekoniecznie. Jeśli dobrze widzę koszt odbitki 10x15 wynosi około 50gr (same materiały eksploatacyjne nie doliczając amortyzacji maszyny ) a w labach (przez net zamawiane) wychodzi bliżej 20 groszy.

Może jak ktoś naprawdę dużo zdjęć drukuje to warto ale to już trzeba samemu przekalkulować.
    Aparaty (duże i stare): Nikon D1, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Casio Exilim ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Witam,
    Ja używam EPSONA L8050 - jedną mam typowo do sublimacji, drugą do normalnego druku zdjęć dla siebie i znajomych.
    Złego słowa nie mogę powiedzieć, 6 Kolorów CMYK + Light Cyan i Light Magenta.
    Tworzę gadżety reklamowe i prezenty z personalizowanym nadrukiem.
    Potrzebujesz kubeczka z ulubionym zdjęciem? Może poduszkę z nadrukiem sprawdź mój sklep.
    alenadruk.pl

Domyślnie

Miałem dawno temu Selphy i coś tam drukowałem w tym 15x10, ale ten jeden format mnie kompletnie zniechęcił i po zużyciu jednej partii papieru wyladowała w pudle. Potem zamawiałem zdjęcia w labie aż miesiąc temu kupiłem Canona G640 i to jest dla mnie po prostu rewolucja. Drukarka ma tak duży fabryczny zapas tuszu, że praktycznie płacę wyłącznie za papier (cena 15x10 wychodzi podobna do jednej odbitki z Selphy), drukuję sobie nawet w A4, kolory są fantastyczne. Według mnie ta drukarka nie ma konkurencji w drukowaniu domowym. Za 1000 zł bardzo ale to bardzo polecam. Możliwość zrobienia zdjęcia i przeniesienia na A4, a potem oprawienia na ścianie od A do Z w warunkach domowych kompletnie zmienia podejście do robienia zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 10-01-2025 o 01:12
    Aktualnie D610

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Miałem dawno temu Selphy i coś tam drukowałem w tym 15x10, ale ten jeden format mnie kompletnie zniechęcił i po zużyciu jednej partii papieru wyladowała w pudle. Potem zamawiałem zdjęcia w labie aż miesiąc temu kupiłem Canona G640 i to jest dla mnie po prostu rewolucja. Drukarka ma tak duży fabryczny zapas tuszu, że praktycznie płacę wyłącznie za papier (cena 15x10 wychodzi podobna do jednej odbitki z Selphy), drukuję sobie nawet w A4, kolory są fantastyczne. Według mnie ta drukarka nie ma konkurencji w drukowaniu domowym. Za 1000 zł bardzo ale to bardzo polecam. Możliwość zrobienia zdjęcia i przeniesienia na A4, a potem oprawienia na ścianie od A do Z w warunkach domowych kompletnie zmienia podejście do robienia zdjęć.
    Tu dla przykładu trzy wydruki A4, koszt to po 4 zł za papier Canon Pro Luster LU-101 i kilkanaście groszy za tusz, w przeliczeniu na powierzchnię wychodzi praktycznie identycznie jak papier do Selphy. Drukarka kosztowała równe 1000 zł i używam jej spokojnie zamiast poprzedniego lasera Brothera do drukowania dokumentów (ma też skaner). Zdjęcia drukuję na fabrycznych profilach ze sterownika Canona, osobiście nie widzę żadnej różnicy w stosunku do odbitek z labu. Według mnie kupowanie Selphy za 500 zł nie ma żadnego uzasadnienia jeżeli można kupić tego Canona. Fbaryczne tusze ChromaLife 100 powinny spokojnie wytrzymać kilkadziesiąt lat więc blaknięcie nie jest żadnym problemem. A fabryczny zapas tuszu starcza na kilka tysięcy wydruków 10x15 (potem komplet tuszy około 600 zł - wychodzi dosłownie kilkanaście groszy za wydruk).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_6641.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	2,21 MB
ID:	85151
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 10-01-2025 o 02:08
    Aktualnie D610

Domyślnie

A jaki jest koszt papieru dla wydruku 10x15?
    Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można

Domyślnie

Canon premium: https://www.cyfrowe.pl/canon-papier-...-50-ark-p.html
    Canon budżetowy: https://www.cyfrowe.pl/canon-papier-...100-ark-p.html
    Fomei: https://www.cyfrowe.pl/papier-fomei-...250-ark-p.html

Można spokojnie zejść do 50 gr.

Drukarka ma jeden minus - na Maku działa tylko przez air print i nie pozwala łatwo zastosować profili papierów od innych producentów (zawsze wewnętrznie aplikuje profil wybranego papieru Canona). Drukując na papierze Canona to nie jest problem, bo wbudowane profile według mnie działają bardzo dobrze, ale z takim Fomei będzie problem. Pod Windows jest normalny sterownik i można użyć surowego profilu od producenta papieru. Chociaż podejrzewam że w warunkach domowych papier typu glossy będzie miał znikome różnice między producentami.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 11-01-2025 o 17:27
    Aktualnie D610

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni