Bardzo sobie cenię każdą kulturalnie podaną uwagę bo wielu z nas jest tutaj aby uczyć się od lepszych i wymagać od siebie przy kolejnym podejściu do kadru.
Dlatego bardzo dziękuję że zabrałeś głos w tym wątku. Twoje prace lubię oglądać jako punkt referencyjny.
Wracając do wątku...
Zastanawia mnie czy dłuższa ekspozycja w tym przypadku by pomogła. Bo tak jak pisałem wcześniej - dwójka jest naświetlana 30 sekund a ekspozycja była regulowana filtrem szarym aby nie było przepaleń.
f16 było ustawione dlatego bo zauważyłem że przy tej przysłonie z tym obiektywem mam największą głębię ostrości a jeszcze nie widać oznak dyfrakcji. Wyższa przysłona pogarsza ostrość w dalszych partiach kadru.
ISO - wiadomo - nisko żeby zminimalizować szum. Chociaż w wypadku tego aparatu można by było ją podnieść, ale znowu walczyć z przepaleniem w części kadru.
Dlatego wracając do Twojego komentarza, skłaniam się bardziej do braków w mojej obróbce niż działania w plenerze. I tu na pewno długa droga przede mną, bo różnym ludziom pdobają się różnie obrobione fotki.
Ale jeśłi masz jakąś radę do tego co napisałem a propo ustawień, to byłbym wdzięczny jakbyś się podzielił.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami