Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Następca D7000 w postaci Z-ek a może zmiana systemu ?

Cześć,
    aktualnie mam:
    D3100
    D7000
    Sigma 17-50 f2.8
    Nikon 35 f1.8
    Sigma 70-200 f2.8 EX D HSM (2001r)

Fotografia rodzinna, motoryzacja, krajobrazy, +początki z astro.

Czego mi najbardziej brakuje w D7000?
    - lepszej jakości zdjęć, zarówno używalnego ISO, jak i dynamiki tonalnej, ale nie pogardzę również lepszą rozdzielczością zdjęcia
    - LIVE VIEW z poglądem ekspozycji
    - regulowany ekran
    - wizjer elektroniczny
    - miło by było gdyby było jakieś połączenie / podgląd zdjęć na telefonie

Co sobie cenię w D7000:
    - bateria, bateria i jeszcze raz bateria
    - łatwość obsługi
    - stosunkowo tanie szkła
    - optymalne wymiary, i waga

Co rozpatrywałem:
    D7500 -> tu sprawa prosta, nie trzeba adapterów, szkła już są, pytanie czy stara Sigma będzie w pełni z nim współpracować
    Z50 -> przesiadka na bezlustro, nowy bagnet, adapter FTZ ?, ale widzę że ma problemy z chlapiącą matrycą ...
    Z5 -> jw, dochodzi problem z obiektywami, bo z wyjątkiem starej 70-200, wszystko jest na DX
    A6400 / A6500 -> inny system, konieczność sprzedaży obecnego + konieczność dołożenie sporych pieniążków do używanych szkieł do Sony
    A7 II / A7 III -> jw

Budżet ok. 3k płn + to co uda się uzyskać ze sprzedaży obecnego zestawu (w przypadku gdyby padło na Sony)

Domyślnie

obawiam się, że Twoja sigma może też nie śmigać na FTZ, musisz doczytać. Nie znam zbytnio korpusów APS-C, ale może do listy rozważań dopisz też D500? Wiem, że ludzie mega chwalą (choć i 7500 również), a może szumi mniej?

może się skupię na tym co lubisz w D7k:
    - bateria, bateria i jeszcze raz bateria <- pewnie wiesz, że ML się nie umywa. Nie zdziwiłbym się, gdyby przy poważnym astro w chłodzie jedna bateria nie dała rady
    - łatwość obsługi <- IMO jest tak samo w każdym Nikonie, przy sony będziesz się musiał przyzwyczaić i złamać ze 2 palce, żeby sprzęt stał ergonomiczny
    - stosunkowo tanie szkła <- w ML Nikona będzie dużo drożej: nikkory kosztują krocie, a z FTZ nie wszystkie kundelki działają (no i nie ma wiertarki oczywiście). W APS-C trochę chińczyki ratują sprawę. W Sony jest do wyboru do koloru: tanio i miernie optycznie, niedrogo i dobrze, albo drogo i wybitnie, co tylko fantazja podpowie.
    - optymalne wymiary, i waga - uważam, że ML będzie większy i cięższy, ale bywają też inne głosy.

plusy z grubsza opisałeś, to mnie-więcej wiesz czego się spodziewać. Choć to połączenie z telefonem pozostawia wiele do życzenia. Zdjęcia można zrzuicić tylko w pełnym formacie (zapycha pamięć błyskawicznie) lub 2mpix podgląd na którym nic nie widać. Próbowałem się bawić we wstępną selekcję na tablecie połączonym z telefonem ale się nie da, ładowanie pełnych zdjęć trwa długo, a miniatury są żałosnej jakości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    - bateria, bateria i jeszcze raz bateria <- pewnie wiesz, że ML się nie umywa. Nie zdziwiłbym się, gdyby przy poważnym astro w chłodzie jedna bateria nie dała rady
    ??
    Przecież w przypadku astrofoto lustrzanka i bezlustro pracuje w identyczny sposób. Przy ustawianiu ostrość przez LV, podczas robienia zdjęć w sposób ciągły.

Domyślnie

Za 3k kupisz używany a6500 z dobrym AF i stabilizacją. Do tego Sigma 18-50/2.8 że sprzedaży Nikona, coś nawet zostanie
    FF to trochę mały budżet. A7II nie warto bo słaba bateria (ale tanie zamienniki) i lagi. A7III regularnie było za ok. 5,5k ale np. SIGMA 28-70/2.8 kosztuje pow. 3k. Trójka MZ ma lepszy af od Z5 i szkła tańsze.
    D500 do rozważenia ale duży kloc z Sigma 18-55 (miałem taki zestaw) plus żre baterię.

Domyślnie

Oczywiście z Sigmą 17-50/2.8. Telefon to zło

Domyślnie

@poste, nie namieszałeś coś z tymi Sigmami na Sony?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    @poste, nie namieszałeś coś z tymi Sigmami na Sony?
    S17-50/2.8 to z d500 oczywiście. S18-50/2.8 to aps-c do Sony, ff 28-70/2.8. Chyba dobrze pamiętam, jak coś to popraw Są to nieduże i niedrogie szkła jak na zoomy reporterskie.
    Ps. Mnie do nocnego nieba S17-50 zupełnie nie pasowała.

Domyślnie

Nie, dobrze jest.

Co nie zmienia faktu, że słaby budżet, jeśli chodzi o zmianę systemu.

Co do S17-50 i zdjęć w nocy też mam mieszane uczucia.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

I tak taniej wyjdzie zmiana na aIII niż Z5, no i 3 to lepszy aparat jednak, przynajmniej pod kątem af.

Domyślnie

A7III pewnie faktycznie lepiej, ale nie wyjdzie taniej. Wyjdzie ciut drożej.
    A7III to 6.7k (-1500 CB + lampka Godox TT600 za 1pln xD).
    Sigma C28-70/2.8 to 3.9k.

9.1k + lampka (to manual, ale całkiem spoko, więc czemu nie?)

Nikon Z5 4.750
    Nikkor 28-75/2.8 to 4k
    8750 PLNów.

Różnica nieduża, ale jednak N tańszy.

Do tego Welcome to Alpha od Sony już się chyba skończyło.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni