Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_kk Zobacz posta
    Poza samą kwestią ustawień, to chyba zapomniałaś dodać, albo mi umknęło, że z D500 używałaś innego obiektywu niż z D850

Co do zdjęć, to perkozy z D500 mieszczą się w głębi ostrości, ale żeby były jakieś super ostre, no to bym nie powiedział, szum zjadł trochę detalu mimo, że to tylko ISO 1000.
    W drugim przypadku (czarno-biały w locie na tle trzciny(?)), trudno powiedzieć czy mieści się w GO bo nie ma się do czego odnieść. Nie wiem też czy to w Twoim mniemaniu zdjęcie ostre, czy nie
    Natomiast w przypadku NEF'ów z D850, to na pierwszym, patrząc po rozkładzie GO na tafli wody, wygląda jakby ptak odleciał, a ostrość została w miejscu startu ptaka, natomiast zagadką dla mnie jest położenie punktu ostrości:
    Załącznik 77384
    Z kolei w drugim przypadku punkt ostrości mamy na ptaku, mieści się on mniej więcej w GO, ale zdjęcie rzeczywiście deczko mydlane. Może nie ma co oczekiwać cudów od tej klasy obiektywu, chociaż z tego co kojarzę zbierał on dobre recenzje. Nie zaszkodzi wysłać na kalibrację razem z aparatem do serwisu Sigmy, jeśli masz na gwarancję na ten obiektyw. Ale zacząłbym najpierw od sprawdzenia aparatu i ewentualnej jego kalibracji do wzorca, np. w Studio5s. Z drugiej strony umiejętna obróbka tego zdjęcia sprawi, że nie będzie ono wyglądało gorzej niż z tym samym gatunkiem ptaka w locie.
    Załącznik 77385
    Te zdjecia są robione w jednej jakby serii, patrząc od ptaka, ktory startuje, ten punkt ostrosci wynika byc moze zapewne z uzycia af 9 punktowego, bo ostrosc teoretyczbie powinna byc w tym samym miejscu w serii, a jest zupełnie z boku, i wogole ja tam zadbej ostrosci nie dostrzegam. Stąd pewnie tyle nie trafiinych zdjęc. Perkozy ogolnie byly mega daleko dlatego nie ma takiej ostrosci. Ja tutaj nie wymagam zylety bo to nie ta polka jesli chodzi o sam obiektyw, ale ten z d500 byl podobno jeszcze slabszy, poniewaz to byla wersja sigmy typu C. Teraz mam sigma 60-600mm wersja ponoc o jakosc wyzsza ale tego wogole nie widac szczegolnie z daleka.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mam to zdjecie, ktore dodałam po obróbce. Moze tu bedzie cos wiecej widac.
    DSC_7476.NEFDSC_7475.NEFDSC_7691.NEF

Domyślnie

Fotogrfujesz w AF-C i jako priorytet masz spust migawki. No to aparat może nie zadbać o właściwą ostrość na obiekcie.

Domyślnie

"szczególnie z daleka" Ładne zdjęcie przyrody, ptaka czy zwierza to nie tylko obiektyw czy aparat? To dużo cierpliwości, poznania co nas otacza i jak najbliżej zbliżyć się do nich. Pózniej ładna pogoda, wschód i zachód. Dużo szczęścia
    AF-C i spust migawki to ok do szybkich zdjęć przyrody. Nie ma czasu jak AF w aparacie będzie ustawiał ostrość i blokował spust.
    Ostatnio edytowane przez marekawo ; 21-11-2023 o 16:49

Domyślnie

I VR wyłączyć. Przy takich czasach bardziej przeszkodzi, niż pomoże.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

W nowych teleobiektywach nigdy nie wyłączam VR, przy krótkich czasach migawki.
    Przepraszam, wyłączam jak jest cisza na dworze i chcę zrobić o wschodzie jakiś filmik przyrody, żeby w mikrofonie nie było słychać szumu VR. I wyłączam jak czas migawki jest długi, poniżej 1:5 sek. ?
    Przy takich długich czasach robię bez VR i wyzwalam wężykiem.
    Ostatnio edytowane przez marekawo ; 21-11-2023 o 17:12

Domyślnie

Gwoli ścisłości: nie zalecałem zmiany priorytetu migawki na AF, stwierdziłem tylko fakt, że aparat może nieprawidłowo ustawiać AF przy tym priorytecie.

Domyślnie

Tak. Ale do przyrody i szybkiej akcji najlepiej ustawić AF-C i wyzwalanie migawki na spust, "bez ostrości" Żeby z oryginalnym gripem mieć dziewięć klatek. Pózniej z tych dziewięciu klatek jak będzie sprzyjać szczęście to może trafi się jedno zdjęcie udane?

Domyślnie

Wiedze teoretyczna i praktyczna jako taką posiadam, spedzam na zdjeciach duzo czasu, wiadomo ze nic sie nie pojawi w 5 minut. Jesli juz cos jest to i tak nie znaczy ze cos sie utrafi, mam tego swiadomosc. Robie fotki juz bardzo dlugo, nie jestem swiezakiem, ale cos mi nie trybi w tym aparacie, albo to ja i moje niedociagniecia sa powodem, albo ustawienia, sama nie wiem. Bez VR troche sie waham, poniewaz calosc wazy 3kg i jak dla mnie jest ciezko, szczegolnie w powietrzu, nie ma co ukrywac. A czy na tych zdjeciach co wstawilam z ustawieniami aparatu jest wszystko ok??
    Teraz ustawilam af na spust i ostrosc ale z tego co czytalam to moze spowolnic jeszcze bardziej migawke.

Domyślnie

Ja bym przy takich zdjęciach jakie robisz małym ptakom pomyślał raczej w pierwszej kolejności o tym jaki statyw, jaki gimbal niż martwił się ilością klatek na sekundę. Jeżeli robisz małe ptaszki z ręki, jak przypuszczam, bo piszesz, że 3 kg to jest ciężki zestaw, to przy większej ilości klatek bedzie tylko więcej nieostrych zdjęć.
    Piszesz również o karmniku i to jest punkt wyjścia. Przed karmnikiem ustawić przenośną czatownię w niej statyw z gimbalem i zdjęcia powinne być ostre. Jeżeli masz monopod to możesz na początek spróbować powinno być znacznie lepiej niż z ręki. Oczywiście przy zachowaniu uwag o których pisali w poprzednich postach koledzy.
    Ja w takim przypadku ustawiałem czas 1/1000, M i Auto ISO, a do tego AF C-3d. 3d w moim D500 działa bardzo dobrze nawet przy wyjątkowo dynamicznych scenach, więc zakładam, że w D850 nie jest gorzej.
    D500, S17-50/2.8, T150-600, N10-24,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Ja bym przy takich zdjęciach jakie robisz małym ptakom pomyślał raczej w pierwszej kolejności o tym jaki statyw, jaki gimbal niż martwił się ilością klatek na sekundę. Jeżeli robisz małe ptaszki z ręki, jak przypuszczam, bo piszesz, że 3 kg to jest ciężki zestaw, to przy większej ilości klatek bedzie tylko więcej nieostrych zdjęć.
    Piszesz również o karmniku i to jest punkt wyjścia. Przed karmnikiem ustawić przenośną czatownię w niej statyw z gimbalem i zdjęcia powinne być ostre. Jeżeli masz monopod to możesz na początek spróbować powinno być znacznie lepiej niż z ręki. Oczywiście przy zachowaniu uwag o których pisali w poprzednich postach koledzy.
    Ja w takim przypadku ustawiałem czas 1/1000, M i Auto ISO, a do tego AF C-3d. 3d w moim D500 działa bardzo dobrze nawet przy wyjątkowo dynamicznych scenach, więc zakładam, że w D850 nie jest gorzej.
    W taki sposob jak robie zdjecia, to statyw nie zdaje racji ani nawet monopod niestety, to dodatkowa rzecz do noszenia i poszukiwan ptakow. Stacjonarnie to tylko na dzialce robie ale to nie to samo co w przyrodzie. Cos za cos zapewne. Bede probowac dalej roznych ustawien. Moze pogoda dopisze bardziej i jakos sie ustabilizuje na wyprawy ptasie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni