Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Kolorystyka - jak sobie radzicie w obróbce w kwestii mieszania się światła z lampy ze światłem zastanym?
    Tutaj troche waro sie zastanowic, kto to widzi oprocz ciebie?
    Bo wiesz ja kiedys robilem dobremu koledze chrzest jego dziecka. Przygotowalem zdjecia w wersji do druku, w wersj ido ogladanai na monitorze lub duzym TV i jakas mala wersje do przesylania emialem znajomym.
    I on ogladal te malutkie zdjecia 1200pix po dluzszym boku, rzozpikselowane na powiekszeniu i cieszyl sie ze kogos znajomego zobczyl, nie zwazajac na rozpikselowanie.

Takze tak do przemyslenia, czy czasem tylko "my" fotografowie, nie widzimy tej przyslowiowej igly dzielonej na czworo
    Fuji S5Pro / D90 / F801 / F601 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 / CPL / Cokin / Hitech.
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Fajny patent jest w Phottix G-Capsule Softbox ja kupiłem rozmiar 105cm. Tam jest przewidziana magnetyczna ramka do mocowania filtrów. Z lampą dają 4 kolory, żadnego CTO, ale ma się załatwiony świetny sposób montażu.
    Ten softbox to szczyt uniwersalności, 5 w 1.

Na filmie 2m 02s
    Facet ma wersję deep, ja mam zwykłą, ale zwykła wersja też nie jest płytka, jest grid, więc da puścić wężej światło.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-11-2024 o 10:53
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Mam obawy przed nawijaniem takiej folii bezpośrednio na "żarówkę" (nie wiem jak to się fachowo nazywa) .
    I słusznie. O ile na LEDowe możeszesz to zrobić to na palnik już raczej bym nie radził. Nawet tych filmowych. Naprawdę. One są projektowane do wysokich temperatur ALE NIE BEZPOSREDNIO LUB BARDZO BLISKO.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Tutaj troche waro sie zastanowic, kto to widzi oprocz ciebie?
    Bo wiesz ja kiedys robilem dobremu koledze chrzest jego dziecka. Przygotowalem zdjecia w wersji do druku, w wersj ido ogladanai na monitorze lub duzym TV i jakas mala wersje do przesylania emialem znajomym.
    I on ogladal te malutkie zdjecia 1200pix po dluzszym boku, rzozpikselowane na powiekszeniu i cieszyl sie ze kogos znajomego zobczyl, nie zwazajac na rozpikselowanie.

Takze tak do przemyslenia, czy czasem tylko "my" fotografowie, nie widzimy tej przyslowiowej igly dzielonej na czworo
    Właśnie.... problem w tym że JA to będę oglądał u siebie w domu na ścianie. Zapewne latami. Nie wiem, jakoś nie umiem powiesić zdjęcia z którego nie jestem zadowolony i coś mi przeszkadza. Gdybym robił dla kogoś to masz rację, pewnie nie było by sprawy i nikt by na takie drobiazgi nie patrzał... ignorancja bywa błogosławieństwem jak widać.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    I słusznie. O ile na LEDowe możeszesz to zrobić to na palnik już raczej bym nie radził. Nawet tych filmowych. Naprawdę. One są projektowane do wysokich temperatur ALE NIE BEZPOSREDNIO LUB BARDZO BLISKO.
    Ten który miałem na myśli jest podobno dedykowany dla Godoxa (czy też nawet Godoxa pod nazwą Flashpoint) gdzie według producenta instalacja odbywa się na palniku. Ale ciągle nie jestem przekonany.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	41IZtln8RfL._AC_SL1200_.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	29,3 KB
ID:	83486
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	61550HW9YZL._AC_SX679_.jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	44,1 KB
ID:	83487

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Fajny patent jest w Phottix G-Capsule Softbox ja kupiłem rozmiar 105cm. Tam jest przewidziana magnetyczna ramka do mocowania filtrów. Z lampą dają 4 kolory, żadnego CTO, ale ma się załatwiony świetny sposób montażu.
    Ten softbox to szczyt uniwersalności, 5 w 1.

Na filmie 2m 02s
    Facet ma wersję deep, ja mam zwykłą, ale zwykła wersja też nie jest płytka, jest grid, więc da puścić wężej światło.
    https://www.youtube.com/watch?v=hkBLcHPIeWY
    Bardzo fajny patent, dzięki, gdyby nie to ze dopiero co kupiłem nowe softboxy to pewnie bez namysłu bym kupił... Ale przy zakupie następnych faktycznie od razu kupię coś w tym stylu.
    Marcin
    Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S

Domyślnie

Ten obrazek który podlinkowałeś to palnik jest w środku a folia zamontowana jest na "kloszu"/osłonie

raczej wytrzyma setki błysków, no chyba że walisz pełną mocą kilka razy na sekundę

Domyślnie

A, no widzisz, czyli słownictwo się kłania a raczej jego brak... dobrze wiedzieć, w takim razie kupię tego Flashpointa, na moje potrzeby powinno wystarczyć.
    Marcin

Domyślnie

Wytrzyma, koszt przypuszczam, że nie jest wielki, a gdy w okolicy zobaczysz ekipę filmową to dostaniesz "ścinki" za przysłowiowe piwko (może dwa)
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Koszt to kilka dolarów więc bez ryzyka, byle lampy to nie uszkodziło ale chyba nie powinno.
    Marcin

Domyślnie

W filmie "ogaciowuje: się lampy po kilka tyś dolarów - lampy wytrzymują , jedynie folie po kilku godzinach tracą właściwości i to w lampach wyładowczych, które też błyskają
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678