Close

Strona 93 z 142 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta

Każdy może mieć rozterki i wątpliwości. Każdy może zaproponować swoje rozwiązanie. I to jest OK.
    Ale iść w lekko prześmiewcze tony o "partyzantce" to już nie jest OK.
    Skąd przekonanie, że twój punkt widzenia, który tak mocno propagujesz, jest tym jedynym słusznym?
    Idę po popcorn, orzeszki i piciu....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Idę po popcorn, orzeszki i piciu....
    Ależ ty jesteś spragniony igrzysk.
    Nie lepiej włączyć Polsat czy jakiś inny TVN?
    Tam masz igrzyska od rana do wieczora. I jeszcze ssą powtórki gdyby ci coś umknęło.... z powodu piciu.

Tu powtórek raczej nie będzie bo wątek można zamknąć, albo coś innego zrobić.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    A propos MacBook'ów - jak znajdujecie ich klawiatury? Dla mnie klawiatura w MacBookach to najbardziej znienawidzony element systemu Apple.
    Nie chodzi o to że jakoś gorzej działa, tylko zwyczajnie niszczy się i wyciera w ciągu powiedzmy 2 tygodni od zakupu. Niezależnie od wersji, modelu, przez ostatnie lata miałem (lub mam) w domu wszystkie modele od M1 w górę jakie były albo dla siebie albo dla rodziny, no lekko licząc 10 egzemplarzy przez ostatnie 4 lata.
    Wszędzie jest to samo - ta miła w dotyku jakby "gumowana" klawiatura zwyczajnie się wyciera i z matowej klawisze robią się błyszczące od używania.
    Nawet używanie silikonowej ochronnej powłoki na klawiaturę nie pomaga, bo ochronna powłoka założona na klawiaturę jest ciągle jak nowa a klawisze pod nią wytarte i wyślizgane.
    Zdaję sobię sprawę że to ma tylko wpływ na estetykę produktu a nie funkcjonalność, no ale bądźmy szczerzy, takie małe g....no a przynajmniej mi przeszkadza.
    Co ciekawe zewnętrzne oryginalne klawiatury Apple Magic Keyboard - te od Maca Pro, Studio, czy iMaca - nie mają tego problemu, niektóre mam już ponad 5 lat i ciągle wyglądają jak nowe, pomimo intensywnego używania. A po klawiaturze MacBooka po dwóch tygodniach od zakupu widać jakby komputer był latami używany przez 8h dziennie...
    Dwuletnia nieczyszczona nigdy:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_8145.jpeg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	357,3 KB
ID:	86485

Warto myć ręce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta

Warto myć ręce.
    No na Twoim zdjęciu - niezależnie od mycia rąk - widzę "wyświecowane" miejsca na klawiaturze - ta wielka plama na spacji od kciuka chociażby...
    Jeżeli dla Ciebie to jest sukces to gratuluję, mnie to przeszkadza, bo w dowolnym Lenovo czy innym za 1/3 ceny klawiatura się tak nie wyciera.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 08-03-2025 o 14:20
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Warto myć ręce.

Wiesz, kobiety i nie tylko po myciu rąk używają różnych kremów...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    No na Twoim zdjęciu - niezależnie od mycia rąk - widzę "wyświecowane" miejsca na klawiaturze - ta wielka plama na spacji od kciuka chociażby...
    Jeżeli dla Ciebie to jest sukces to gratuluję, mnie to przeszkadza, bo w dowolnym Lenovo czy innym za 1/3 ceny klawiatura się tak nie wyciera.
    O tym pisałem- warto myć ręce. To plama po tym jak siedziałem na kompie i wpierniczałem prażone orzechy z lidla. Kumasz?

- - - - kolejny post - - - - - -

Przy okazji - moje zdanie: strasznie ten wątek jest bez sensu. Serio.

Fakt spróbowałem wyczyścić i mat nie wrócił. Musze kupic nastepny.

Domyślnie

O tym pisałem- warto myć ręce. To plama po tym jak siedziałem na kompie i wpierniczałem prażone orzechy z lidla. Kumasz?

Przy okazji - moje zdanie: strasznie ten wątek jest bez sensu. Serio.
    Nie, nie kumam, mam lepsze maniery niż przeciętny prosiak i nie wpierniczam prażonych orzechów przy kompie. Ale ja mam więcej niż 16 lat, comprende?
    Już pomijam fakt że sam nie wiesz dlaczego Twoja klawiatura wygląda jakby pies ją wszamał a potem zwrócił - ja na ten przykład nie pracuję z brudnymi rękami a moja spacja na każdym Macbooku wygląda jak u Ciebie.
    To nie jest plama od orzegów, to jest wytarta gumowa powłoka klawiszy. I wyciera się tak samo nawet jeżeli na klawiaturze ma się coś takiego:

Nazwa:	20250308_081128.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	3,06 MB
ID:	86486

Co do sensowności tego wątku, to trudno tu dyskutować, są wpisy pomocne, są też wpisy fanbojów danej marki którzy są tak zmanipulowani przez marketing że kiepskie klawiatury w Macbookach tłumaczą swoim własnym brakiem higieny
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Serio? Naprawdę myślisz to co napisałeś?
    Wersja specjanie dla Ciebie:
    prawdą jest że dawniej to było, ale juz nie będzie. Prawdą jest, że klawiatura w moim macbooku się świeci. Nie wiem czy główną przyczyną jest wpierdzielanie orzeszków czy nie. Cieszę się że jesteś higienicznie poprawny. Jest mi z tych wszystkich powodów ********** wszystko jedno. Nie zmienię macbooka na żadne lenovo z tego powodu. Mam w dupie 0,3 sekundy szybsze odszumianie. Po prostu mocno się różnimy. Ja nie jestem już czynnym fotografem od kilku lat. Moje serwery NAS poszły do garażu. Mam gdzieś co się stanie z nimi. Serio. Nie mam instagrama. Nie mam facebooka. Nie robię 80 tys. zdjęć rodzinie najnowszymi aparatami, mimo że mnie na nie stać. Zrozum - różnimy się. I to jest fajne. Ale nie uważam, aby ślad na klawiaturze po 2 latach napieprzania w nią, mógł zmienić cokolwiek w moim życiu. Dlatego do dzisiaj nawet nie zdawałem sobie z niego sprawy.
    Skoro napisałeś takie przemyślenie w wątku o wyborze Mac - PC, to tylko wyrażam swoje zdanie.
    Nie wybiera się sprzętu Appla ze względu na osiągi. Tylko i wyłacznie chodzi o macosx. Cokolwiek ktokolwiek by nie napisał.
    Od 2008 roku użytkuję obydwa równolegle. Na windzie biuro, administracja i księgowość, na macu rozrywka i multimedia ze wskazaniem na zdjęcia i dom.
    Moim zdaniem to jest zdrowe podejście.
    PS
    Chciałbym mieć znów 16 lat. To były czasy ale już ich nie ma. I chyba jednak jestem starszy. I tak, też myję ręce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Co do zalet pracy na mini M4 to się zgadzam. Ogólnie miło, cicho i przyjemnie. Czasem zadziwia mnie macOS. Ale to już trzeba brać na klatę, albo jeśli ktoś ma słabe serce to dać sobie spokój.

Niestety cudowny NAS nie jest gwarantem bezpieczeństwa danych. Nas jest nawet bardziej narażony na awarię niż dyski USB z racji pracy w reżimie 24 h/d.
    W razie padnięcia serwera też można zostać z niczym. W ciągu ostatniego roku padły mi dwa serwerowe 12 TB dyski od seagate.
    Jest tylko sposobem na uporządkowanie przepływu danych i wygodę. Owszem umożliwia pracę online, ale nie każdy tego chce albo potrzebuje.
    Za to przewagą dysku zewnętrznego jest prędkość przesyłu danych. ( No chyba że masz NASa z dyskami M2).

Dziwię się że podejrzewasz kogoś o pracę na dysku ze zarchiwizowanymi danymi. Z tego co wiem to znakomita większość pracuje na kopi dysku archiwalnego. A tych kopii może mieć nawet kilka.
    Nie ma obowiązku używania exFATu? Możesz spokojnie używać NTFS. Nie jest tak bezpieczny jak te stosowane w serwerach ale dużo lepszy od exFATu.

Tu akurat jest mowa o tanim M4 do amatorskiego zastosowania i zabawy w foto, a nie desktopie dla firmy za grube pieniądze. Do którego proponujesz serwer nie poprawiający bezpieczeństwa danych, a kosztujący dużo więcej od tego biednego M4.
    I tu się rodzi pytanie, czy to ma sens?
    Bo jeśli dodam do tego jeden czy dwa monitory od jedynie słusznego producenta, klawiaturę, myszkę i jakieś inne drobiazgi.
    To się okaże, że troszkę z karty zejdzie.

Każdy może mieć rozterki i wątpliwości. Każdy może zaproponować swoje rozwiązanie. I to jest OK.
    Ale iść w lekko prześmiewcze tony o "partyzantce" to już nie jest OK.
    Skąd przekonanie, że twój punkt widzenia, który tak mocno propagujesz, jest tym jedynym słusznym?
    Tak, NAS raid6 5x12TB z keszowaniem na nvme raid 2x2TB.

Pad jednego czy nawet dwóch dysków jednocześnie nie oznacza że coś się traci, jeśli serwer ma sensowny raid. Po za tym urządzenie chodzące 24/7 ma wczesne ostrzeganie. Odpukać od ponad 10 lat pracy z NASami, mimo że dyski były podmieniane (w wyniku np posjwiajacych się błędów) nic u mnie nie zostało stracone. Nigdy. Poza tym do głównego NAS jest podpięty NAS mirror, wolniejszy. Mirror jest w tle więc zawsze aktualny. Z racji że nie jest to "infrastruktura" krytyczna nie jest to klaster. Gdyby była krytyczna chodziłoby w klastrze.

Desktopy u mnie to tylko wisienka na torcie. Mają spełniać nie więcej niż swoje zadanie czyli umożliwiac komfortową płynną pracę i najlepiej jak nie kosztują za wiele przy sensownej wydajności. Wychodzę z założenia że przeplacanie za większą wydajność jednego klocka ma mały sens. Z drugiej strony zawsze lepiej mi się sprawdzały np kosztowo, dobre urządzenia wsólpracujące ze sobą sieciowo niż jedno bardzo mocne tip top urządzenie.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 08-03-2025 o 17:43
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Strona 93 z 142 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni