Szukaj
Osobiście nie ogarniam większych monitorów niż 32 cale bo raz miałem i szybko kark i oczy zmęczone ciągłym rozglądaniem się po całej powierzchni monitora i 27 cali to jest na „styku” komfortu.
Dlatego praktycznie korzystam tylko z MacBooka bo w jednej maszynie i wydajny komputer i świetny monitor 16 cali miniLED HDR 120Hz P3 itd i dla amatora aż za dużo ( HDR wykorzystuje w 0.1% czyli jako ciekawostkęmonitor rzadko wykorzystuje jak zakupiłem MacBooka a czasami dla kaprysu do podglądu w FCPro lub LR używam bezprzewodowo….iPada
Bez urazy dla kogokolwiek ale jak się czyta to forum (większość wątków) to wygląda jakby wszystkich jakaś mania nowości ogarnęła. Musi być jak najszybsze, jak najlepsze, jak największe (czy tam najmniejsze bo zależy co). Starsze absolutnie nie działa, nie nadaje się. Naprawdę to jest tak ważne dla Wszystkich?
Bo ja coraz częściej myślę, że wszystkie kolejne zakupy do niczego mi potrzebne nie są. To co mam działa, nie wykorzystuję ich możliwości. Owszem chce się ciągle coś ale to chęć nie poparta rzeczywistą koniecznością. I dumny jestem z siebie jak mi się udaje ją zwalczyć![]()
Duże i stare: Nikon D1, D3, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Canon EOS10D ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/
Ten wątek nie jest o tym. Przynajmniej tak mi się wydaje. Ja udzielam się w tym z tego powodu, że chcę sprostować wpisy niektórych użytkowników twierdzących że Apple jest takie cudowne że wystarczy mieć połowę tego co na PC i jest cudownie.
Tak nie jest. Apple jest niestety drogie, wcale nie trzeba mieć wszystkiego najlepszego, zwyczajnie w cenie zestawu Apple minimum lepiej kupić PC. To jeżeli chodzi o pracę ze zdjęciami.
Nie wiem jak w Polsce, w Stanach podstawowe wersje macbooków czy Mac mini są przeważnie kupowane do użytku domowego typu przeglądanie internetu / pakiety biurowe, lub dla dzieci do odrabiania lekcji czy studentów do szkoły.
I tu bez problemu wystarczy najtańsza wersja, wszystko śmiga, moje dzieci (15 lat) do dziś używają M1 z 8GB RAM i nie planuję żadnych zmian tak długo jak tylko Apple będzie wypuszczało do nich uaktualnienia.
Chciałem po prostu zwrócić wszystkim budujących zestaw pod kątem obróbki zdjęć uwagę na to iż mając ograniczony budżet, wywalanie dużych kwot na najtańsze Apple jest bez sensu - za mniej można kupić przyzwoity PC który do tego można rozbudować w przyszłości.
Marcin
Sony / Nikon
Pytanko jaki soft pod Maca żeby nie miał jakiegoś wywalonego w kosmos abonamentu ? (bo nie zarabiam na tym tylko czysto amatorsko pstrykam)
Do wywoływania rawów z Z5 i lekkiej obróbki.
Ogarnąłem sobie M2 Pro 16" więc chętnie bym skorzystał z tego ekranu do obróbki zdjęć
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
W cenie Netlfixa masz Adobe dla fotografów. I to jest mz najlepsza opcja, jeśli chodzi o możliwości.
Ten Lightroom plus PS za niecałe 10 euro za miesiąc ?
https://www.adobe.com/pl/creativeclo...are-plans.html
Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)
Tak jest. Mam korzystam, zadowolony jestem. Masz w cenie dwa stanowiska + mobile na iPhona albo iPada z obrabianiem plików w chmurze. LR teraz ogarnia takie rzeczy, że szok, dodatkowo AI odszumianie ********e. Do tego ja używam stale LR Classica do katalogowania plików.
Ludzie ... wyluzujcie trochę
m_a_g jest jednak z innego świata (bez obrazy nie chodzi o "odklejenie") i jego przeliczenia opieraja sie jednak na trochę innej rzeczywistosci finansowej.
Tak ma rację że wydawanie na podstawowy model może się zemścić, to fakt. Ale wydaje mi się że ponieważ właśnie apple przyznało że 8 to jednak nie 16ściei że 16 będzie nową podstawką to na długo to wystarczy.
Jasne że dopłacenie do 24 będzie "bezpiecznym" wyjściem ale czy koniecznym w amatorskiej obróbce? Teraz nie. Ale za 4 lata ?
To ciekawy problem, godny rozważenia
edytka:
akurat RAMu nijak nie powiekszymy - SSD będzie można dołożyć w tej podstawce pasującej do tego maczka
Ja tam jestem zupełnie spokojnyKto ma szklaną kulę niech powie czy za 3-4 lata ta dopłata do 24 gigsów to będzie na 100% wystarczająca opcja. Może nowe aplkowskie AI będzie pożerać więcej
A może przy obecnej polityce apple za obecną dopłatę do dysku czy wcale nie takiej mocno rozbudowanej pamięci warto będzie po prostu za te kilka lat kupić mini m6, który będzie miał to w standardzie oraz jeszcze lepszy procek
PS Mag, z tego co piszesz to są to takie same domysły jak mojeTo, że wasz grafik coś usłyszał od suportu to nie jest zdradzona wam telefonicznie strategia biznesowa firmy
Ponadto ja napisałem, że firma może pewne rzeczy uwzględniać, nie napisałem w jakim stopniu. Ale nie zmienia to tego, że teraz nadal piszesz o jakichś kłopotach a ja się odniosłem do tego co pisałeś o minimalnych wymaganiach. Oraz o osobistych preferencjach czy bardziej wymaganiach, bo skoro kolega sprzed kilku stron nie ma zastrzeżeń do pracy na kilkuletnim sprzęcie z okrojoną specką to znaczy, że nie zrozumiałeś o czym pisze. Albo na siłę próbujesz go do czegoś przekonać. Ja zupełnie cię rozumiem, masz rację pisząc, że fajnie kupić coś na zakładkę i cieszyć się większą wydajnością. Ja się tylko odniosłem do argumentacji. Bo to zmienia wydźwięk. Spoko, mówisz kilkaset złotych dodam do modelu podstawowego i mam spokój na lata? Bo tak należy rozumieć twoje uwagi. No nie. Nie jest to kilka stówek. Dodaj odrobinę ramu, zwiększ najmniejszy dysk i robi się z tego cena 2 miniaczy. Dla ciebie to może i uzasadnione, ale tak jak wcześniej wspomniałem, dla kogoś wcale nie musi, bo za tę różnicę w cenie to sobie równie dobrze może kupić za te kilka lat nowszy model. Prawie.
A zastanów się trochę nad tym co tutaj napisałeś. Choćby na tym forum, co nie jest miarodajne, ale ogólnie na świecie jest masa entuzjastów, żadnych pro, którzy czerpią przyjemność z obrabiania fotek, tworzenia grafik itd. Ci ludzie również kupują produkty adobe, bo nie są one drogie więc adobe im taką opcję umożliwia. Jasne, że do wygodnej pracy niektórzy będą potrzebowali czegoś więcej niż model podstawowy, pewnie taki będzie się też częściej wykrzaczał, ale głupotą ze strony firmy byłoby gdyby się nie schyliła się po ten niemały kawałek tortu. Pewnie nie mniejszy niż liczba prosów. Także ja sobie może i gdybam, ale to co piszesz wydaje mi się lekko nielogiczne.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 06-12-2024 o 17:50
Skontaktuj się z nami