Close

Strona 134 z 142 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 1413

Domyślnie

@cybulski jestem zaskoczony, bo w ciągu ostatnich trzech tygodni dwa razy przechodziłem przez ten proces - kupiłem nowy PC i musiałem od nowa wszystko konfigurować żeby widzieć NAS, a mój poprzedni PC dostała córka, więc zrobiłem format dysku i świeżą instalację Win11, + konfigurację dla NAS żeby widziała swoje zdjęcia.
    W obu przypadkach obyło się bez grzebania w rejestrze, wystarczyło uruchomić gpedit.msc i zrobić to o czym pisałem powyżej.
    Używasz może wersji HOME?
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiGo Zobacz posta
    Cześć,
    czy ktoś z Was dokładał 2-gi dysk SSD w obudowie na TB4? Pytam, bo zastanawiam się nad M4 mini wraz z hubem Satechi, który ma wolne gniazdo m.2. Z tego co pamiętam to po restarcie Mac jest mały kłopot z dyskiem podpiętym przez USB (nie montuje się automatycznie za każdym razem) wyjście z uśpienia też bywa problematyczne (MacOs 12) a jak to działa we wspomnianej konfiguracji z nowszym MacOS?

Pozdrawiam
    Michał
    Nie wiem czy moja odpowiedź jest jeszcze aktualna, ale w sprawie dysków w Mac mogę z własnego doświadczenia powiedzieć tak: Przez pięć lat użytkowałem Mac Pro 5.1 z systemami od Sierra do Monterey, a obecnie Mac Mini M4 z Tahoe na dysku zewnętrznym 2T i nie zdarzyło mi się żeby kidykolwiek system nie zamontował natychmiast sprawnego dysku którego formatowanie jest przyswajalne przez system Mac. Jeżeli nie montuje to znaczy, że coś jest z dyskiem albo sprzętem przed komputerem np. kabelkiem. To co instalowałe było na złączach PCIexpres, SATA i USB. Na wszystkich tych złączach instalowałem i uruchamiałem też system. Miałem również zainstalowane Montereiy na WD Black 1T działający na magistrali PCI ekspres i system działał od instalacji do końca użytkowania na Mac Pro 5.1 bez jednego kichnięcia. Dodam, że chyba nie ma sposobu na zainstalowanie Win na PC na tym dysku. Używam stacji dysków USB z dwoma kieszeniami których zawartość zmieniam ciągle według potrzeb, a jednym z dysków który tam ląduje od czasu do czasu jest Time Machine i naprawdę nigdy nie zdarzyło mi się, żeby system czegoś nie zamontował po przyłaczeniu dysku. Time Machine uruchamia się automatycznie i robi swoje. Mogę spokojnie powieddzieć, że jeżeli Mac nie widzi dysku, to na pewno nie jest to wina Mac.
    D500, S17-50/2.8, T150-600, N10-24,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Nie wiem czy moja odpowiedź jest jeszcze aktualna, ale w sprawie dysków w Mac mogę z własnego doświadczenia powiedzieć tak: Przez pięć lat użytkowałem Mac Pro 5.1 z systemami od Sierra do Monterey, a obecnie Mac Mini M4 z Tahoe na dysku zewnętrznym 2T i nie zdarzyło mi się żeby kidykolwiek system nie zamontował natychmiast sprawnego dysku którego formatowanie jest przyswajalne przez system Mac. Jeżeli nie montuje to znaczy, że coś jest z dyskiem albo sprzętem przed komputerem np. kabelkiem. To co instalowałe było na złączach PCIexpres, SATA i USB. Na wszystkich tych złączach instalowałem i uruchamiałem też system. Miałem również zainstalowane Montereiy na WD Black 1T działający na magistrali PCI ekspres i system działał od instalacji do końca użytkowania na Mac Pro 5.1 bez jednego kichnięcia. Dodam, że chyba nie ma sposobu na zainstalowanie Win na PC na tym dysku. Używam stacji dysków USB z dwoma kieszeniami których zawartość zmieniam ciągle według potrzeb, a jednym z dysków który tam ląduje od czasu do czasu jest Time Machine i naprawdę nigdy nie zdarzyło mi się, żeby system czegoś nie zamontował po przyłaczeniu dysku. Time Machine uruchamia się automatycznie i robi swoje. Mogę spokojnie powieddzieć, że jeżeli Mac nie widzi dysku, to na pewno nie jest to wina Mac.
    Mam podobne zdanie. To kwestia tych dziwnych hub'ów czy podstawek, a nie Mac'a. Nigdy mi się nie zdarzyło aby Mac'c nie zamontował zewnętrznego dysku podłączonego bezpośrednio przez TB / USB C.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Mam podobne zdanie. To kwestia tych dziwnych hub'ów czy podstawek, a nie Mac'a. Nigdy mi się nie zdarzyło aby Mac'c nie zamontował zewnętrznego dysku podłączonego bezpośrednio przez TB / USB C.

Chyba nie wszystkich hubów. Są, o czym można poczytać w netach, takie które działają dobrze i takie które się wywalają co chwila.
    Mój na dwa dyski SS działa dobrze. Jest "niezauważalny" w systemie.

Domyślnie

Oczywiście że nie wszystkich, ale są takie z problemami niestety. Trzeba poczytać przed zakupem. Nesety dużo modeli w formie "podstawki" pod Mac'a miało początkowo ten problem (i nie tylko, np. wolne działanie z dyskami niektórych firm itp) , później zrobiło się lepiej.
    Tak jak piszesz, prawidłowo działający hub powinien być "przeźroczysty" dla systemu, nie powinno być żadnej różnicy czy podpinasz dysk do komputera czy do huba.
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmluty Zobacz posta
    Nie wiem czy moja odpowiedź jest jeszcze aktualna, ale w sprawie dysków w Mac mogę z własnego doświadczenia powiedzieć tak: Przez pięć lat użytkowałem Mac Pro 5.1 z systemami od Sierra do Monterey, a obecnie Mac Mini M4 z Tahoe na dysku zewnętrznym 2T i nie zdarzyło mi się żeby kidykolwiek system nie zamontował natychmiast sprawnego dysku którego formatowanie jest przyswajalne przez system Mac....... Mogę spokojnie powieddzieć, że jeżeli Mac nie widzi dysku, to na pewno nie jest to wina Mac.
    Jest o tyle nieaktualne że na oficjalnej stronie Appla pojawił się odnawiany Air M4 32gb/1Tb i to kończy na jakiś czas sprawę. Co do problemów z montowaniem dysków zewnętrznych: w moim przypadku dla 3 różnych dysków podłączanych przez USB problemy pojawiały się przy wybudzaniu systemu po "zamknięciu klapy", z różnym skutkiem końcowym dla komputera i dysku, stąd pytanie o to jak jest widziany "hub z SSD" po TB4. W każdym razie dzięki za potwierdzenie że poprzez PCI Expres działa.
    Michał
    Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
    OM-1, Panas S5D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    @cybulski jestem zaskoczony, bo w ciągu ostatnich trzech tygodni dwa razy przechodziłem przez ten proces - kupiłem nowy PC i musiałem od nowa wszystko konfigurować żeby widzieć NAS, a mój poprzedni PC dostała córka, więc zrobiłem format dysku i świeżą instalację Win11, + konfigurację dla NAS żeby widziała swoje zdjęcia.
    W obu przypadkach obyło się bez grzebania w rejestrze, wystarczyło uruchomić gpedit.msc i zrobić to o czym pisałem powyżej.
    Używasz może wersji HOME?
    A widzisz, gpedit nie było w wersji home. Musiałem to dorzucić lecz w gpedit te zmiany nie chciały złapać. Zrobiłem to przez regedit. To był komp dla Pani w księgowości, nowy all in one lenovo. NAS był widoczny w sieci z tego kompa (on ma guest wyłączony) a inny serwer na debianie niewidoczny nawet jak podawało się IP to go nawet nie znajdował, jakby w ogóle nie istniał, nie mówię tylko o wejściu. Ten Debian ma guesta na view i loginy. Dziwna sprawa takie zachowanie tego all in one. Na innym kompie win11 odnajdiwal po wpisaniu IP i wyskakiwała ramka do logowania, anonimowo jednak nie wchodził na przegląd i takie zachowanie to rozumiem.
    Teraz w PL wchodzi ksef i musiałem jej zmienić bo był Win7 jeszcze a wyczytałem że mogą nie działać certyfikaty, czy coś tam innego, na starszych wersjach, wolalem zawczasu zaktualizować Windowsa.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 19-01-2026 o 06:37
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Miotam się jeszcze sam ze sobą co bym wolał (Mac mini czy mini PC) ale do soboty finalne decyzje będą podjęte

Miałbym taką prośbę do tych co mają sprzęt Appla Moglibyście zapuścić odszumianie na 4 moich, udostępnionych plikach? Chciałbym zobaczyć mniej więcej jak to różnicy czasowa by była względem mojego iMaca. Mile widziani Ci ze słabszymi konfigami ale ucieszę się z każdego rezultatu.

Pliki są 4 - 2 z Nikona i 2 z Pentaxa. Prosiłbym o odszumianie parami - czyli osobno pliki Nikon i Pentax.

Link do zdjęć:
    https://drive.google.com/drive/folde...Up?usp=sharing

U mnie (zapuszczone na Lightroomie 7.5) z domyślnym ustawieniem 50% wychodziło:

Foty Nikon: szacowany czas - 80 sek / realnie - 85,30 sek

Foty Pentax: szacowany czas - 4 min / realnie - 4:08 min

Z góry dzięki
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Czasy odszumiania pojedynczych fot na

Macbook Air M4 16/256
    Nikon 19/21s
    Pentax 55/57s

Mac Studio M2 Max 32/512
    Nikon 5/7s
    Pentax 15/17s
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Czasy odszumiania pojedynczych fot na

Macbook Air M4 16/256
    Nikon 19/21s
    Pentax 55/57s

Mac Studio M2 Max 32/512
    Nikon 5/7s
    Pentax 15/17s
    Piękne dzięki! Na Studio kosmos ale i Air M4 dwa razy szybciej niż u mnie
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Strona 134 z 142 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136 ... OstatniOstatni