Szukaj
Żenujące to co najwyżej mogłoby być, pod warunkiem wszakże że Apple byłoby właścicielem Nikona, Sony, Fuji, Canon, etc... Ale nie jest, więc ich system operacyjny nie ma obowiązku mieć wbudowanej obsługi wszystkich plików RAW na świecie.
Analogicznie jak Microsoft zresztą, Windows również nie obsługuje podglądu wszystkich typów plików RAW, i nie uważam aby to było żenujące. Co najwyżej niewygodne![]()
Ale od tego są dedykowane przeglądarki zdjęć, a nie system operacyjny...
Marcin
Sony / Nikon
To chyba nie tak...
Winda ma natywnie zaimplementowane wiele możliwości o których macOS może pomarzyć. Nie będę się rozpisywał o co mi chodzi bo wielu z nas zna różnice w działaniu tych systemów.
Przesiadając się na maca i mając w pamięci co mogę zrobić za pomocą operacji systemowych windy irytowała mnie ta macosowa niemoc. Owszem czasem wynikająca z niewiedzy ale nie zawsze.
Wiele rozwiązują aplikacje które można dokupić... Tylko czy aby na pewno o to chodzi aby system otaczać protezami?
Tym bardziej jeśli chodzi o appki, że reguły gry nie są całkiem jasne i ok.
Pobrałem jakiś czas temu pewną darmową aplikację ze sklepu Apple.
Po kilku miesiącach przyszło powiadomienie o aktualizacji. Zaktualizowałem ją i okazało się, że aplikacja stała się odpłatna i aby dalej ją używać musiałbym ją kupić...
Trochę mało śmieszne, zwłaszcza że nie było żadnego info o zmianie statusu appki.
Drugi wniosek z półrocznego okresu "zabawy" maciem to to, że prawie wszystkie darmowe appki to śmieci na które szkoda czasu.
A i jeszcze jedno. Brak obsługi najpopularniejszych systemów zapisu danych na dyskach kojarzy mi się z szerszymi torami w pewnym kraju.
Ps.
Mam do Ciebie pytanie bo już długo siedzisz w macosie A ja nie mam pomysłu gdzie tego szukać
Wkurza mnie jak piszę tekst i edytor zmienia to co napisałem na to co mu się wydaje właściwsze. Np. piszę appki a wszystkowiedzący łaskawca wciska mi w "papki" .
Co chwila coś...
Gdzie szukać możliwości zmiany tego stanu rzeczy?
Poniżej masz kilka sposobów, żeby Mac przestał „mądrzyć się” przy pisaniu.
⸻
1. Wyłączanie autokorekty globalnie (macOS Sonoma 14 / Sequoia 15)
1. Menu Apple → Ustawienia systemowe.
2. W bocznym pasku wybierz Klawiatura.
3. W sekcji Wejście tekstu kliknij Edytuj….
4. Odznacz Poprawiaj pisownię automatycznie (i ewentualnie Pokaż podpowiedzi w linii, jeśli denerwują Cię szare „podpowiedzi” kończące wyraz).
5. Zatwierdź Gotowe. 
Po tym macOS nie będzie już sam zamieniał „appki” na „papki” w większości programów.
⸻
2. Wyłączenie tylko w konkretnej aplikacji
Jeśli autokorekta przeszkadza Ci np. tylko w Notatkach albo Pages:
1. Otwórz daną aplikację.
2. W pasku menu wybierz Edytuj → Pisownia i gramatyka.
3. Usuń haczyk przy Poprawiaj pisownię automatycznie (oraz Sprawdzaj pisownię podczas pisania, jeśli chcesz). 
To ustawienie zapamiętywane jest osobno dla każdej aplikacji.
⸻
3. Starsze wersje macOS (Ventura 13 i wcześniejsze)
Preferencje systemowe → Klawiatura → Tekst i odznacz Poprawiaj pisownię automatycznie. 
⸻
4. Co zrobić, gdy pojedyncze słowo jest poprawiane lub podkreślane
• Cofnij pojedynczą poprawkę – po pojawieniu się podkreślenia, naciśnij ⌘ + Z albo kliknij słowo z Control i wybierz Zmień z powrotem na „appki”.
• Naucz macOS nowego słowa – Control-kliknij wyraz → Dodaj do słownika. Wtedy system przestanie go uważać za błąd.
⸻
5. Szybka kontrola: skróty klawiszowe
• Tymczasowo włącz/wyłącz sprawdzanie pisowni: ⌘ + ; (średnik).
• Cofnięcie ostatniej autokorekty: ⌘ + Z tuż po tym, jak korekta się pojawi.
⸻
Po wykonaniu powyższych kroków klawiatura przestanie „poprawiać” Ci teksty na swoją modłę. Jeśli masz jakieś niestandardowe edytory (np. Word, WhatsApp Desktop), sprawdź też ich własne preferencje – niektóre mają własny słownik niezależny od systemu. Powodzenia i miłego pisania bez frustracji!
Powyższą odpowiedź wygenerował dla Ciebie model AI którego używam w pracy, i moim zdaniem trafił w sedno, o większości z tych opcji nawet nie wiedziałem![]()
Marcin
Sony / Nikon
@m_a_g diękuję za pomoc.![]()
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 20-06-2025 o 08:34
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
jeszcze raz
https://www.youtube.com/watch?v=dukO-QkFTxU
ff
W Lantre wyprzedają Studio Display za 6699 zł
https://lantre.pl/monitor-apple-stud...nia-23709.html
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Skontaktuj się z nami