Szukaj
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 03-10-2023 o 09:37
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L ||A73 SY 35-150/2-2.8 |Pleśniaki|Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8, Vivitar 135/2.8||iPhone 14 PRO||
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Czy tylko ja odczytałem ironię u Roberta?
A co do RODO ciekawostka. U nas niczego niemożna żadnych nazwisk itd, itp. A w Niemczech? W większości bloków nie ma numerów mieszkań, tylko na domofonach i drzwiach nazwiska.
Ostatnio edytowane przez !AGresT ; 03-10-2023 o 11:27
- Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
- Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...
Wydaje mi się, że RODO uniemożliwia publikowanie wizerunku bez zgody. Wizerunek zalicza się do danych osobowych, więc jest chroniony przez RODO. Rodo chroni dane osobowe osób fizycznych. Dyrektywa nie dotyczy tylko przetwarzania danych rzez osoby fizyczne i tylko do celów osobistych i domowych. Publikacja w internecie z otwartym dostępem nie jest użytkiem osobistym ani domowym. Z tego wynika, że trzeba mieć zgodę fotografowanego na przetwarzanie danych itd.... Dobrze pamiętać, że kary za złamanie RODO mogą sięgać milionów €...
RODO zabrania także przechowywania danych osobowych, bez zgody uprawnionego albo innej uzasadnionej podstawy prawnej ...
Twoje wrażenie jest jak najbardziej prawidłowe, ale pomijasz punkt drugi, zgodnie z którym to na sfotografowanej osobie ciąży ewentualna konieczność udowodnienia że jej wizerunek jest głównym motywem zdjęcia, nie było to zgromadzenie, impreza publiczna etc. Dlatego napisałem o praktyce, gdzie dwie strony mogą się dogadać co do dalszego postepowania bo, jak to określiłeś, "występek" bywa niejednoznaczny i nie zawsze fotograf może się zgodzić z wolą sfotografowanego.
Rodo nie dotyczy przetwarzania przez osoby fizyczne:
"Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową. Działalność osobista lub domowa może między innymi polegać na korespondencji i przechowywaniu adresów, podtrzymywaniu więzi społecznych oraz działalności internetowej podejmowanej w ramach takiej działalności."
Skontaktuj się z nami