Szukaj
1. On porównywał AF z A7 IV, a nie III.
2. To nic nie zmienia w tym, że to był pierwszy model Nikona, zero doświadczeń i teraz ty zestawiasz go z trzecia generacją A7, czyli serią rozwijaną od 5 lat. No AF A7 III jest lepszy. Ja nie mam z tym problemu, przynajmniej pokazujesz aparty z tego samego roku z porównywalnej półki.
Natomiast nigdy nie wiem jak sie odnieść do osoby zmieniającej np D5200 itp body na A7 mk III i piszącego potem zachwyty nad Sony. Tak jakby Nikon nie robił modeli wyższych niż D5200. Był niejeden taki wątek. Jedyne co usprawiedliwia takiego delikwenta to to, że nie miał zapewne do czynienia z wieloma apartami z górnej półki no i co ważniejsze bardzo się cieszy z zakupu i ze skoku jakościowego jaki ON zrobił. Tylko niestety potem głupio generalizuje pisząc o firmie, a nie o modelach aparatów.
Czyli nie zrozumiałeś co napisałem. To prościej. Porównywałeś jabłka z gruszkami. Aparaty z różnych lat. Ja się odniosłem do tego co Ty wtedy napisałeś, a nie do tego co aktualnie leży w sklepach. To co niewygodne pominąłeś. Albo teraz odrzuciłeś ze względu na swoje widzimisie (odrzucenie Zf).
Zabolało? Naprawdę chcesz prowadzić taką głupią dyskusję?
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wiem, że mowa była o a7IV. O a7III wspomniałem bo to aparat z tego samego roku (jak zauważyłeś) co pierwsza Z-tka, af w zasadzie nie odbiega mocno od z7IV, mimo braku w trójce modułu AI. Właśnie nie chciałem porównywać jabłek z gruszkamiSądzę, że Nikon też długo pracował nad ML, z6 nie spadł z księżyca tylko był efektem rozwoju technologii, był Nikon 1, były (są) Coolpixy. Firmy obserwują konkurencję i prototypy raczej nie wychodzą poza laboratoria. Pierwsza wersja z-tek wyszła jak wyszła i tyle, nie oceniam ani nie usprawiedliwiam Nikona. Sam czekałem na te aparaty, ale dla mnie okazały się nieakceptowalne a konkurencja miała jak dla mnie lepszą ofertę, pisząc najogólniej.
W tym temacie nie piszemy o kimś kto zmienia d5200 na ML, pyta kolega który ma doświadczenie i wymagania. Kolega ma też swoje oczekiwania, raczej mało realistyczne w Nikonie, Sony nie chce (co jest logiczne przy dużej szklarni), pozostaje słuchanie bajek o z6IIIEwentualnie zaakceptowanie ceny z8 lub ceny i ergonomii zf. Przynajmniej dziś tak wygląda oferta na rynku.
Ps. To co aktualnie robi różnicę to moduły AI, zarówno w AF-ie jak i przy rozpoznawaniu tematów. To powinno trafić do trzeciej serii zetek, żeby nie zostali w tyle za nowinkami. Zf nieśmiało chwali się wykorzystaniem technologii głębokiego uczenia się do rozpoznawania obiektów, więc jakieś ruchy w tym temacie już są.
Jak dla mnie (przynajmniej na papierze), Sony ma bardzo sprytny ficzer - koprocesor do AF-u.
Oczywiście i tak robotę robi soft, czy to na koprocesorze, głównym procesorze czy na 2 (4) procesorach.
Vide Z6(7) vs Z6(7)II - chyba za dużych różnic w fotografii nie ma? Pomijam video (temat nie znany mi - w obu przypadkach co przeczytanie nie z autopsji) - tutaj może ów drugi procesor coś wnosi.
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Właśnie mam wrażenie, że w ogóle tego drugiego procesora w II nie wykorzystali. Były plotki, że po pojawieniu się Zf będzie aktualizacja Z6II i Z7II, ale jakoś do tej pory tego nie zrobili.
W D750 z predatora nie korzystałem, więc w Z6II którego AF działa w większej ciemnicy pewnie też bym go nie używał. Ciekawe czy Nikon wrzuci w Z6III AF na takim poziomie jak ma główny konkurent - A7IV. Myślę, że nie mają wyjścia i będzie lepszy od tego w Zf.
To jest bardzo dobra porada, ale tylko w sytuacji jak się nie błyska.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
W kwestii AF to decydująca jest data wypuszczenia modelu (i też trochę softu). U każdego z producentów. Rok po flagowcu AF w budżetowym body będzie jedynie nieznacznie gorszy, a w semipro wręcz taki sam. Po prostu jak widać na ten moment to na tym polu widać największy postęp. Producenci widzą co się dzieje w internecie, nikt nie może odpuścić AFu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami