Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Zła wiadomość - praca na ftz pozostawia wiele do życzenia, więc i tak pewnie pozostanie niesmak - szarpania obiektywami jest uciążliwe. Sam musisz sprawdzić i przetestować aby nabrać doświadczenia i opinii. Docelowo i tak kupisz natywne obiektywy. Też się tego wypierałem i na koniec kupiłem wszystkie natywne nie zostawiając nic na FTZ.
    Mam tylko 2 szkła Nikkor Z, reszta to Nikkory bagnet F i Sigmy przez FTZ. Szarpanie (brzmi jakby pies ukąsił, a to lekko wyczuwalne coś) występuje niesłychanie rzadko no i w ogóle nie ma konsekwencji w trafianiu AFu. Straszenie FTZ ma sens może o ile ktoś filmuje. Nie wiem, nie filmuję.

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Miałem z6, mam a7iv - może w ten sposób dorzucę gram innego spojrzenia do dyskusji.

Na koniec coś co zaboli pewnie kilka osób....mając w domu przez 2 tygodnie z6 z 35/1.8 S oraz a7iv z sigmą 35/1.4 muszę brutalnie napisać: tak, różne światło ale cena używanych obiektywów ta sama a......różnica w prędkości af ogromna.
    Zaboli??? Byłoby dziwne, gdyby tak nie było. Wiesz co z sobą porównujesz? Pierwszy "prototypowy" bezlusterkowiec Nikona z 2008 roku z Sony czwartej generacji z roku 2021 (A7 jest rozwijane od roku 2013, czyli w 2021 było to 8 lat zbierania doświadczeń)
    Może zestaw Nikona Z8 z Sony A7 mk I ? Nikon zrobił przez 5 lat więcej niż Sony w 8.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nikon z6 miał premierę w 2018 roku, pół roku po premierze a7III Porównania AF tych aparatów można sobie znaleźć.

Nikomu nie siedzę w kieszeni, ale w mojej opinii, w porównaniu do Sony z8 został dobrze wyceniony. Połowa ceny flagowego a1 to uczciwa propozycja, co nie zmienia faktu że kwota jest spora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mam tylko 2 szkła Nikkor Z, reszta to Nikkory bagnet F i Sigmy przez FTZ. Szarpanie (brzmi jakby pies ukąsił, a to lekko wyczuwalne coś) występuje niesłychanie rzadko no i w ogóle nie ma konsekwencji w trafianiu AFu. Straszenie FTZ ma sens może o ile ktoś filmuje. Nie wiem, nie filmuję.
    Przy małej głębi ma - widać sporadycznie jak ostrość potrafi uciekać z np z oka na nos gdy aparat próbuje poprawiać ostrość. Temat można sprowadzić do marginalnego.

Zaboli??? Byłoby dziwne, gdyby tak nie było. Wiesz co z sobą porównujesz? Pierwszy "prototypowy" bezlusterkowiec Nikona z 2008 roku z Sony czwartej generacji z roku 2021 (A7 jest rozwijane od roku 2013, czyli w 2021 było to 8 lat zbierania doświadczeń)
    Może zestaw Nikona Z8 z Sony A7 mk I ? Nikon zrobił przez 5 lat więcej niż Sony w 8.
    Na kilka miesięcy wycofałem się z forum, bo nie można napisać nic na Nikona. Widzę bez zmian

Idziesz do sklepu, patrzysz na ofertę Nikona: z6II, Zf w cenie powiedzmy do 12k. Zf odrzucam bo to dziwny aparat do nietypowego klienta. Zostaje z6II. No i co? Biorę albo nie, nie ma znaczenie kiedy wypuszczony. Na podstawie tego co jest w sklepie trzeba podjąć decyzję - tzn CITO kolegi.
    A7 nie jest dostępny nowy, a7II też chyba wycofali, więc słabe argumenty. Czyli zabolało
    Oferta jest jaka jest - trzeba to zaakceptować i trzymam kciuki na z6III - z czystej ciekawości.
    Z8 testowałem - jest potencjał i moc, jeżeli trafia w potrzeby to super aparat i lepszy niż wszystkie o jakich dyskutujemy - nie mam z tym grama problemu.

Domyślnie

Z6 III może mieć AF z Z7II. Nie sądzę by wpakowaliby tam tego z Zf. Z7II można teraz dostać za ok. 10600, Zf podobnie... Mogą zagrać w ten sposób że Z7II dostanie aktualizację AF z Zf żeby spozycjonować Z6III półkę niżej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    ..... Wczoraj używałem AutoAF z wykrywaniem twarzy i podczas tańca ustawiał ostrość na oko ale nie zawsze na zdjęciu była tam ostrość he no ale jakby lepiej, zaraz będę przeglądać te zdjęcia z wczoraj...
    Może zaraz się okaże że fotograf doopa a sprzęt lepszy niż Sony
    Ale wiesz, tam w menu jest jeszcze kilka parametrów pracy AF i to też trzeba sensownie poustawiać. Priorytet, blokada ostrości i takie tam. Nie wystarczy włączyć śledzenie. Powinieneś to posprawdzać, zrozumieć i poustawiać przed pierwszą robotą, zamiast wypisywać tu głupoty.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zasilacz Zobacz posta
    Z6 III może mieć AF z Z7II. Nie sądzę by wpakowaliby tam tego z Zf. Z7II można teraz dostać za ok. 10600, Zf podobnie... Mogą zagrać w ten sposób że Z7II dostanie aktualizację AF z Zf żeby spozycjonować Z6III półkę niżej.
    Przecież Z6II ma taki sam AF jak Z7II. A w zasadzie nawet Z5 ma to samo, chociaż na jednym procesorze. Z6II i Z7II mogły by dostać uaktualnienie algorytmów i jeszcze coś zyskać. Z7II ma wysoką cenę ze względu na matrycę.
    Z6III na pewno dostanie AF lepszy niż w Zf (plotkuje się od 2 procesorach).
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ale wiesz, tam w menu jest jeszcze kilka parametrów pracy AF i to też trzeba sensownie poustawiać. Priorytet, blokada ostrości i takie tam. Nie wystarczy włączyć śledzenie. Powinieneś to posprawdzać, zrozumieć i poustawiać przed pierwszą robotą, zamiast wypisywać tu głupoty.
    Wszystko mam poustawiane i posprawdzane
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

To jeszcze ustaw priorytet ostrości, limit serii 3,4,5 zdjęć (co wolisz) i szybką serię. Przedefiniuj też przyciski żebyś oka nie stracił.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    To jeszcze ustaw priorytet ostrości, limit serii 3,4,5 zdjęć (co wolisz) i szybką serię. Przedefiniuj też przyciski żebyś oka nie stracił.
    No ale właśnie to ja chce wybierać kadry które ja chce a nie mieć kadry które aparatowi udało się ustawić ostrość przypadkiem, czyli nieciekawe kadry.
    Nie chce też nawalać serią 5 fotek licząc że może 1 będzie spoko kadrem momentem i może będzie ostre... Loteria.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Nie o to chodzi. Tu nie chodzi o ostrość. Jak ludzie tańczą, to robią dziwne ruchy, machają rękami, zamykają oczy, czasem robią głupie miny i takie tam. Pewnych rzeczy nie przewidzisz, bo się nie da. Jak zrobisz w szybkiej serii te np. 3 zdjęcia, to masz szansę wybrać to najbardziej korzystne. Ale rób jak chcesz. To twoja robota.
    Jacek

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni