@
nowart
Miałem z6, mam a7iv - może w ten sposób dorzucę gram innego spojrzenia do dyskusji.
Moja rada na początek: szukaj wypożyczalni z Zf oraz ftz i bierz na kilka dni testów - jeżeli ten af spełni Twoje oczekiwania, masz próbkę jak zapewne będzie wyglądał z nowym z6III. W ten sposób dowiesz się, czy system Nikona spełni oczekiwania w najbliższym czasie.
Zła wiadomość - praca na ftz pozostawia wiele do życzenia, więc i tak pewnie pozostanie niesmak - szarpania obiektywami jest uciążliwe. Sam musisz sprawdzić i przetestować aby nabrać doświadczenia i opinii. Docelowo i tak kupisz natywne obiektywy. Też się tego wypierałem i na koniec kupiłem wszystkie natywne nie zostawiając nic na FTZ.
Mimo wszystko jeszcze raz napiszę - WYPOŻYCZ Zf i sprawdź sam.
Nie bierz z6/z6II (mają bliźniaczy af, no dobra, podobny) one odstają od tego co oferuje rynek. Zdjęcia można robić ale irytacja jest spora patrząc na wydaną kasę vs oferta konkurencji. Matryca jest świetna ale af ograniczony do wyboru śledzenie obiektu lub śledzenie oka to słaby pomysł. Bardzo szanuję soniacza za mały punkt śledzący obiekt a jeżeli pojawi się oko tego obiektu, przerzuca tam ostrość. Z tego co widziałem Zf ma coś podobnego - tego potrzebujesz - uwierz
Na koniec coś co zaboli pewnie kilka osób....mając w domu przez 2 tygodnie z6 z 35/1.8 S oraz a7iv z sigmą 35/1.4 muszę brutalnie napisać: tak, różne światło ale cena używanych obiektywów ta sama a......różnica w prędkości af ogromna. Złe warunki, iso ok 10-16k - sony znacznieeeeee szybciej łapał ostrość. Do tego stopnia, że któregoś dnia zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych w z6 szukając rozwiązania problemu- człowiek za szybko przyzwyczaja się do lepszego.
Ja do nikona nie wrócę nigdy: nie stać mnie i nie będę nigdy dźwigał szkieł 1.2. Sprawdziłem 1.8 i mają dużo zalet ale brakowało mi efektów z 1.4, więc mogłem korzystać z ftz - to też sprawdziłem i lipa - nie tak ma pracować sprzęt za dużą kasę.
Teraz mam sigmy 1.4 na sony - znośna cena po 3-4k za szkło, efekty super i tego będę się trzymał.
Tyle ode mnie, jak chcesz pytaj, może znam odpowiedź jeszcze na jakieś pytanie.
Decyzja indywidualna, problem znany dla ogółu, każdy sam się z nim mierzy i decyduje co wybrać. Powodzenia

Skontaktuj się z nami