Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Domyślnie

Zależy jaka głowica kulowa. Jak kupisz taką za 100 zł, to faktycznie będziesz musiał cały czas ją pilnować. Ale jak kupisz coś porządnego z Benro czy Sirui, nie wspominając drogie jak Markins, RRS, Acratech, FLM, Kirk, Novoflex itp., to trzymanie i manewrowość na wysokim poziomie.

Domyślnie

Mam też monopod - i @Andrzej67 ma rację - to średnio wygodne rozwiązania, na zdjęcia "stacjonarne". Ale w podchodzie czasem się przydawał.
    A co do kuli - solidna głowica kulowa spokojnie utrzyma Ci aparat z porządnym obiektywem.
    Ja wprawdzie fotografuję głównie krajobrazy, ale nieraz stawiałem aparat na statywie z głowicą kulową z obiektywami typu Nikkor 24-120 a i z Sigmą 150-600 się trafiało - z czasem ekspozycji i po kilka minut - i było w porządku.
    Chociaż przy wyciągniętej do 600mm Sigmie bym taki pewny już nie był, że nic nie drgnie...
    Nikon FX i Olympus m4/3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Czechowice-Dz.

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za rady. Po przeczytaniu Waszych porad zmieniłem priorytety. Już nie musi być karbon i głowica będzie kulowa. Niestety trochę przekroczę mój skromny budżet ale myślę, że warto będzie. Wybrałem coś takiego http://digital24.pl/produkt/statyw-s...SABEgK2CPD_BwE
    Ostatnio edytowane przez Andrzej67 ; 26-09-2023 o 08:47

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów