Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Sardynia z rodzinnych wakacji

Trochę nieśmiało bo to z rodzinnych wakacji ale postanowiłem tu pokazać próbki krajobrazów z Sardynii.
    Będę wdzięczny za spostrzeżenia i komentarze.
    Na początek wschód i zachód słońca z Porto San Paolo.
    1.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Sunrise-Tavolara.jpg
Wyświetleń:	33
Rozmiar:	1,17 MB
ID:	75139

2.

Nazwa:	Sunset-Tavolara.jpg
Wyświetleń:	25
Rozmiar:	1,60 MB
ID:	75140

Domyślnie

W dość dziwnym kierunku poszła "obróbka" tych zdjęć. Pierwsze zdjęcie jest, jakby tu delikatnie napisać, fatalnie podane. Wyciąganie z cieni oraz przeostrzenie BIJĄ po oczach wg mnie dyskwalifikując w ogóle to zdjęcie. Chyba, że masz coś mocno nie tak z monitorem...

Domyślnie

Miejsca fajne, więc chętnie zobaczę kolejne zdjęcia - zwłaszcza że Sardynia gdzieś tam w moich planach wyjazdowych czeka.
    Ale zgadzam się całkowicie co do 1 - zmasakrowałeś to zdjęcie obróbką.
    2 pod tym względem lepsza - ale kadr można by poprawić - choćby przez lekkie przycięcie z prawej strony, tak żeby nie było tych nieostrych i przyciętych roślin.
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomekk Zobacz posta
    W dość dziwnym kierunku poszła "obróbka" tych zdjęć. Pierwsze zdjęcie jest, jakby tu delikatnie napisać, fatalnie podane. Wyciąganie z cieni oraz przeostrzenie BIJĄ po oczach wg mnie dyskwalifikując w ogóle to zdjęcie. Chyba, że masz coś mocno nie tak z monitorem...
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    Miejsca fajne, więc chętnie zobaczę kolejne zdjęcia - zwłaszcza że Sardynia gdzieś tam w moich planach wyjazdowych czeka.
    Ale zgadzam się całkowicie co do 1 - zmasakrowałeś to zdjęcie obróbką...

Całe szczęście że napisałem że "nieśmiało prezentuję te zdjęcia".

Przyznaję że w obróbce "szukam swojej drogi".

Po tych dwóch krótkich komentarzach im dłużej patrze na to zdjęcie tym więcej widzę obszarów gdzie poszedłem w buraki.
    Dzięki i obiecuję że wrzucę więcej, mam nadzieję bardziej dopracowanych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomekk Zobacz posta
    niestety ale musze sie zgodzic z ta opinia

Domyślnie

Kilka widoków z wycieczki na Capo Caccia.
    Będę wdzięczny za "to the point", aczkolwiek wyrozumiały komentarz. Tak jak do tej pory
    3.

Nazwa:	DSC_1132 copy.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	2,32 MB
ID:	75274
    4.

Nazwa:	DSC_1107 copy.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	2,00 MB
ID:	75275
    5.

Nazwa:	DSC_1119 copy.jpg
ID:	75276
    6.

Nazwa:	DSC_1119 copy.jpg
ID:	75276
    7.

Nazwa:	DSC_1120.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	1,37 MB
ID:	75277

Z góry dziękuję za uwagi.

Domyślnie

poprawka źle załączonego zdjęcia

Nazwa:	DSC_1111 copy1.jpg
Rozmiar:	2,23 MB
ID:	75280

Domyślnie

Zdjęcia turystyczne, to się wypowiem Zasadniczo to wiele osób robi podobne zdjęcia z pięknych miejsc, wysyła się do rodziny albo ma pamiątkę. Natomiast na forum fotograficznym raczej entuzjazmu nie wzbudzą. Co jest główną przyczyną, że te zdjęcia nie specjalnie przyciągają uwagę? Myślę, że światło. Słońce na większości jest wysoko, wszystko jest płaskie, na niebie nic się nie dzieje. Wiem, trudno znaleźć latem na tych szerokościach geograficznych jakieś super warunki, ale może chociaż nieśmiertelny zachód lub wschód słońca? Dobre a przynajmniej ciekawsze światło jest w stanie zamaskować brak wyraźnego tematu fotografii, kadrowanie czy uciekającą ostrość, nawet obróbką trudniej jest popsuć takie zdjęcie.

Można powiedzieć, że ludzie podróżujący z aparatem dzielą się na dwie grupy. Tych, którzy fotografują przy okazji podróży i tych, którzy podróżują, żeby fotografować. Konkretnie to przywieźć zdjęcie z efektem WOW! z jakiegoś miejsca i temu podporządkowują całą logistykę podróży. Takich zdjęć jest sporo w necie, one są jakimś wyznacznikiem. Trudno zachwycić zdjęciami zrobionymi w środku dnia przy okazji wycieczki, choć pokazują dane miejsce i mają wartość dokumentacyjną.

Większy potencjał mają moim zdaniem te dwa pierwsze zdjęcia. Natomiast zawiodła obróbka, ale to już wiesz. Jak chcesz to wstaw poprawione albo kolejne wersje, zobaczymy.

Na przyszłość, może przyda się to co przeczytałem kiedyś na tym forum. Fotografia powinna mieć temat i motyw, szczególnie dotyczy to krajobrazu. Temat pokazuje co chcesz sfotografować, np. latarnia morska, ścieżka, skała, itd. Motyw, czyli powód, bodziec dla którego akurat w tym miejscu i czasie naciskasz spust migawki (chmury, wschód/zachód, człowiek w ciekawym miejscu w kadrze, itd.). Przykład z netu, skoro jesteśmy przy Sardynii, zdjęcie także zrobione w środku dnia bez jakichś rewelacyjnego światła. Nie jest to idealne zdjęcie, ale przykład co daje przemyślana kompozycja nawet w nie idealnych warunkach
    https://500px.com/photo/9624191/gulf...-3-by-markus-_
    Autor zdjęcia pokazał plażę, bardzo malowniczo położoną u stóp klifu, motywem (rozumianym jako bodzieć do wyzwolenia migawki akurat w tym miejscu) mógł być ten głaz oblewany przez lazurową wodę.
    Ostatnio edytowane przez poste ; 30-08-2023 o 09:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    .... Co jest główną przyczyną, że te zdjęcia nie specjalnie przyciągają uwagę? Myślę, że światło. Słońce na większości jest wysoko, wszystko jest płaskie, na niebie nic się nie dzieje. Wiem, trudno znaleźć latem na tych szerokościach geograficznych jakieś super warunki, ale może chociaż nieśmiertelny zachód lub wschód słońca? Dobre a przynajmniej ciekawsze światło jest w stanie zamaskować brak wyraźnego tematu fotografii, kadrowanie czy uciekającą ostrość, nawet obróbką trudniej jest popsuć takie zdjęcie.

Można powiedzieć, że ludzie podróżujący z aparatem dzielą się na dwie grupy. Tych, którzy fotografują przy okazji podróży i tych, którzy podróżują, żeby fotografować. Konkretnie to przywieźć zdjęcie z efektem WOW! z jakiegoś miejsca i temu podporządkowują całą logistykę podróży. Takich zdjęć jest sporo w necie, one są jakimś wyznacznikiem. Trudno zachwycić zdjęciami zrobionymi w środku dnia przy okazji wycieczki, choć pokazują dane miejsce i mają wartość dokumentacyjną.

Większy potencjał mają moim zdaniem te dwa pierwsze zdjęcia. Natomiast zawiodła obróbka, ale to już wiesz. Jak chcesz to wstaw poprawione albo kolejne wersje, zobaczymy.
    (...)
    Bardzo Ci dziękuje za ten komentarz.
    Nie można się nie zgodzić z tym co napisałeś.
    Nie oczekuję że wywołam tu efekt "WOW". Nie jestem zawodowym fotografem a jedyne miejsce gdzie pojawiały się moje zdjęcia to strona parafialna.

Na pewno miło jest usłyszeć dobre słowo o tym co się zrobiło ale wartościowe też są spostrzeżenia których ja mogę nie zauważyć. Traktuję to trochę jako dalszą naukę. Ja nie pretenduję do zarabiania na fotografii.

Powiem Wam że nawet po tych komentarzach które tu się pojawiły jak przeglądam zdjęcia które zrobiłem na tym wyjeździe, widzę mnóstwo rzeczy do poprawy.
    Ale to jest też tak jak napisałeś - na wakacjach z rodziną priorytet czasem biorą inne rzeczy a nie jaką przysłonę ustawić.
    Na przykład.... kiedy robiłem to zdjęcie poniżej, dzieci krzyczały żebym wracał się kąpać. A ja czekałem na moment kiedy słońce będzie za chmurkami.
    Na szczęście udało się pogodzić obydwie rzeczy.

No więc i słońce nisko i jest nieśmiertelny zachód.
    Jaki efekt?
    Miejsce to Costa Paradiso, okolice plaży Cala Li Cossi
    8.

Nazwa:	DSC_1207.jpg
Rozmiar:	1,43 MB
ID:	75290

Zdjęciem którym zacząłem ten wątek zajmę się na samym końcu bo teraz to mi wstyd że w ogóle je tu wstawiłem.

Domyślnie

Efekt podobny jak na pierwszych zdjęciach, czyli obróbka jest zła, niestaranna. Czy nie widzisz tego efektu wokół skał po prawej? Pomijając obróbkę, zdjęcia powinny zachęcać innych, którzy tam nie byli, do odwiedzenia tych miejsc, pokazywać coś ciekawego. Fotografie, które się pokazuje publicznie muszą być przynajmniej poprawne, staranne. Czy te są? Ostatni kadr najlepszy, ale w dobie fotografii cyfrowej smak i wyczucie potrzebne są też przed komputerem.

Ps
    Próbuj nie wstydź się. Tak żartobliwie napiszę, że jakbyś takie zdjęcia wstawił 10-15 lat temu, kiedy Forum było fotograficzne a nie tylko sprzętowe i było wielu użytkowników reprezentujących wysoki poziom, to byś się nasłuchał ?
    Ostatnio edytowane przez Tomekk ; 30-08-2023 o 21:28

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni