Koledzy kupiłem ostatnimi czasy konicę 200 vx super(bawię się ostatnimi czasy z różnymi takimi egzotykami). Na pudełku i na filmie ISO 200. Wiecie załadowałem film poszedłem robić zdjęcia wieczorne. Wszystkie oprócz jednego na manualu ze spotem. Coś mi nie grało podczas robienia już, strasznie mnie zadziwiło że jakby jakaś bardzo niska czułość była. Wiecie jednak jak złapałem rytm, i że zmrok zapadał a czasy długie nie wnikałem głębiej w sprawę… Przychodzę do domu bo bateria mi siadać zaczęła przez przypadek zerknąłem jaką mi aparat ISO odczytał z dx, patrzę a tu ISO 50!! No kurczątko co jest?? Czyżby Konica już tak typowo kieruje film do amatorów by nieświadomie prześwietlali tak znacznie film?? Wiecie ustawiłem ręcznie ISO na nominalne 200 tyle, że tak się zastanawiam czy mi w labie teraz nie popartową tego bo maszynka w labie odczytuje z dx chyba?? To już wreszcie nie wiem, naświetlę jako ISO 200, a oni mi to wywołają jako ISO 50.
PS tymi naświetlonymi na 50 się nie przejmuję bo to i tak bardzo długie czasy, ten błąd paradoksalnie mi „pomagał”
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami