Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
    aaudiblee
    Gość

Domyślnie AF-area mode...nikon d70s - POMOZCIE!

AF - area mode... no wlasnie i tu sie zaczyna problem. nie wiem jak ustawic, zeby ostrosc byla "lapana" na calym obszarze, ktory chce zlapac, a nie "najblizszy punkt", "dynamiczny obraz" czy "pojedynczy obiekt". NIe wiem czy mam dobrze skalibrowany aparat - niestety nie posiadam polskiej instrukcji, bo zakupilem aparat za granica i tu tez przebywam, a jednak to co polskie zrozumialsze... nie ukrywajmy, fotografia lepiej "wchodzi" po ojczystemu. Dzieki

Domyślnie

aaudiblee, a jak aparat ma się dowiedzieć, na jakim obszarze chcesz mieć ostro?

Możliwości jest kilka i musisz jedną z nich wybrać, albo w ostateczności przełączyć na MF i ostrość ustawiać ręcznie, tak jak Ci to pasuje.
    Jacek

Domyślnie

A mnie się wydaje że aaudiblee ma chyba problemy z GO. A tu "area mode" nie ma nic do rzeczy.
    pozdrawiam Krzysiaczek

aaudiblee
    Gość

Domyślnie

No wlasnie zastanawiam sie - jako, ze jestem laikiem, a to juz wszyscy zauwazyli - czy nie mam rypnietego aparatu. CHodzi mi o to, czy nie jest cos nie tak jak ustawie wlasnie AF na jakikolwiek z trzech wybranych programow z menu za kazdym razem cos jest nieostre... Moze to wszystko niemadre co pisze, ale bardzo prosze o pomoc - czy tak musi byc, ze pierwszy plan jest ostry a reszta nie, albo przy dynamicznym mam praktycznie wszystko nieostre... z lampa zdjecia wychodza OK, ale to chyba regula - albo nie? POMOCY.... nie wiem czy nie oddac aparatu?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

[quote="aaudiblee"]Moze to wszystko niemadre co pisze, ale bardzo prosze o pomoc - czy tak musi byc, ze pierwszy plan jest ostry a reszta nie, albo przy dynamicznym mam praktycznie wszystko nieostre... z lampa zdjecia wychodza OK...

Szukaj tematu - głębia ostrości. Pewnie robisz na automacie? Zacznij od sprawdzenia przysłony. (czym wieksza jej wartość tym "więcej bedzie ostre") Przy lampie przysłona zazwyczaj ma dużą warość.

Pozdrawiam
    RR

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

aaudiblee,
    primo - ustaw AF-S lub manual i zrób test na FF, BF - jak to zrobić jest napisane w archiwum forum - poszukaj
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie Re: AF-area mode...nikon d70s - POMOZCIE!

aaudiblee,

Sa 3 tryby pracy Autofocusa. Dodatkowo masz dwie mozliwosci, Single lub Continuous autofocus.

Narazie rob w Single (AF-S), Continuous jest dobry do szybkiej reporterki, kiedy zalezy Ci na zrobieniu zdjecia kiedy nacisniesz spust, nie kiedy cos bedzie w 100% wyostrzone.

Nie bede omawial Continuous, tylko skoncentruje sie na Single.

Pierwszy tryb to standardowy "predictive autofocus" oznaczony na wyswietlaczu 5 plusami, jednym z nich w prostokacie oznaczajacym Twoj wybrany punkt startowy w celowniku.
    Co ten tryb robi: musisz wyostrzyc cos za pomoca Twojego wybranego punktu z celownika. Jezeli twoj objekt wyostrzony sie poruszy, to aparat bedzie sie go staral "sledzic" za pomoca pozostalych 4 punktow w celowniku. Innymi slowy przewidziec jego ruchy.

Drugi tryb to jest tryb do stacjonarnych objektow, oznaczony samym jednym prostokatem na wyswietlaczu. Dobry do portretow i rzeczy ktore sie nie ruszaja. Osobiscie go uzywam najczesciej. Aparat nie sledzi objektu. Po prostu wyostrza to co jest pod danym wybranym punktem z celownika.

Trzeci tryb to "Closest Subject Priority". Innymi slowy aparat analizuje co sie znajduje pod 5 sensorami autofocusa i jezeli oceni ze cos jest najblizej to sie na tym objekcie skoncentruje. Dobry to fotografii ptakow w locie - przynajmniej tak jak ja probowalem, bo nie mam na to odpowiedniego jeszcze szkla. Nie jestem pewien czy aparat sledzi objekt tutaj w tym trybie.

Co jest wazne. Zawsze staraj sie wyostrzac za pomoca centralengo prostokata w celowniku. Sensor autofocusa ktory sie pod nim znajduje jest bardziej czuly niz pozostale 4 (D70/D50) lub 10 (D200), chyba ze masz D2h/D2x, ktory ma 9 takich sensorow i 2 dodatkowe slabsze.

Umiesc ten prostokat nad czyms kontrastowym, takim jak oko osoby ktora fogografujesz, lub jej usta. Focus powinien byc idealny. Najlepiej uzywac trybu nr 2 do stacjonarnych objektow.

Autofocus wyczowa kontrast i stara sie cos kontrastowego wyostrzyc. Nie mierzy np. dystansu do objetku za pomoca laserow tak jak to robia np. aparaty Sony. Dziala wylacznie na podstawie kontrastu sceny.

Napisz jak Ci poszlo.
    Przemek

Cytat Zamieszczone przez aaudiblee
    AF - area mode... no wlasnie i tu sie zaczyna problem. nie wiem jak ustawic, zeby ostrosc byla "lapana" na calym obszarze, ktory chce zlapac, a nie "najblizszy punkt", "dynamiczny obraz" czy "pojedynczy obiekt". NIe wiem czy mam dobrze skalibrowany aparat - niestety nie posiadam polskiej instrukcji, bo zakupilem aparat za granica i tu tez przebywam, a jednak to co polskie zrozumialsze... nie ukrywajmy, fotografia lepiej "wchodzi" po ojczystemu. Dzieki

Domyślnie

Wszyscy widzę dajecie po temacie a aaudiblee, nawet nie czai co to jest GO nie mówiąc o BF/FF

aaudiblee, polecam na początek podstawy fotografii bo lustrznak to nie tani kompakt który wszędzie łapie tą Twoją ostrość
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Problem jest jak widzę o Głębi ostrości ( GO) więc poczytaj może ten artykuł http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375 , myślę że powinien Ci wyjaśnić co i jak , i jak uzyskać wszystko ostre.
    Operowanie GO jest bardzo ważne ,"wszystko ostre" to jak widzę początki.
    Z czasem postaraj się wykorzystywać cały zakres GO.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Domyślnie

witam ja osobiscie w miare mozliwosc przeczytalem wiekszosc problemow poruszanych na tym forum (plus wskazane przez forumowiczow artykuły) a zwiazane z GO
    i z ostroscia nie mam (jak na razie wiekszych problemow ale za to pojawia mnie sie inny problem: srodkowy punkt "celownika" podswietla sie tylko w przypadku gdy mam ustawione AF-area mode na Closet w innych przypadkach zawsze swieci sie gorny wskaznik "celownika" bez wzgledu jak ustawie pomiar mierzenia swiatla
    za pomoc w rozwiazaniu ewentualnie za wskazowki z gory b. dziekuje

[ Dodano: Sob 08 Lip, 2006 ]
    acha zapomnialem jeszcze dodac, iz ten gorny punkt w celowniku swieci mi sie ciagle gdy zmienie AF-Mode na inne ustawienie oprocz Closet. Nie wiem dlaczego? czyzby cos ze stykami?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów