Zastanawiam się jaką największą odbitkę mogę zrobić przy 6Mpix....?? bEZ JAKIEJKOLWIEK STRATY JAKOŚCI...
Szukaj
Zastanawiam się jaką największą odbitkę mogę zrobić przy 6Mpix....?? bEZ JAKIEJKOLWIEK STRATY JAKOŚCI...
Nikon d50 + T17-50
17,02x 25,7cm
D50+Tamron 17-50/55-200/90 macro + SB-800 + SB-26 + (PQI i SANDISK III 2 GB - uszkodzone)
Kiedys mialem linka do takiej tabelki z ilu mpx mozna robic (teoretycznie) najwieksze odbitki.... Ma ktos moze namiar ? Bo nie moge znalezc tego w necie...
Witam.
Wiem ze to miejsce to może nie giełda przechwałek ale ja kompletem D50 + 70-210 uszczeliłem takie cos :
I wydrukowałem sobie później na drukarce Epson Stylus Pro 7800 wydruk o rozmiarach 50x70 cm, Wg mnie wygląd wydruku jest więcej niż zawalający.
Zdjęcie należy oczywiście wcześniej odpowiednio przygotować - ale uważam ze przy dobrym zdjęciu można śmiało wywoływać odbitki 30x45 i większe z 6 mpix matrycy w D50.
wystarczy policzyć:
ilość pixeli/300 x 2.54 = długość boku odbitki w cm dla 300 dpi
w tym wypadku 3008/300 x 2.54 i 2000/300 x 2.54 = w przybliżeniu odpowiednio 25,5cm x 17cm
to jest odbitka do oglądania w ręce przed nosem, do powieszenia na ścianie spokojnie większa w mniejszej rozdzielczości lub interpolowana
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Można robić naprawdę duże, tylko warto samemu resize`ować fotę do rozmiarów jakie są wymagane (przy 300dpi), i w zaznaczyć w labie że chcemy 1:1. Już od dawna tak robie, sam też wyostrzam i każę robić bez żadnych korekcji. Monitor mam mniej więcej tak samo skalibrowany jak maszyna Kodaka. I mam pewność, że otrzymam w dużym przybliżeniu obraz jaki widzę na monitorze.
Jeśli nie ma ma dużych cropów, to można śmiało walić 30/45 ( a nawet więcej), a to już można pokazać na ścianie :]
D800
Hej.
D50+N55-200 i robiłem 30x45 na papierze Kodaka, maszyna Agfa. Wyszło rewelacyjnie, z bliska można pooglądać szczegóły, na co dzień wisi z daleka. Po wyjściu z aparatu tylko lekka obróbka zdjęcia plus przycięcie do odpowiednich proporcji przed wywołaniem.
Ja mam wydruki 40x60cm i wygląda to bardzo dobrze, pamiętaj że takie zdjęcia ogląda się z odległości
ok 1,5-2m i wtedy jest ok
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Skontaktuj się z nami