Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Matin UV

Domyślnie Matin UV

Witam, czy ktos z Was moze mi powiedziec co wart jest filtr UV Matina (36 zl)? Mam go zamontowanego na stale w kitowym obiektywie i nie jestem zadowolony z jakosci zdjec (wydaje mie sie ze sa zbyt ciemne), jeszcze nie probowalem robic zdjec bez filtra. Przeczytalem mase postow na temat filtrow innych firm natomiast nie napotkalem Matina. Czy jest on cos wart czy raczej powinienem z niego zrezygnowac na rzecz czegos drozszego a moze znacznie lepszego.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

na pewno...nawet zwykła hoya bedzie lepsza, ale też niewiele...już hoya HMC nie będzie sprawiać problemów, ale to, że zdjęcia są za ciemne to raczej nie filtr, ale pomiar światła :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

tanie nie zawsze znaczy dobre

Marumi UV-MC Neo Dynamic -slim- 232 PLN
    Marumi NOWOŚĆowłoki WPC Waterproof – 10 powłok MC 138 PLN
    Tiffen UV MC (2 powłokowy) 189 PLN
    HOYA SHMC
    B+W MRC UV
    HELIOPAN 67 SH-PMC 16 powłokowy

Sam oceń co dostałeś za swoje PLN
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Domyślnie

ok Alf, wielkie dzieki! myslalem ze taki filtr wystarczy (sugestia sprzedawcy), a ja caly czas sie ucze, nie wiem czy zbierac kase na lepszy UV, czy poki co pozostac przy tym, a zaczac pracowac nad zdjeciami. Zastanawialem sie nad tym niedoswietleniem zdjec, bo tak na logike czytalem o przepustowosci filtrow UV, wiec zasugerowalem sie tym ze jak kiepski filtr, to obetnie swiatlo i wyjda ciemne zdjecia. Moze niezbyt dobre rozumowanie ale tak sadzilem.
    ot pstrykam....

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

filtry UV nie blokują światła, ale pewien zakres częstotliwości fal UV i nie mają wpływu na jasność/ciemność zdjęcia, mają natomiast pewnien wpływ na ciut większe nasycenie kolorów i dynamikę perspektywy powietrznej (głównie w górach i nad morzem, ale ostatnio przekonałem się, że również na innych terenach w określonych sytuacjach też :P)
    sjm, podał ci przykłady różnych bdb filtrów...do szkieł kitowych myślę, że wystarczą podstawowe filtry marumi MC oraz hoya HMC, zaś do lepszych szkieł można już inwestować w droższe wersje heliopana, marumi, tiffena, b+w czy hoyi (SHMC i PRO)
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

SJM, ALF- bardzo dziekuje za rady i pomoc, doskladam na lepsze szklo, a postaram sie bardziej skupic na tym co i jak foce moze efekty beda lepsze.
    ot pstrykam....

Domyślnie

bez znaczenia kup najtańszy filtr za 30 - 40 zł i bedzie działał. nie wierze w różnice między filtrem za 50 i 300 zł poprostu. to wszystko brednie sprzedawców jak nie pracujesz w cieżkich warunkach z deszczem i nie niszczysz szybko sprzętu to na cholere ci to?. i nie zdjemuj go z obiektywu, jeszcze nie spotkałem sie z potrzebą zdjęcia filtra uv dla uzyskania lepszej jakości obrazu. pozdro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwieku
    jeszcze nie spotkałem sie z potrzebą zdjęcia filtra uv dla uzyskania lepszej jakości obrazu.
    ...szczęściarz ...
    Pozdrawiam, Adam.

F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwieku
    bez znaczenia kup najtańszy filtr za 30 - 40 zł i bedzie działał. nie wierze w różnice między filtrem za 50 i 300 zł poprostu. to wszystko brednie sprzedawców jak nie pracujesz w cieżkich warunkach z deszczem i nie niszczysz szybko sprzętu to na cholere ci to?. i nie zdjemuj go z obiektywu, jeszcze nie spotkałem sie z potrzebą zdjęcia filtra uv dla uzyskania lepszej jakości obrazu. pozdro
    Skromnie się nie zgodzę
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

@cwieku
    Czy ty czasem nie jesteś besserwisser ?
    SB800 + ciężka torba ( oprócz talentu )

"lepiej milczeć, wtedy nawet głupca moga wziąć za mędrca"

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów