Nie ma. Znaczy mkI i mkII na Nikona Z nie ma.
Nikonowska wersja to mkII z Sony.
Szukaj
Nie ma. Znaczy mkI i mkII na Nikona Z nie ma.
Nikonowska wersja to mkII z Sony.
Viltrox wydaje się bardzo przyzwoitą alternatywą, jedyne co mnie martwi to af i brak uszczelnienia pogodowego.
Brak uszczelnienia fakt. AF - nie demonizowałbym tak bardzo. To, że jest gorszy od Nikkora nie oznacza, że jest złyJa przy raczej statycznych ujęciach nie mam z AF żadnych problemów. Szybko, celnie itd.
Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.
Może ukaże sie 85/1.4
https://photorumors.com/2023/04/17/m...or-e-z-l-x-rf/
Zapewne sie ukaże. Dyskutuje się jedynie o tym, czy ukaże sie to szkło z mocowaniem Canon RF. Bo wycofano na skutek sprzeciwu Canona Meike 85/1.8. I chwilę potem ta firma pokazuje 1.4? Dziwne. Ale na Nikona Z zapewne będzie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Jest możliwe, że Canon może podejść do tego, jak niby Nikon podchodzi. Czyli 85/1.8 i f/1.2 nie, ale f/1.4 już tak. Cóż, ploty, ploteczki.
Myślę, że ze względu na ceny to firma (Nikon, Canon) powinna mieć w ofercie 85 mm o każdej z tych jasności. Wielu nie stać na f/1.2 i chętnie kupią f/1.4.
Canon wprowadził w końcu w mocowaniu EF jasność 1.4 (i to ze stabilizacją).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Teoretycznie tak, w praktyce opracowanie 3 stałek i stworzenie 3 segmentów zdecydowanie się nie opłaci producentowi, lepiej pogonić potencjalnego nabywcę w jedno z dwóch rozwiązań. Może, gdyby 2/3 optykobiorców nie kierowało się MTFami, to by się dało rozszerzyć podejście Canona: 85/2 z funkcją makro (roboczy osiołek portretowo-zblizeniowy), 85/1.2 w formie bokeh monster (i optyczna dwukilogramowa żyleta od pełnej dziury) i teraz możemy sobie pozwolić na nostalgiczny podwójny Gauss 85/1.4 w stylu planara (może inny układ, nie siedzę w tym zupełnie), w tabelach szkło orze dno i zjada muł, w praktyce ma rewelacyjną plastykę o zakręcony bokeh.
Niestety canonowi się to nie opłaci, a Nikon nie ma żadnego planu i pomysłu, wrzucają jakieś randomowe szkła, zamiast budować system![]()
Na tą 85/1.4 od Meike to chyba nie ma co czekać. Nie wiadomo, kiedy będzie. Nawet na stronie Meike jej nie ma jeszcze.
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 24-04-2023 o 18:17 Powód: przeniesienie części rozmowy do innego tematu
Viltrox to nie tylko cena ale i 5 lat gwarancji.
Skontaktuj się z nami