Close

Strona 38 z 39 PierwszyPierwszy ... 2836373839 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 383

Domyślnie

Co jeśli AI orzeknie, że to plagiat a tak nie jest? To się zdarza. Jakaś instytucja odwoławcza? Czy student ma po prostu pecha, że AI akurat popłynęła? Ciekaw jestem.

Domyślnie

Kilka dni temu kobieta zgłosiła, że na otrzymanej z pizzerii pizzy nie było salami. Chciała zwrotu pieniędzy. Tez przerobiła, trochę nawet nieudolnie zdjęcie za pomoca AI. Najciekawsze, że pizzeria miała filmik z przygotowań pizzy, gdzie widać jak salami jest położone.
    No cóż, oszustwa były zawsze, teraz są tylko nowe narzędzia.
    Więcej tutaj:
    https://rzeszow-news.pl/sztuczna-int...zowie-zdjecia/
    Nikon Z6 III, Nikon Z5, Nikkor Z 24-70 4S, Nikkor Z 50 1.8S, Viltrox 16 1.8 , Viltrox 35mm 1.2 LAB, Viltrox 85 1.8, Sigma 135/1.8 Art, Tamron 150-600 G2, FTZ II, itp.

Domyślnie

@poste Od tego jest JAS czyli jednolity system antyplagiatowy MEiN.
    Ona jako promotor sprawdza przed złożeniem i w trakcie konsultacji.
    AI wskazuje żródła i często samo się przyznaje, że coś takiego stworzyła.
    Jak wskazuje źródła to jest bardzo łatwe do weryfikacji.
    Swoją drogą znając delikwenta, wiadomo w trakcie dyskusji, czy osoba wie o czym pisze, czy zapala się czerwona lampka.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 21-05-2026 o 00:00
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Jesteśmy ostatnim pokoleniem, które mogło być pewne, że tekst lub obraz który widzi był stworzony wyłącznie przez człowieka.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Domyślnie

O programach antyplagiatowych słyszałem, nie wiązałem ich z AI. Dla mnie to trochę różne rzeczy. Sądziłem że piszesz o sprawdzaniu jakichś drobniejszych prac w AI typu ChatGPT. Program zatwierdzony przez MEN to nie na dyskusji. Myślałem o sytuacji takiej, mój siostrzenic chodzil wkurzony bo samodzielnie napisał pracę domową w LO, nauczycielka wrzuciła do Czata a ten radośnie orzekł, że to dzieło AI

Domyślnie

Nie mylmy plagiatu (wykorzystywania cudzych prac w całości, fragmentach lub z drobnymi modyfikacjami) z halucynacjami AI bazującymi na istniejących pracach.
    Wyobraźcie sobie dwie sytuacje:
    1. piszecie pracę w pełni na podstawie istniejących źródeł - jeśli nie jest to doktorat, to jest to jak najbardziej przyjęta praktyka.
    2. AI pisze za was pracę na podstawie istniejących źródeł - nie jest to w porządku, nawet jeśli finalnie tekst będzie miał sens, a 'autor' poświęci chwilę na korekty.

Istnieją książki w pełni pisane przez AI (z jawną deklaracją), są też książki 'AI assisted' - również ze wzmianką, ale są też takie, których autorzy nie przyznają się do wykorzystywania AI jako wsparcie - według mnie najnowsza książka Dana Browna (The Secret of Secrets) oraz Lee Child (Exit Strategy) były wspierane przez AI, a przynajmniej tak mi się je czytało (okropnie), Dana Browna porzuciłem w połowie, a wcześniejsze jego książki bardzo lubiłem.
    Ostatnio edytowane przez NimnuL ; 21-05-2026 o 07:55
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Domyślnie

AI tworzy zgrabne banały, zgadzam się że trudno sie to czyta czy słucha (pełno tego na YT). Z drugiej strony jesteśmy na początku przygody z AI i to jest po części fascynujące, po części przerażające.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL Zobacz posta
    Jesteśmy ostatnim pokoleniem, które mogło być pewne, że tekst lub obraz który widzi był stworzony wyłącznie przez człowieka.
    Tak trochę dla żartu, ale szympans Congo już 70 lat temu tworzył obrazy, który pewnie niejeden pomyliłby z pracami współczesnych artystów. Lub przynajmniej dziecka. A takich przypadków malujących zwierząt jest więcej (słonie w Taj czy świnka Pigcasso) Na długo przed nastaniem AI powstawały już takie maszyny AARON, którego dzieła są/były wystawiane np. w Tate w Londynie. A pod koniec lat 50tych "maszyny" tworzyły już muzykę jak choćby Illiac Suite. Osobiście nie popadałbym w aż tak pesymistyczne tony. W tej chwili być może mamy okres przejściowy i dla wielu to co wyczynia obecnie AI to cały czas nowość z którą nie są zaznajomieni. Jak to się potoczy w przyszłości, czy będą jakieś regulacje i czy pojawią się pewniejsze narzędzia, które pomogą w analizie to się dopiero okaże? Wcale nie jest też wykluczone, że w przyszłości nasze podejście zupełnie się zmieni, nie będziemy przyjmować wszystkiego na wiarę, zamiast tego wyrobi się w nas nawyk analizowania i sprawdzania. Z drugiej strony nawet przed AI ludzie byli w stanie uwierzyć niemal we wszystko więc wcale tak dużo się nie zmieni

Domyślnie

Faktycznie. Czyli tylko co do tekstu mogliśmy mieć pewność

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL Zobacz posta
    ...ale są też takie, których autorzy nie przyznają się do wykorzystywania AI jako wsparcie - według mnie najnowsza książka Dana Browna (The Secret of Secrets) oraz Lee Child (Exit Strategy) były wspierane przez AI, a przynajmniej tak mi się je czytało (okropnie), Dana Browna porzuciłem w połowie, a wcześniejsze jego książki bardzo lubiłem.
    Czytałeś oryginały czy tłumaczenia? Bo może tłumaczenia były robione ejajem?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Strona 38 z 39 PierwszyPierwszy ... 2836373839 OstatniOstatni