Close

Strona 35 z 39 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 383
    cdc
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Przypomina to nieco sytuacje z Canonem i Nikonem - myśleli, że utrzymają sprzedaż, ignorując przez lata bezlustra Sony.
    /.../
    Pierwszy kto potraktuje to serio wygra rynek.
    Jestem przeciwnikiem AI, ale zarazem dziwi mnie, że producenci sprzetu foto to na razie olewają.
    /.../
    Ale będziemy w to szli. Bo wygra interes korporacji myślących w kategorii zysku

N i C nie niszczyli rynku na którym zarabiali i byli liderami.
    /.../
    Bo nie chcą ubić rynku na którym zarabiają.
    /.../

Na AI nie wygrają producenci aparatów i obiektywów.

To upowszechnienie obrazów generowanych przez AI sprawi że aparaty i obiektywy staną się zbędne.

Po co mają przykładać rękę do swojej śmierci?
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 23-02-2026 o 02:57

Red face

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    1. Musi mieć wartość? Niestety świat nie idzie w tym kierunku. Dodam, że mi sie to NIE PODOBA. Ja tylko analizuję, łączę kropki, widzę co będzie dalej. Będzie źle.
    2. zauważyłeś, że są różne rodzaje w fotografii (reportaż ale i reklama). Nie ma nakazu stosowania AI, kłamania na zdjęciach. Ci co chcą to i tak to zrobią, bo mogą.
    3. AI pożarła reklamę. No właśnie. Nie wsadzą tego w aparaty to będzie to robione poza aparatami.
    Jaka to różnica czy AI ci zaingeruje w komputerze czy w aparacie? Odróżnisz wyniki w tych przypadkach??? Nie.
    Fakt, że wykorzystanie AI będzie wymagało komunikacji z serwerami. Czyli w aparacie karta SIM, net. To problem? Nie, tylko trzeba chcieć. Na razie nie chcą. AI na zdjęciach i tak nie zatrzymają, a tracą rynek na rzecz smartfonów oraz to że utrudniają tym co muszą zgrać do kompa by wykorzystać AI.
    Przypomina to nieco sytuacje z Canonem i Nikonem - myśleli, że utrzymają sprzedaż, ignorując przez lata bezlustra Sony. Pierwszy kto potraktuje to serio wygra rynek.
    Gorszy pieniądz wypiera lepszy. Niestety. Konserwatyści mogą być przekonani, że liczy sie tradycja (Japonia). Tylko co z postępem? Nawet takim, który .... niszczy.
    By było dziwniej. Jestem przeciwnikiem AI, ale zarazem dziwi mnie, że producenci sprzetu foto to na razie olewają. Niestety. Długofalowo AI przysłuży się nauce - to plus, ale odbierze większości ludzkości umiejętności samodzielnego myślenia. Nie mówię o tym co za rok, ale to po prostu będzie postępowało. Może chcą by ludzie byli głupsi? Łatwiej takimi manipulować. Cd.? tak się rodzą tyranie, wojny itd. W sumie mogę powiedzieć, że na szczęście niedługo emerytura i nie dożyję najgorszego.
    Posłuchajcie sobie co mówią o przyszłości np. prof. Dragan czy niektórzy nobliści. Każdy widzi kilka ścieżek dokąd to zaprowadzi. Każda ze ścieżek jest finalnie negatywna. Ale będziemy w to szli. Bo wygra interes korporacji myślących w kategorii zysku a nie interesu społecznego. Mają to gdzieś. Bo to odległa perspektywa. Bo jak nie my to zrobimy to zrobią to inni. Lepiej byśmy to my zarobili, czyż nie?
    Mnie interesują ludzie, nie zysk korporacji. Ale nie ja rządzę. Ani ty. Korpo określane chyba jako Big Techy mają więcej do gadania. Co promuje FB czy X? Rzeczowe wpisy? Tego sie nie klika.
    W życiu masz dwa wyjścia. Albo walczysz o swoje, albo patrzysz jak, przestaje być Twoje. Być może na pewne sprawy nie masz wpływu, ale Twoja reakcja jest Twoją decyzją.
    Ostatnio edytowane przez Jurek Ż ; 23-02-2026 o 09:29

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

cdc
    Gość

Domyślnie

58% fotografów straciło pracę na rzecz generatywnej sztucznej inteligencji: badanie https://petapixel.com/2026/01/30/58-...ive-ai-survey/

Zdjęcia AI powodują spustoszenie na rynku pracy w Korei Południowej https://petapixel.com/2026/03/09/ai-...as-job-market/

Funkcja sesji zdjęciowej Google Pomelli jest tutaj, aby wbić paznokcie w trumnę fotografii https://petapixel.com/2026/02/20/goo...f-photography/

Zdjęcia ślubne wygenerowane przez AI https://petapixel.com/2025/09/18/is-...edding-shoots/

-Jak AI pozbawi pracy wielu fotografów profesjonalistów, to entuzjaści fotografii -czyli ci co nie muszą kupować sprzętu, ale chcą
    będą musieli płacić za niego więcej [kurczący się rynek].

cdc
    Gość

Domyślnie

Kiedy dowiedziałem się, że Adobe wprowadziło całą naszą bibliotekę do swojego rurociągu szkoleniowego AI, nie pytając, bez oddzielnej licencji, bez żadnej rekompensaty - było to druzgocące - mówi Carter. Nie wykorzystali tylko kilku obrazów. Przejęli nasze treści i wykorzystali je do stworzenia produktów, które teraz bezpośrednio z nami konkurują. Sztuczna inteligencja Adobe potrafi teraz generować tak samo różnorodne obrazy, na które poświęciliśmy lata i znaczne zasoby. Wykorzystali naszą przewagę konkurencyjną i przekształcili ją w swoją właściwość.
    https://petapixel.com/2026/03/11/he-...brary-he-lost/
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 12-03-2026 o 16:05

Domyślnie

no i sobie zepsułem Comfyui - nie uruchamia się bo:
    RuntimeError: No CUDA GPUs are available

reinstale sterowników, comfyui, aktualizacji Pytona nie pomaga

lekko utknąłem - ktoś pomoże? miał ktoś taki problemik
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Jak nazwa plików i znak wodny wskazują, GeminiAI ("myślący").
    Nadal za mało, uszy nie rzucają cienia.
    Nie propmtowałem o poprawkę, bo takowa często degraduje jakość.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Gemini_Generated_Image_luo88pluo88pluo8.png
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	6,79 MB
ID:	94527

Nazwa:	Gemini_Generated_Image_g7zznbg7zznbg7zz.png
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	6,92 MB
ID:	94528

No i pół uśmiechu temu misu zostało (foto wsadowe poniżej), można uznać za bliznę.

Nazwa:	wsad temu ejaju.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	312,8 KB
ID:	94529
    Ostatnio edytowane przez Wind Mill ; 22-03-2026 o 22:38
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Naprawiłem

Proste to było jednak... A ja reinstalki robię programu, dodatków, sterowników... Ehh
    Człowiek się ciągle uczty... Ja się cały czas uczę
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    Jak nazwa plików i znak wodny wskazują, GeminiAI ("myślący").
    Nadal za mało, uszy nie rzucają cienia.
    Nie propmtowałem o poprawkę, bo takowa często degraduje jakość.

No i pół uśmiechu temu misu zostało (foto wsadowe poniżej), można uznać za bliznę.

"Tak sobie" to wygląda. To znaczy to co wygenerował soft.
    Do dużej ilości rzeczy można się przyczepić.
    Nie widzę od jakiegoś czasu poprawy w działaniu tych algorytmów.
    To samo w "generatywnym" w LrC. Twarz w miarę zrekonstruuje, sylwetkę też. Ale cienie , dłonie czy kończyny niestety często wyglądają jak po łamaniu kołem.

Domyślnie

Czy tylko mi coś tu strasznie śmierdzi? Czy jurorzy prestiżowego konkursu znów okazali się kompletnymi debilami?
    1 miejsce w kategorii analog/film, klasa profesjonalna
    https://photoawards.com/winner/zoom....-1722599843-25
    Portfolio fotografa:
    https://marcobenedetti-photography.com/portfolio/

Strona 35 z 39 PierwszyPierwszy ... 253334353637 ... OstatniOstatni