Close

Strona 34 z 39 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 383

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Pozostawiając trochę z boku całkiem abstrakcyjne zabawy jak powyżej to AI schodzi "pod strzechy" Widzę po znajomych, że niektórzy zaczynają wrzucać w FB zdjęcia (z sobą) spreparowane przez sztuczną inteligencję. A to tło zmienione ale i powoli osoba wpasowana w jakąś sytuację (siedząca w wypasionym samochodzie, jazda konna).
    Jak się człowieka zna lepiej to można wyłapać, że jest to ciut sztuczne ale uczciwie powiem, że jak na potrzeby mediów społecznościowych źle to nie wygląda. Sporo osób może mieć problem z odróżnieniem prawdy od fałszu.

Czuję, że szybko ludzie to podłapią i zaczną używać. Biedni fotografowie proponujący jakieś sesje tematyczne będą lada moment.
    Narzędzi jest dużo i niektóre działają lepiej a inne gorzej. Zależy też od zdjęcia źródłowego do przeróbki.
    Wczoraj pobawiłem się przeróbka samego siebie na wysportowanego gościa z wyrzeźbionym ciałem oraz zmieniłem się w postać z bajki takie zabawy z promptami i programem i wyszło całkiem całkiem... Pewnie da się zrobić lepiej takie rzeczy ale w sumie po co? Chwilowa zajawka lub post na socjale gdzie wkręcamy znajomych
    Nie będę wrzucać przeróbek samego siebie ale ogólnie to wyszło bardzo realistyczne i twarz bardzo bardzo przypomina wręcz ciężko odróżnić jakby zdjęcie dodać w 1024x1024 pix
    Udało się też nieźle przerobić zdjęcie córki że wygląda jak prawdziwa a przytula pieska z ulubionej bajki.. Także tak mix na zdjęcie...no co... 4 i 6 latka pod wrażeniem już mam zamówienia na kolejne zdjęcia
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

No dokładnie, o tym mówię Nie trzeba się napracować a efekt jest zadowalający.

Jak podłapią to szerzej wszystkie te dziewczyny zarzucające media fotkami ze swoich sesji, się będzie działo
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Akurat mi się to bardzo podoba... W sensie jako rozrywka... Chcesz sobie zrobić jakieś zdjęcie/grafikę masz pomysł, ale w PS zajmie to bardzo dużo czasu zresztą nie każdy zna się na Photoshopie w sposób zaawansowany... A takie AI zrobi to migiem za Ciebie.. Online w chmurze za darmo... Lub jak ktoś chce się pobawić na swoim kompie bardziej lokalnie/anonimowo... Ja nie korzystam z generatorów obrazów AI online to się nie znam ale pisałem z kimś na messengerze kto ogarnia właśnie takie rzeczy online i mówiła mi że te całe AI algorytmy nie chca przetwarzać zdjęć dzieci (zabezpieczenia)... A lokalnie przerabiam zdjęcia swoich dzieci z bardzo dobrymi efektami i żadne zabezpieczenia mnie nie interesują. Lokalnie to sobie mogę też "gołych bab" narobić setki jakie chce, nawet rudą Japonke z piegami he i serio te portrety wychodzą extra (chociaż największy problem jest z oczami... ale do ogarnięcia).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Flux2-Klein-4b-base_00009_.png
Wyświetleń:	183
Rozmiar:	1,71 MB
ID:	93432

Nazwa:	ComfyUI_00132_.png
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	1,40 MB
ID:	93434

Nazwa:	ComfyUI_00112_.png
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	1,26 MB
ID:	93433
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 03-02-2026 o 11:12

Domyślnie

To chyba mój najlepszy Batman jakiego zrobiłem dzięki AI (taki mi się podoba najbardziej na wzór Keatona z 9

Nazwa:	test_00061_.png
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	1,08 MB
ID:	93567

cdc
    Gość

Domyślnie

Pierwszy popularny producent, który wdroży sztuczną inteligencję w aparacie, będzie tego żałował

https://petapixel-com.translate.goog..._x_tr_pto=wapp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Pierwszy popularny producent, który wdroży sztuczną inteligencję w aparacie, będzie tego żałował
    To zdanie napisał ktoś o konserwatywnych poglądach. Bo prawda okaże się inna. Wygra, sprzedaż wystrzeli. Ludzie nie chcą prawdy (nie wszyscy). O czym świadczą zasięgi influencerek z ich nierealnie pięknym światem.
    Myślę że "giganci" świata foto trzymają się klasycznego podejścia, co mnie dziwi. Dlaczego nie patrzą w stronę tego co umożliwiają smartfony? Wrzućcie wreszcie to w aparaty! Bo wyginiecie jak dinozaury.
    Dla pożądających "klasyki". W menu mamy chyba ponad 100 rzeczy do ustawienia. Dlaczego nie ma kolejnej - włącz/wyłącz tryb AI, a w zakładce AI to jakiej ingerencji chcesz. Płytka GO (no tak, jasne stałki "zginą", a to był przychód). Charakter bokehu - gładki, bubble itd. itd itd.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

zgadzam się w 100% z Jackiem. Zastanawiałem się niejednokrotnie, co powstrzymuje producentów przed takim posunięciem. Może we flagowych aparatach by to nie licowało z powagą, ale w tych amatorskich? Takie Z30, nie wspomiając o jakichś instaxach, gdzie fotki wychodzą tak małe, że ewntualnych 6 palcow i tak nikt nie zauważy? Mógłbym zgadywać, że może po prostu licencje na modele są zbyt drogie, a wytrenowanie własnego, to potężny koszt. A może coś do rzeczy ma to, że to głównie producja z rynku japońskiego, a oni lubią kultywować tradycję?

Domyślnie

Jeśli fotografia nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości, jej wartość będzie żadna. Oczywiście mam na myśli reportaż, fotografię rodzinną, krajobrazową. Zdjęcia reklamowe AI już pożarła.
    Co innego poprawianie wad optycznych jak aberracja, czy dystorsja, a co innego domalowane obłoczki, których nie było.
    Ostatnio edytowane przez brzezior ; 23-02-2026 o 00:10
    D850 | D5300| D780 | N80 | S 24-105/4 | N18-140 3,5-5,6 | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800

Domyślnie

Malowanie obłoczków, to jedno, ale zmiana bokeh? Albo - czego sam bym chętnie korzystał - wyciągnie nieba, rozjaśnianie twarzy, usuwanie plamek kurzu. Możliwości jest wiele, każdy może mieć nadzieję na inny sposób i zakres ingerencji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzezior Zobacz posta
    Jeśli fotografia nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości, jej wartość będzie żadna

Jeśli fotografia nie będzie odzwierciedlać rzeczywistości, jej wartość będzie żadna. Oczywiście mam na myśli reportaż, fotografię rodzinną, krajobrazową. Zdjęcia reklamowe AI już pożarła.
    1. Musi mieć wartość? Niestety świat nie idzie w tym kierunku. Dodam, że mi sie to NIE PODOBA. Ja tylko analizuję, łączę kropki, widzę co będzie dalej. Będzie źle.
    2. zauważyłeś, że są różne rodzaje w fotografii (reportaż ale i reklama). Nie ma nakazu stosowania AI, kłamania na zdjęciach. Ci co chcą to i tak to zrobią, bo mogą.
    3. AI pożarła reklamę. No właśnie. Nie wsadzą tego w aparaty to będzie to robione poza aparatami.
    Jaka to różnica czy AI ci zaingeruje w komputerze czy w aparacie? Odróżnisz wyniki w tych przypadkach??? Nie.
    Fakt, że wykorzystanie AI będzie wymagało komunikacji z serwerami. Czyli w aparacie karta SIM, net. To problem? Nie, tylko trzeba chcieć. Na razie nie chcą. AI na zdjęciach i tak nie zatrzymają, a tracą rynek na rzecz smartfonów oraz to że utrudniają tym co muszą zgrać do kompa by wykorzystać AI.
    Przypomina to nieco sytuacje z Canonem i Nikonem - myśleli, że utrzymają sprzedaż, ignorując przez lata bezlustra Sony. Pierwszy kto potraktuje to serio wygra rynek.
    Gorszy pieniądz wypiera lepszy. Niestety. Konserwatyści mogą być przekonani, że liczy sie tradycja (Japonia). Tylko co z postępem? Nawet takim, który .... niszczy.
    By było dziwniej. Jestem przeciwnikiem AI, ale zarazem dziwi mnie, że producenci sprzetu foto to na razie olewają. Niestety. Długofalowo AI przysłuży się nauce - to plus, ale odbierze większości ludzkości umiejętności samodzielnego myślenia. Nie mówię o tym co za rok, ale to po prostu będzie postępowało. Może chcą by ludzie byli głupsi? Łatwiej takimi manipulować. Cd.? tak się rodzą tyranie, wojny itd. W sumie mogę powiedzieć, że na szczęście niedługo emerytura i nie dożyję najgorszego.
    Posłuchajcie sobie co mówią o przyszłości np. prof. Dragan czy niektórzy nobliści. Każdy widzi kilka ścieżek dokąd to zaprowadzi. Każda ze ścieżek jest finalnie negatywna. Ale będziemy w to szli. Bo wygra interes korporacji myślących w kategorii zysku a nie interesu społecznego. Mają to gdzieś. Bo to odległa perspektywa. Bo jak nie my to zrobimy to zrobią to inni. Lepiej byśmy to my zarobili, czyż nie?
    Mnie interesują ludzie, nie zysk korporacji. Ale nie ja rządzę. Ani ty. Korpo określane chyba jako Big Techy mają więcej do gadania. Co promuje FB czy X? Rzeczowe wpisy? Tego sie nie klika.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 34 z 39 PierwszyPierwszy ... 243233343536 ... OstatniOstatni