Close

Strona 30 z 39 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 383

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    ...Oprócz wymyślnych obrazków i filmików jednak coś tam jest...
    Pytanie tylko co? Pierwszy przykład z brzegu, bliski memu sercu, bo to akurat moja alma mater. Radiato.ai już nie istnieje, zamiast tego powołano thelion.ai W necie próżno szukać (ok, spędziłem na tym szukaniu tylko kilka minut, ale zapytałem też gpt) jakichkolwiek informacji odnośnie tego, że wyszło to poza fazę testów. Na fejsie tylko jakieś spotkania i konferencje na których gwarzą o przyszłości AI. To są obietnice. A czemu AI? Przecież jest różnica między AI a "zwykłym" uczeniem maszynowym. I z tego co wyczytałem o radiato to bardziej chodzi o to drugie co samo w sobie nie stanowi jeszcze żadnej sztucznej iteligencji. Nawet w definicji zapodanej przez microsoft. Ale AI się sprzedaje. Moja kobiałka przez kilka lat zajmowała się na GUMedzie finansowaniem różnych projektów z dziedziny med. Współpracowali również z Politechniką Gdańską. Większość z tych projektów służy jedynie temu by wyciągnąć granty na ich finansowanie i pokręcić się przy nich przy okazji budując kontakty i swoje kariery. Zdecydowana większość z tych przełomowych technologii po kilku latach pada i zabierają się za następne. I jak sobie czytam, że już dziś ocenia się, że 80-90% projektów AI pada a teraz to już wszyscy się za to biorą to jednak na razie pozostanę sceptyczny. Choć wiem, że w niektórych dziedzinach może to być przydatne. Przy okazji, na co zwrócił uwagę gugulam, są też już pierwsze badania sugerujące, że wspomaganie się AI w pracy może nas ogłupiać. Artykuły o tym są dosłownie sprzed kilku dni. Wrzucamy coś do gpt i otrzymujemy wynik. Żadnej kreatywności, krytycznego myślenia. Sam od kiedy korzystam z AI to zauważyłem, że moje szare komórki, te które mi zostały, uaktywniam jedynie do weryfikacji tego co mi AI wypluje. I to nie zawsze.

https://advait.org/files/lee_2025_ai...ing_survey.pdf

https://www.mdpi.com/2075-4698/15/1/6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Większość z tych projektów służy jedynie temu by wyciągnąć granty na ich finansowanie i pokręcić się przy nich przy okazji budując kontakty i swoje kariery. Zdecydowana większość z tych przełomowych technologii po kilku latach pada i zabierają się za następne. I jak sobie czytam, że już dziś ocenia się, że 80-90% projektów AI pada a teraz to już wszyscy się za to biorą to jednak na razie pozostanę sceptyczny. Choć wiem, że w niektórych dziedzinach może to być przydatne.
    Zgadzam się. To smutna rzeczywistość. Ja tu też nie sugeruję, że te osoby robią to z premedytacją, może czasem mimo szczerych chęci nie da się przebić do użytku ogólnego z różnych przyczyn (choćby koszty wdrożenia i przyuczenia).
    Ciekawe jak jest na innych rynkach. Kiedyś słyszałem o IBM Watson Health. Wpisałem w googla i się zaczyna: "In 2022, IBM sold off parts of its Watson Health division to Francisco Partners, a private equity firm", "Merative L.P., dawniej IBM Watson Health" Pamięć podpowiada jeszcze coś takiego jak Tampus. Już nie sprawdzam.

Przy okazji, na co zwrócił uwagę gugulam, są też już pierwsze badania sugerujące, że wspomaganie się AI w pracy może nas ogłupiać. Artykuły o tym są dosłownie sprzed kilku dni. Wrzucamy coś do gpt i otrzymujemy wynik. Żadnej kreatywności, krytycznego myślenia. Sam od kiedy korzystam z AI to zauważyłem, że moje szare komórki, te które mi zostały, uaktywniam jedynie do weryfikacji tego co mi AI wypluje. I to nie zawsze.
    Widać, że tych badań nie opracowało AI
    Jeśli powstanie niedługo humanoidalny robot pomagający w domu, który będzie się ładować całą noc, to oznacza, że w tym czasie musi odpoczywać też sterujący nim Hindus. Na wzór bezobsługowych sklepów AI Amazona.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Przy okazji nakłaniania AI do wsadzenia pena w lewą łapę chyba zauważyłem kolejnego buga. Zdaje się, że AI ma też niewielki problem z umieszczeniem zegarka na prawym nadgarstku. Pewnie z tego samego powodu.

Dobra, muszę zakończyć ten temat. Straciłem na te bzdury pół dnia

Domyślnie

E, tam... Może to jakiś byznesmen.
    Jeden zegarek na jedną strefę czasową, drugi na drugą.

PS. Co do AI. Poprzednia wersja ChatGPT podjęła częściowo udaną próbę samoreplikacji... Jeszcze trochę i Terminatory zaczną łazić po ulicach.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    E, tam... Może to jakiś byznesmen.
    Jeden zegarek na jedną strefę czasową, drugi na drugą.
    To akurat po części moja zasługa. Musiałem mu zająć drugi nadgarstek żeby go do czegoś nakłonić. Myślałem, że nie będzie miał wyjścia, i go do czegoś przymuszę, ale się nie dawał, bo jak AI nie wie co zrobić to wtedy, bywa, że robi coś szalonego.

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Co do AI. Poprzednia wersja ChatGPT podjęła częściowo udaną próbę samoreplikacji... Jeszcze trochę i Terminatory zaczną łazić po ulicach.
    Oszukiwać też już umio.

https://ithardware.pl/aktualnosci/ai...nia-39169.html

Domyślnie

Może nie zrobili takich ograniczeń i AI nie wiedziało, że nie można oszukiwać? Cel to wygrać.
    Oglądałem kiedyś jak jakiś chłopczyk chciał nauczyć program wygrywać w Hill Climb Racing. Tam też wyszły fajne wyniki.

Był jeszcze jeden fajny eksperyment:
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Hm, a samoreplikacja w celu uchronienia się przed wyłączeniem (nie dopisałem, widzę) to nie oszustwo?
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

(...)
    Można się zachwycać AI, i słusznie, ale dla mnie takie ćwiczonka to dowód na prawdziwość starego powiedzenia "jesteś tym co jesz". AI jest karmione wiedzą z internetu, której to wiedzy najwyraźniej nie potrafi jeszcze wartościować. Lub ilość przedkłada nad jakość. Przez te braki w krytycznym "myśleniu" dla niego każde dane są równo wartościowe więc skoro na 99% procent zdjęć w necie długopis jest trzymany w prawej ręce to widocznie tak ma być. Zabawne jest to, że Open AI wie o tego typu błędach a i tak nie potrafi za bardzo nakłonić swojego dziecka by wsadził ten cholerny długopis do lewej ręki(...).
    Oj tam lewa czy praa reka, who cares
    Z innymi szczegolami anatomi Ai radzi sobie bardzo dobrze

Osobiscie uwazam, ze AI nie przejmei kontroli nad swiatem, tylko po prostu wyd..ma ludzkosc, biorac pod uwage czym jest karmiona
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Widziałem bardzo ciekawa rozmowę o AI
    Z profesorem który chyba dostał nagrodę z tej dziedziny.

- - - - kolejny post - - - - - -

o ttutaj dwie takie

Domyślnie

Wszystkie te utyskiwania i śmieszki że AI myli strony, generuje nienaturalne palce itp. przypominają mi jako żywo klimat dyskusji o fotografii cyfrowej, które czytałem w latach mniej więcej 2003-2004 na popularnych wówczas grupach usenetowych pl.rec.foto i pl.rec.foto.cyfrowa. Że owszem "syfra", jak to wtedy mówiono, może i szybka i wygodna, ale zdjęcia z aparatów cyfrowych nigdy (z naciskiem na NIGDY) nie dorównają jakością dobremu skanowi z Velvii, czy tam innego topowego wówczas filmu. No i mamy rok 2025, trochę się przez te lata zmieniło, nieprawdaż ?
    Tak że widzimy się w tym wątku w 2045, róbcie screeny .
    Ostatnio edytowane przez clico_fantastico ; 28-02-2025 o 11:18

Strona 30 z 39 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni