Close

Strona 19 z 39 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 383

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wujot Zobacz posta
    Ale w sumie to już wyręczyły, są całe zrobotyzowane fabryki (np samochodowe). Wszystko co tylko ma sens ekonomiczny jest automatyzowane. Na przykład jeszcze trochę, i znikną kierowcy - to chyba praca fizyczna... Chyba z niektórymi usługami najdłużej to potrwa, tego hydraulika nie tak łatwo zastąpić bo trzeba fizycznie dojechać a i pokombinować z dostępem i wymyślić rozwiązanie. Musiałby to chyba być android z możliwościami manualnymi człowieka.

Ale z pracą "umysłową", co aż taka bardzo umysłowa nie jest, robi się ciekawie. Gołym okiem widać, że z jednej strony AI może być niesamowitym wsparciem (na przykład w programowaniu czy medycynie) ale chyba musi to doprowadzić do spadku zatrudnienia lekarzy czy deweloperów. Pewnie koniec końców urodzi to nowy, inny, lepszy świat. Tak jak maszyna żakardowa (oraz inne urządzenia) nie zniszczyły świata.

No tak. Już się nie mogę doczekać.
    Ludzie przeważnie otrzymują to czego pragną. Na pewno się doczekasz.
    Jak w najbliższej przyszłości AI zastąpi w pracy około 75 % zasobów ludzkich....
    I co się wtedy stanie? Jak myślisz? Uważasz że pojadą na Bermudy, czy inne Miami leżeć na leżaczku i popijać malibu?
    Czy może z prostego rachunku ekonomicznego będzie inaczej....

Chirurdzy zapewne jeszcze się uchowają. Bo patrząc na grafikę z #165 mogło by być bardzo "śmiesznie"....

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez crusiek Zobacz posta
    Ech, te palce

Im dłużej przyglądam się tym pracom. To coraz większy sceptycyzm mnie ogarnia, jeśli chodzi o ogarnięcie przez AI pewnych ważnych szczegółów.
    Począwszy od anatomii ciała, a skończywszy na umeblowaniu mieszkania.

Domyślnie

Czasem dłonie, czasem oczy, czasem coś innego... Poprawek jest sporo, ale na mnie i tak robi to spore wrażenie.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	010.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	466,6 KB
ID:	74079
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Na to można przymknąć oko () i uznać, że są po stronie nie widocznej. Ale że bez cylindrów...

Prawdopodobnie polecą programiści niższego szczebla (już zapotrzebowanie spada), choć raczej testerzy dalej będą ludźmi.
    Mówi się też o wykorzystaniu AI jako "lekarzy" pierwszego kontaktu, co w sumie nie wydaje się takim złym pomysłem.
    Prawnicy również mogą odczuć zmniejszenie wpływów, już były przypadki pisania odwołań (uznanych!) przez AI.
    To właśnie testerzy są na odstraszał na początek, testy się automatyzuje. Skryptami, narzędziami.

Automatyka jest tam gdzie jest duża powtarzalność, stabilność środowiska i ekonomiczne uzasadnienie.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Domyślnie

O testerów oprogramowania mi chodzi.
    AI może nie wyłapać, że w aplikacji (choćby grze) może, przykładowo, zniknąć część tekstur, jak się ruszy kamerą wciskając jednocześnie jakiś klawisz.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Im dłużej przyglądam się tym pracom. To coraz większy sceptycyzm mnie ogarnia, jeśli chodzi o ogarnięcie przez AI pewnych ważnych szczegółów.
    Począwszy od anatomii ciała, a skończywszy na umeblowaniu mieszkania.
    Im bliżej do realizmu tym gorzej. Czyli AI poradzi sobie z generowaniem twarzy i ubraniem osoby w jakiś dziwaczny kostium. Ale z wygenerowaniem wnętrza będzie gorzej bo tam nie ma jednego w sumie bardzo podobnego wzorca. Na przykład: panele podłogowe są kładzione jako regularne wąskie listwy ale płytki zdecydowanie dowolnie. A jeszcze inaczej mozaiki drewniane czy wykładziny. Podobnie dekoracje wnętrz też są różnorodne ale jednocześnie bardzo skodyfikowane w ramach danego stylu. Chcę przez to powiedzieć, że wygenerowany obraz musiałby zawierać naszą wiedzę (na przykład technologiczną) i kody kulturowe. Inaczej będzie sieczka. Nie wiem oczywiście czy z czasem nie uda się wykarmić AI setkami określonych stylizacji i ten aspekt zniknie.

Dla mnie jest jednak zupełnie zdumiewająca droga na skróty jaką jest generowanie obrazu 2D w oparciu o 2D. Bo przecież jesteśmy istotami 3D. Taki malarz fotorealistyczny maluje płaski obraz ale przed oczyma ma wizję przestrzenną. Wobec tego karmienie sieci neuronowej milionami obrazów płaskich aby stworzyła obraz płaski (ale w istocie zgodny z przestrzennym) wydaje mi się wprost bezsensowne. Przyszłość widziałbym w generowaniu wizji 3D i uproszczeniu jej do 2D.

Być może zresztą, że ta dzisiejsza technologia będzie w miarę jakoś działała i to wystarczy. Bo przecież nie chodzi o to aby robić coś dobrze tylko wystarczająco dobrze. Słowo "wystarczająco" może mieć tutaj dowolnie małą wartość bo mam wrażenie, że 50% to już jest duże oczekiwanie.

Domyślnie

Siła współczesnych mechanizmów generatywnych zależy od modelu i ilości użytych danych. Danych 2D jest cały internet, danych 3D faktycznie nie ma. A skoro generowane są obrazy 2D to i dane uczące są 2D.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    O testerów oprogramowania mi chodzi.
    AI może nie wyłapać, że w aplikacji (choćby grze) może, przykładowo, zniknąć część tekstur, jak się ruszy kamerą wciskając jednocześnie jakiś klawisz.
    Mi również. Ale nie o grach piszę.
    Duże oprogramowanie testujemy skryptami. Człowiek nadal jest potrzebny, ale jego udział w testach softu w ostatnich latach zmniejszył się znacznie. Nawet klasyczne user testy robimy już automatami.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

Domyślnie

No tak, jak coś powtarzalne, ta sama procedura w kółko, to pewnie AI tu też wskoczy.

PS. Przypadek ze znikającymi teksturami nie jest teoretyczny.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Tak, ale speedrun w grze też w mojej poprzedniej firmie robiliśmy automatem jakiś 7 lat temu. Wykrywało się też problemy (większe) z teksturami jak i ogólne babole w logice gry. Oczywiście wszystkiego się nie załatwi skryptem (jeszcze) ale udział człowieka spada. Nawet jeśli automat jest mniej dokładny to jednak w biznesie często "good is good enough" zaspokaja potrzeby. Resztę testują użytkownicy już po zakupieniu gry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NimnuL Zobacz posta
    Resztę testują użytkownicy już po zakupieniu gry
    A tak, producenci gier on-line z tego słyną.
    Im się nawet w AI-testera nie chce bawić/szkoda forsy.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Strona 19 z 39 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni